Islak mendiller takibe alındı

Sağlık Bakanlığı lokanta, otel gibi yerlerde müşterilere ücretsiz verilen ıslak mendil, küçük boy şampuan ve krem gibi kozmetikleri takibe aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




ANKARA - Lokanta ve otel gibi yerlerde müşterilere ücretsiz verilen ıslak mendil, küçük boy şampuan, krem, diş macunu gibi kozmetiklere çeki düzen geliyor. Bu ürünlerle ilgili düzenleme hazırlayan Sağlık Bakanlığı, sağlıksız "merdiven altı" üretimin önüne geçmeyi amaçlıyor.
Sağlık Bakanlığı, "Hizmet Sunumumunda Yer Alan Kozmetik Ürünlere İlişkin Kılavuz" hazırladı. Kılavuzla lokanta, otel ve ulaşım araçlarında müşteri ve yolculara ücretsiz verilen kolonyalı mendil, küçük boy şampuan, krem, sabun, diş macunu gibi kozmetiklerin sahip olması gereken özelikler belirlendi.

Merdiven altı üretime yasak

Düzenlemeyle ilgili bilgi veren Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Ercan Şimşek, "merdiven altı" tabir edilen yerlerde üretilen insan sağlığına zararlı ürünlerin kullanımının engellenmesini amaçladıklarını bildirdi.
Birçok ticari işletmenin müşterilerine ücretsiz sağladığı, küçük boy ambalajlardaki bu ürünlerin kozmetik mevzuatına tabi olduğunu anlatan Şimşek, "Bu ürünlerle ilgili piyasa gözetim ve denetimine başladık. Müşterilerine bunları veren firmalar dikkatli olmalı. Çünkü doğrudan bu firmalar sorumlu olacak" diye konuştu.

"Ambalajda bütün bilgiler olmalı"

Ürünlerin ambalajında üretimle ilgili tüm bilgilerin bulunmasının zorunlu olduğunu dile getiren Şimşek, şu bilgileri aktardı:
"Bu bilgiler okunaklı ve ayrıntılı olacak. İçeriğindeki maddeler, son kullanma tarihi ve kullanma talimatı gibi piyasadaki kozmetik ürünlerin ambalajında ne varsa bunlarda da olacak. Yaptığımız denetimlerde hemen hemen hiç bir ürünün bu kriterlere sahip olmadığını gördük. Üretim yerleri de aradığımız kriterlere uygun çıkmadı. Bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı'nca denetlenen kozmetik üretim ruhsatı olan yerlerde üretilmesi gerekiyor. Çünkü bu üretim yerleri 'GMP' (Good Manufacturing Practices) denilen 'İyi Üretim Uygulamaları' belgesine sahiptir."
"Merdiven altı" üretimde hijyenik bir ortam sağlanmasının mümkün olmadığını, ayrıca ürünlerde insan sağlığına zararlı maddeler kullanılabileceğini ifade eden Şimşek, "Bakanlığımıza kayıtlı, piyasada satılan bebek altı ve makyaj temizleme mendillerinin üretildiği 15 firma var. Bu firmalar denetimimiz altında. Düzenlemeyle söz konusu ürünlerin de denetimimiz altındaki yerlerde üretilmesi zorunluluğunu getirdik" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir