Isparta'ya kulak verin

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ISPARTA'dan / Seda TUZLU

[email protected]

Bir zamanlar Türkiye'nin en zengin illerinden biriydi Isparta. 1955-1965 yılları arasında GSMH'sı 9 ila 15'incilik arasında gidip gelen zengin şehir... Şimdi birilerinin kendisine kulak vermesini bekliyor, çaresiz… Şu çok konuşulan teşvik yasasının mağdur bıraktığı gül diyarımız, Afyon Dinar'a kaçırdığı yatırımlar için iç çekerken, imkanları dahilinde sanayileşme çabalarına devam ediyor. 1970'li yıllardan itibaren durağan bir sürece giren gül kokulu şehrin en büyük kusuru, sanayileşme maratonunda yarışa geç katılmak. Zararın neresinden dönülse kar demiş olmalı ki, var gücüyle sanayi yatırımlarına odaklanmış Isparta halkı.

1997 yılında açılan Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi bugün 82 parsele sahip, doluluk oranı şimdilik yüzde 50, yıl sonunda bu oranın yükseleceğine olan inanç ve umut sevindirici. Bu umut ve inancın meyvesi olsa gerek, her ziyaretimde farklı bir tesis dikkatimi çekiyor. Türkiye'de ilk vizon battaniye üreticisi olan Diriteks; av tüfeği ihracatıyla Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi'ne farklı bir sektör kazandıran Kofs Makine; salyangoz ihracatıyla ülkeye döviz kazandıran Barsu; Ispartalı kadınların göz nuruyla örülen ve ülkeyi saran balık ağlarıyla Akdeniz Balık Ağları; en değerli tarım ürünü olan elmayı sanayiye kazandırarak elma cipsi üreten Elmataş; Barcelona'ya maket uçak ihraç eden Fly Ist; yöresel lezzetlerini ulusal fuarlara taşıyan Kebapçı Kadir ve tabii ki bölgenin en güzel modeli olan Gülbirlik… Gülbirlik yöneticilerinin cesareti ve sanayileşme kararlarının ardından Isparta'da yetişen güller alışılagelmiş gül suyu ve gül reçeli olmaktan çıkmış, artık kozmetik sanayinde de kullanılıyor, keyifle yudumlanan bir bardak çayın içinde de yerini alıyor.

Anlatılmaya değer, sessiz sedasız gelişimini devam ettiren bir de mermercilik sektörü var Isparta'nın; el halısındaki marifetini ve namını kimselere kaptırmaya da niyetli değil. Türkiye ekonomisindeki önemini her geçen gün biraz daha artıran 'turizm' sektörü için de Isparta payına düşeni alacak. Davraz, kış turizm merkezi adaylığıyla, bütün ihtişamıyla duruyor şehrin bir kenarında. Bir zamanlar keçilerin otladığı Akdeniz'in en yüksek dağlarından biri olan Davraz'da küçük bir gayretle yatak kapasitesi 5 binlere ulaşabilir. Mevcut tesisler 'kış turizmi merkezi' adının altını doldurmak için yeterli değil. Ama dedim ya, birilerinin Isparta'ya kulak vermesi şart.

Yolu gözlenen bir proje daha var. Kara Havacılık Okulu… Ankara'da bulunan Kara Havacılık Okulu'nun Isparta'ya taşınması il ekonomisine büyük hareketlilik katacak. İhalesinin önümüzdeki günlerde yapılması beklenen proje ile kente 600 bin dönüm alan üzerine 200 milyon TL'lik yatırım rakamına sahip bir okul yapılacak ve okulda ilk etapta bin 600 personel istihdam edilecek.

Organize sanayi bölgesi ulaşım açısından Türkiye'nin en elverişli yerlerinden biriyse, alt yapı sorunu yoksa, hava, demiryolu ve karayolu ulaşımına son derece müsaitse, limana yakınsa, Antalya gibi bir turizm şehrine yakınlığı ihtiyaçların karşılanabileceği sanayi yatırımları için bir avantajsa, halk üretim için, ihracat için, turizm geliri için ayaklandıysa, yapmamız gereken tek şey; bu dirilişe kulak verelim.

Bu konularda ilginizi çekebilir