İşportacılıktan iş kadınlığına terfi etti
Kütahya'da yaşayan kadın girişimci, ürettiği plaj elbiselerini işportacılık yaparak satarken, KOSGEB'den aldığı kredi ile işini geliştirdi ve işveren oldu.
KÜTAHYA - Kütahya'da yaşayan kadın girişimci, ürettiği plaj elbiselerini işportacılık yaparak satarken, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi'nden (KOSGEB) aldığı kredi ile işini geliştirdi ve işveren oldu.
Girişimci Leyla Bubik, yaklaşık 7 yıl önce Muğla'nın Marmaris ilçesinde turistik eşya satarken el işi plaj elbisesi dikmeye başladığını söyledi.Bu elbiselerin yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görmesi üzerine işini geliştirmeye çalıştığını ve günlerce çalışarak birçok elbise diktiğini belirten Bubik, ilk toptan pazarlama deneyiminde hayal kırıklığına uğradığını bildirdi.
Bubik, toptan plaj elbisesi satmaya başladığı ilk günü hiç unutmadığını ifade ederek, "Bir valize elbiseleri doldurup sabah sahile gittim. Bu konuda tecrübeli değildim. Öğleye kadar elbiseleri satamadım. Hayal kırıklığına uğradım. Tam dönmeye karar vermiştim ki, birkaç mağazaya girip bütün elbiseleri sattım. Bu bana büyük cesaret verdi" dedi. Daha sonra, diktiği elbiselere aldığı siparişlerin yoğunlaştığını anlatan Bubik, talebe tek başına karşılık veremeyince mahallesindeki kadınlara harçlık verip parça başı iş yaptırarak üretimi artırdığını dile getirdi.
İşini geliştirmek için KOBİ projesi hazırladı
Bubik, müşterileri çoğaldığı için düzenli bir iş yerine sahip olmak istediğini ve Kütahya Belediyesi'nin sağladığı imkanlardan yararlanıp KOSGEB'den yaklaşık 5 yıl önce kredi alarak Kütahya Belediyesi Kadın İş Geliştirme Merkezi'nde (KİŞGEM) atölye kurduğunu kaydetti. KİŞGEM'de işini resmiyete dökerek vergi mükellefi olduğu bilgisini veren Bubik, şöyle konuştu:
"Şimdi yanımda 5 eleman kadın çalıştırıyorum. Müşteri portföyümüz çok arttı. Çok fazla sipariş alıyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bodrum, Marmaris, Antalya, Kuşadası, Alaçatı gibi birçok tatil kentine plaj elbisesi gönderiyoruz. Titiz ve temiz çalışıyoruz. Kumaşlarımız çok hassas. Tülbent, şifon, bürümcük gibi kumaşları kullanıyoruz." Bubik, işini geliştirmek amacıyla KOBİ projesi hazırladığını söyleyerek, kendi işini kurmak isteyen girişimci ruha sahip insanların, devletin verdiği desteklerden yararlanarak bir yerden başlaması gerektiğini sözlerine ekledi.