”İşsizlik sorunu girişimcilikle çözülür”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin en önemli sorunu işsizlik, Türkiye'nin girişimci sayısını artırmamız lazım" dedi.
ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin en önemli sorununun işsizlik olduğunu, sorunun girişimcilikle çözülebileceğini belirterek, "Bugünkü devirde insanlara faydalı olmanın yolu ne? Bir kişiye iş verebilmekte, aş verebilmekte, bir kişiyi açlıktan kurtarabilmekte. Onu da yapacak olan girişimci" dedi.
Hisarcıklıoğlu, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde öğrencilere "Girişimcilik ve Liderlik" konulu konferans verdi.
Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanlığını da yürüten Hisarcıklıoğlu, kuruluştan bu yana 6 yıl içinde ilk kez öğrencilere konferans verdiğine dikkati çekti ve daha fazla biraraya gelmek istediğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, üniversitenin kuruluş amacı hakkında bilgi verirken, 2001 yılında Türkiye'nin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşadığını anımsatarak, o dönemde ekonominin düze çıkması için kamuda biraraya geldiği kesimlerin özel sektörü hep "kendi menfaatini düşünen kesim" gibi algıladığını ve bunun kendisinin "çok zoruna gittiğini" ifade etti.
Özel sektörü ve girişimciliği seven gençler yetiştirmek gerektiğine inandığını ve bu amaçla üniversiteyi kurmaya yöneldiklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, üniversitenin 6 yılda önemli başarılar elde ettiğini anlattı, eğitim ilkeleri hakkında bilgi verdi.
Diğer üniversitelerden özellikle 2 noktada ayrıldıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, müfredatlarında "girişimcilik" ve liderlik için "sosyal davranış" derslerinin bulunduğunu söyledi.
"Girişimcilik neden çok önemli? Türkiye'nin en önemli sorunu işsizlik. TÜİK'e göre 5 milyon 800 bin kişi işsiz. 36 milyon kişi 28 yaş üstünde. Neredeyse her 6 kişiden biri ve tarım dışı alanda her 3 gençten biri işsiz. Bunun çözümü de tek; Türkiye'nin girişimci sayısını artırmamız lazım" diyen Hisarcıklıoğlu, Japonya'yı örnek göstererek, Türkiye'nin 1,2 milyon olan girişimci sayısını 3,6 milyona çıkarması gerektiğini kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, bu alanda katedilecek çok mesafe olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Yeni girişimci demek, yeni istihdam demektir en azından 1 kişi. Bizim inancımız var; 'insanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır' diyor. İnsanın en hayırlısı insanlara faydalı olandır. Bugünkü devirde insanlara faydalı olmanın yolu ne? Bir kişiye iş verebilmekte, aş verebilmekte, bir kişiyi açlıktan kurtarabilmekte. Onu da yapacak olan girişimci."
Hisarcıklıoğlu'nun çalışma ilkeleri
Girişimcilikte başarılı olabilmek isteyen gençlere tavsiyelerde de bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, kendisinin benimsediği 5 ilkeyi özetle şöyle aktardı:
"- 'İşten artmaz, dişten artar': Gelir giderden fazla olacak. Ne kadar kazanırsanız kazanın gider, gelirden çoksa başarısız olursunuz.
- 'Hafızasına güvenen daima yanılır': Hafızanıza güvenirseniz yüzde 100 yanılırsınız. Emir de alsanız, emir de verseniz muhakkak yazın, ne olursa olsun yazılı hale getirin.
- 'İşin hilesi dürüstlüktür': Hile, kazanmak için yapılır. Kazanmak istiyorsanız dürüst olacaksınız. Dürüst olan kısa vadede bazen kaybedebilir ama uzun vadede mutlaka kazanır.
- 'Önce kontrol, sonra itimat': Çalışanlarınız sizin kontrol ettiğinizi hissettiği zaman işini titizlikle yapar. Kontrol etmediğinizi hissettiklerinde başarısızlık başlıyor.
- 'İşte idare olmaz': Arkadaşlıkla işin prensipleri ayrıdır. İşte birilerini idare etmeye başladığınızda, düzen bozulur, iş yerindekiler sizi idare etmeye başlar. Kim olursa olsun, iş beklediği zaman idare olmaz."
İşinde başarılı olmak isteyen herkesin kendi ilkelerini, prensiplerini oluşturması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, başarının takım işi olduğunu, hayal kurmadan, hedef koymadan başarı elde edilemeyeceğini kaydetti.
Hedefe ulaşabilmek için çalışmanın ve sabrın da gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, sanılanın aksine girişimcilik için sermayenin belirleyici olmadığını söyledi ve facebook ile twitter'ı kuran gençleri örnek gösterdi.
Hisarcıklıoğlu, kendi kuşağının, yaptıkları her farklı şeyde "icat çıkarma" denilerek yetiştirildiğin ama bu dönemin "icat" dönemi olduğunu kaydederek, gençlere çocuklarını "icat çıkarın" telkiniyle büyütmelerini önerdi.