İspanya'ya bir kötü haber daha

Moody's İspanya'nın dört özerk bölgesinin notunu düşürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, bütçe açıklarının kontrol edilmesinde yaşanan zorlukları gerekçe göstererek İspanya'nın dört bölgesinin notunu düşürdü.

Moody's, Kastilya La Manche bölgesinin "A1"den "A2"ye, Katalunya bölgesinin "A2"den "A3"e, Murcie bölgesinin notunu "Aa3"ten "A1"e, Valensiya bölgesinin notunu ise "A1"den "A2"ye indirdi. Söz konusu bölgelerin not görünümünü de "negatif" olarak belirledi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, ülkedeki 17 özerk bölgenin pek çoğunda bütçe konsolidasyonu için belirlenen yolun belirsiz olduğu vurgulandı.

Özerk bölgelerin 2009 yılında gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 1,92'si seviyesinde bulunan bütçe açıkları, geçen yıl GSYH'nin yüzde 2,83'ü düzeyine yükselmişti. Hükümetin 2010 yılında özerk bölgeler için bütçe açığı tahmini ise GSYH'nin yüzde 2,4'ü düzeyindeydi.

Moody's dün İspanya'da sıkıntılı durumdaki bankacılık sektörünü düze çıkarmanın maliyetinin hükümetin beklentilerinden daha fazla olacağı ve bunun da borç yükünü artıracağı gerekçesiyle bu ülkenin kredi notunu bir kademe düşürerek, "Aa1"den "Aa2"ye indirdiğini, kredi not görünümünün ise "negatif" olarak belirlediğini açıklamıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir