İşsiz vatandaş umudunu 'Twitter'a bağladı
İş arayanların yüzde 64'ü sosyal medyayı, "iş bulmak" için kullanmakta. Profesyonel iş arama faaliyetleri için en çok kullanılan sosyal ağ sitesinin yüzde 53 ile Linkedin olduğu ortaya çıktı. Onu Facebook ve Twitter takip etti.
İşsiz vatandaş umudunu internete bağladı. İnsan Kaynakları sitesi Adecco'nun 2014 yılı için hazırlanan "Türkiye Sosyal Medya İşe Alım Raporu" iş arayanların yüzde 64'ünün sosyal medyayı, "iş bulmak" için kullanmakta olduğunu gösterdi.
Adecco'nun yaptığı araştırma, Türkiye'de iş arama ve çalışan bulma yöntemlerinin hızla değiştiğini saptarken, kısa bir süre öncesine kadar iş aramada ve çalışan bulmada önemli bir yere sahip olan kariyer sitelerinin yerini sosyal ağlara bıraktığı ortaya çıktı. Hatta kariyer sitelerinin de sosyal medyayı kullandığı belirtilen çalışmada dikkat çekici sonuçlara yer verildi.
Adecco tarafından yapılan ve 17 bin 272 katılımcı aday ile bin 502 insan kaynakları müdürü üzerinde yürütülen araştırmada Türkiye'de sosyal medya ve işe alım arasında ilginç sonuçlara ulaşıldı.
İnsan Kaynakları sitesi Adecco'nun 2014 yılı için hazırlanan "Türkiye Sosyal Medya İşe Alım Raporu" iş arayanların yüzde 64'ünün sosyal medyayı, "iş bulmak" için kullanmakta olduğunu gösterdi.
Araştırmada iş arayanların yüzde 64'ünün sosyal medyayı iş arama amacıyla kullandığı, profesyonel iş arama faaliyetleri için en çok kullanılan sosyal ağ sitesinin yüzde 53 ile Linkedin olduğu ortaya çıktı. Onu Facebook ve Twitter takip etti.
Belirli iş arama faaliyetleri için sosyal medya kullanımı ölçüldüğünde ise ankete katılanların yüzde 72'sinin potansiyel işverenlerin online sosyal medya sayfalarının araştırdığı anlaşıldı.
Araştırmaya göre iş arayan kişilerin yüzde 65'i sosyal medyayı CV'lerini yaymak için kullanırken, yüzde 53'üyle en az bir kere işe alacak kişi tarafından iletişime geçildiği ve yüzde 17'sinin de sonunda iş teklifi aldığı ortaya çıktı. Araştırma, sosyal medyanın CV yaymak için kullanımının 34-49 yaş aralığında yüzde 74 oranında olduğunu gösterdi.
Araştırmada şirketlerin sosyal medya sayfalarının etkileyicilik indeksinde dikkat çekici sonuçlara ulaşıldı. İş arayanlar, şirket profillerinde gösterilen farklı unsurların arasında en etkileyici olanın iş ilanları olduğunu düşünürken, bunu şirket tarafından paylaşılan içerikler, takip etti. Şirket sosyal medya profillerinin genellikle Türk iş arayanlar tarafından ilişki kurma kanalı olmaktan çok bilgi veren panolar gibi algılandığı olduğunu da gösterdi. Bu da sistemin sosyal medya mantığı ile değil ilan panosu mantığı ile yönetilmekte olduğunu ortaya koydu.
Son verilere göre Türkiye'de işsizlik oranı, eylülde bir önceki aya göre 0.4 puan artarak yüzde 10.5 olmuştu. İşsiz sayısı aynı dönemde 2 milyon 944 binden 3 milyon 64 bin kişiye çıkmıştı.