İşçiler 32 yıl sonra tekrar Taksim'de
DİSK, KESK, HAK-İŞ, Türk-İş ve Memur-Sen kortejleri Taksim Meydanı'nda yerlerini aldı. 1 Mayıs Bildirisi, Türk-İş ve DİSK'in belirlediği birer işçi tarafından okundu.
İSTANBUL- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 32 yıl sonra Taksim Meydanı'nda kutlanıyor. DİSK, KESK, HAK-İŞ, Türk-İş ve Memur-Sen önderliğindeki kortejler alandaki yerlerini alırken, "1 Mayıs Bildirisi", Türk-İş ve DİSK'in belirlediği birer işçi tarafından okundu.
Timur Selçuk ve Ruhi Su Korosu konser verdi
Konfederasyonların kortejlerinin alana girmesinin ardından Atatürk Kültür Merkezi önüne kurulan platformda sanatçı Timur Selçuk ve Ruhi Su Korosu, 1 Mayıs Marşı'nı seslendirdi. Kutlamalara katılanlar da koroya eşlik etti.
Alanı dolduran gruplar, davul-zurna eşliğinde halay çekerek 1 Mayıs coşkusunu yaşadı.
DİSK, KESK, HAK-İŞ, Türk-İş ve Memur-Sen
DİSK ve KESK ile Hak-İş ve Memur-Sen 2 ayrı kortej olarak Taksim Alanı'na girdi.
TKP ile KKTC'den Kamsu-Sen üyeleriyle, KardemirKarabükspor futbolcularının da katıldığı kortejse sonrasında Taksim Meydanı'na ulaştı.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Başkanı Sami Evren'in, bazı sanatçı ve aydınlarla en önde yer aldığı kortejin, Cumhuriyet Caddesi boyunca yaptığı yürüyüş sırasında, çeşitli sloganlar atıldı.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile konfederasyon yöneticileri ve Tarık Akan, Rutkay Aziz, Genco Erkal, Eşber Yağmurdereli, Halil Ergün ve Cem Özer'in de aralarında bulunduğu sanatçılar, kortejin başında yer aldı.
12 ayrı giriş noktasından geçtiler
Türk-İş'in kortejinde yer alan gruplar, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürülüğü önünde oluşturulan 12 ayrı giriş noktasından kutlama alanına geçti.
Arama noktalarında polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü.
Yürüyüş güzergahına yalnızca Türk-İş'in minibüsü alındı ve bu araç da polis tarafından arandı.
Korteje bu noktada, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral de katıldı.
Sendika üyeleri, davul-zurna eşliğinde gerçekleştirdikleri yürüyüşte "Emek kutsal, sömürülemez", "Emeğin onuru sendikalı olmaktır", "Basına özgürlük" pankartları taşıdı.
TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi ve eski TGC Başkanı Nail Güreli'nin de aralarında bulunduğu gazeteciler, kortejin ön sıralarında yer aldı.
Yürüyüşe, Türk-İş'in yanı sıra Kamu-Sen'e bağlı sendikalar ve CHP, ÖDP, İşçi Partisi, EMEP, Türkiye Birleşik İşçi Partisi, Halkın Kurtuluşu Partisi, İşçi Cephesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri de katıldı.
Unkapanı Köprüsü, yürüyüş dolayısıyla araç trafiğine kapatılırken, kortejin Karaköy'den Saraçhane'ye kadar uzadığı görüldü.
Yürüyüşün yapıldığı Refik Saydam Caddesi'nde polis tarafından güvenlik çemberi oluşturuldu. Bazı dükkanların kapalı olduğu gözlendi.
Kumlu: 1977'de kaybettiklerimizi anıyoruz
Türk-İş'in de aralarında bulunduğu 6 memur ve işçi konfederasyonunun başkanları, Taksim'de 1 Mayıs 1977'de çıkan olaylarda hayatını kaybedenleri, Kazancı Yokuşu'nun başındaki 1 Mayıs anıtına karanfiller bırakarak andı.
Konfederasyon başkanları adına açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, şunları kaydetti:
"Bugün 1 Mayıs, dünya emekçilerinin meydanlarda kol kola girdiği, ekmek, barış, özgürlük taleplerini dayanışma içinde dile getirdiği, coşkulu kutlamanın günü. Bugün yıllardan beri 1 Mayıs'larda yaptığımız gibi yine Taksim'deyiz, yine Kazancı Yokuşu'na karanfiller bıraktık. Yine 1977'de kaybettiğimiz arkadaşlarımızı en içten duygularımızla anıyoruz, ama bu anmanın geçmiş 33 yıldaki anmalardan çok büyük farkı var. Biz bugün emekçilere Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamaları için açılmasının sevincini ve onurunu yaşıyoruz. Bu yolda mücadele eden herkese, kaybettiğimiz canlara bir borcumuz daha vardır ki o da 1977'de yaşanan acı olaylara sebep olanların belirlenip adalete teslim edilmesidir."
Anons ile konfederasyonların ve sendikaların genel başkanları, siyasi parti temsilcileri, bakanlar, milletvekilleri ve yabancı konuklar Kazancı Yokuşu'na gelerek 1977 yılı 1 Mayısında hayatını kaybeden emekçileri anmak için saygı duruşunda bulunup karanfil bıraktı.
Rahşan Ecevit geldi
Karanfil bırakanlar arasında, eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit'in eşi, DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit de yer aldı.
Konfederasyon başkanları, daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na gelerek, üzerinde karanfillerle "1 Mayıs" yazılı çelengi bıraktı.
Bu sırada bazı grupların anıta çıkarak pankartlar açtıkları görüldü. Anıta çıkanlar, "İşte 1 Mayıs, işte Taksim" sloganları attı.
Bu arada DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, anıta çelenk bırakılması sırasında yaşanan düzensizlik ve karmaşa dolayısıyla saygı duruşunda bulunamadığını ifade ederek, sendika üyeleriyle birlikte bir süre saygı duruşunda bulundu.
@page@
68'liler Birliği Vakfı Taksim'de
Taksim Meydanı'na 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere bağımsız olarak gelenlerin, konfederasyonların girebilmesi için alanı boşaltmaları istendi.
68'liler Birliği Vakfı da ayrı bir grup olarak alana giriş yaptı. Taksim Meydanı'nda bulunan kalabalık, grubu alkışlarla karşıladı. Grup, Gezi Parkının önünde yerini aldı.
Öte yandan, Taksim Meydanı ile karanfil bırakılacak Kazancı Yokuşu arasında bariyer oluşturulduğu gözlenirken, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın etrafı da bariyerlerle çevrildi.
Meydandaki bayrak direğinin ipinin de bantlarla sarıldığı görüldü.
Sıkı güvenlik önlemleri alındı
Öte yandan İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarına katılım için Mecidiyeköy'den Taksim Meydanı'na doğru ilerleyen grup arasında arbede çıktı. Taksim Meydanı'nda alınan önlemler kapsamında, özel eğitimli polis köpeklerinin de katılımıyla genel güvenlik taraması gerçekleştirildi. Meydana bakan yüksek binaların çatılarına da polisler yerleştirildi.
Geniş bir şekilde bariyerlerle çevrilen meydana çıkan tüm yollar, araç trafiğine kapatıldı.
Alana girişler için 3 ayrı yerde güvenlik noktası oluşturuldu. Bu noktalarda ve alanda polislerce üst aramaları yapıldı.
Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi de bariyerlerle kapatılırken, buradaki bayrak direğinin tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandığı dikkat çekti.
1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi önünde konuşmaların yapılması amacıyla bir platform oluşturuldu.
Emniyet Müdürü: İhbar yok
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, 1 Mayıs dolayısıyla alınan güvenlik önlemleri konusunda, "Bu sıkı güvenliğin hepsi, işçilerimizin bu 1 Mayıs'ı barış ve kardeşlik içinde kutlamalarına dönük" dedi.
Çapkın, "1 Mayıs'ı hep birlikte şölen havasında kutlayacağız. Biz de emekçi sayılırız, işçi sayılırız. Barış içinde, kardeşlik içinde 1 Mayıs'ı kutlayacağız. 1 Mayıs'ın kutlu olmasını, mutluluklar getirmesini diliyorum. Bundan sonraki yıllarda da Türkiye'ye barış ve huzur getirmesini diliyorum" dedi.
Bir gazetecinin, "Herhangi bir ihbar geldi mi?" sorusuna Çapkın, "Yok gayet sakin. Hiçbir gerilim yok" diye cevap verdi.
Kriz merkezi oluşturuldu
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde İstanbul Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu başkanlığında oluşturulan kriz merkezinde, emniyet, jandarma, MİT, belediye, sağlık ve ilgili diğer kuruluşlardan yetkililer yer alıyor.
Merkezde, kutlamaların yapılacağı Taksim Meydanı'na çıkan yollar ve güzergahlar ile diğer bazı bölgelerdeki katılım noktaları "MOBESE" ve gezici emniyet araçlarından elde edilen kamera görüntüleri izleniyor. Ayrıca, uçuş yapan bir polis helikopteri de elde ettiği bilgileri bu merkeze iletiyor.
Uçakla takviye polis kuvveti
Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle farklı illerden uçakla takviye polis kuvveti getirtildi.
1 Mayıs nedeniyle artırılan güvenlik önlemleri çerçevesinde getirilen takviye çevik kuvvet polisleri, uçakla Atatürk Havalimanına inmeye başladı.
İstanbul polisine destek vermek amacıyla Adana, Adıyaman, Antalya, Erzurum, Malatya'nın da aralarında bulunduğu bazı şehirlerden gelen polis kuvvetleri, Devlet Konukevi yakınındaki çıkıştan otobüslere alınarak görev yapacakları yerlere dağıtıldı.
1 Mayıs Bildirisi
Bildiride, emeğin bayramında barış, özgürlük, demokrasi, emek, daha güzel bir dünyada sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için birlikte olunduğu vurgulanarak, "Her türlü baskıya inat, haklarımız ve özgürlüklerimiz için dayanışma içindeyiz. Sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık ve sendikal haklarımız için 1 Mayıs 2010'da başta Taksim olmak üzere alanlarda omuz omuzayız. Emekçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününü, emeğin bayramı 1 Mayısı hep birlikte barış içinde kardeşçe kutluyoruz" denildi.
Emekçilerin 1 Mayıs 2010'u, güvencesiz, kuralsız çalışmanın yaygınlaştığı koşullarda karşıladığı dile getirilen bildiride, emekçilerin yarısının kayıt dışı çalıştığı, esnek, güvencesiz ve kuralsız çalışmanın kural haline geldiği, 4-C uygulamasına, kölelik düzenine mahkum edildiği, sendikasızlaştırmanın yaygınlaştığı, sendikal örgütlenmenin önüne engellerin çıkarıldığı, örgütlenen işçilerin işten atıldığı, başta madenler olmak üzere iş kazası adı verilen cinayetlerin durmak bilmediği belirtildi.
Bildiride, "Biz, sosyal adalet, eşitlik ve demokrasi istiyoruz. Özgürlükçü, eşitlikçi sivil demokratik bir anayasa ve yasalar istiyoruz. Tüm çalışanların grevli toplu sözleşmeli sendikal haklara sahip olduğu bir Türkiye için sesimizi yükseltiyor, demokrasiden ve sosyal devletten vazgeçmeyeceğimizi bildiriyoruz" denildi.
Bildiride, şu talepler dile getirildi:
"1 Mayıs 1977'de kaybettiklerimizin faillerinin bulunmasını ve adalet önüne çıkarılmasını, işsizliğin önlenmesini, kiralık işçilik düzenlemesinden vazgeçilmesini, kıdem tazminatı hakkımıza dokunulmamasını, 4-C ve benzeri uygulamalardan vazgeçilmesini, İşsizlik Sigortası Fonu'nun işsizlik için daha etkin kullanılmasını, vergi adaletsizliğinin giderilmesini, sağlık ve sigorta haklarımızdaki mağduriyetin giderilmesini, asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını, antidemokratik yasaların değiştirilmesini, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, taşeronlaşma ve kayıtdışı ekonominin engellenmesini, özelleştirmelerin durdurulmasını, sosyal devletin daha etkin olmasını, emekçilerin sesine kulak verilmesini istiyoruz.
İşçiler, kamu emekçileri, emekliler, işsizler, yoksullar, kadınlar, gençler, emek, barış, özgürlük için haydi 1 Mayısa, haydi mücadeleye. 1 Mayıs uluslararası birlik mücadele ve dayanışma günü kutlu olsun."
Gruplar 3 noktadan dağılacak
Alandaki gruplar da Taksim'den Şişli istikametine, Tarlabaşı üzerinden Aksaray yönüne, Mete Caddesi'nden de Beşiktaş yönüne doğru dağılacak. Bu üç noktanın dışında diğer tüm güzergahlar yaya ve araç trafiğine kapalı olacak.
Kapalı olacak yollar
İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, etkinlik bitimine kadar Abide-i Hürriyet Caddesine akım verilmeyecek, akım Hürriyettepe Işıklar'dan Cevahir Otel istikametine yönlendirilecek.
Darülaceze'den Hürriyettepe Işıklar istikametine gelen akım ile Bomonti Dereden gelen akım Cevahir Otel önünden tekrar Darülaceze Caddesine ya da Bomonti yönüne verilecek.
Mecidiyeköy'den Halaskargazi Caddesine akım verilmeyecek, akım Esentepe istikametine yönlendirilecek.
Şişli yönüne gitmek isteyen sürücüler, Ergenekon ve Kurtuluş caddeleri ile Dolapdere'ye yönlendirilecek,
Dolmabahçe'den Gümüşsuyu ve Küçük Çiftlik'e akım verilmeyecek, gelen akım sahil yönünden Karaköy'e verilecek.
Adilbaba (Maçka Taksi) yönünden gelen akım Teşvikiye Caddesine yönlendirilecek, Teşvikiye Caddesinden Mete Caddesine çıkan tünel kapalı tutulacak.
Perşembe Pazarı ve Unkapanı'ndan gelen akım Şişhane'den kesilip Kasımpaşa yönüne yönlendirilecek, Tarlabaşı Bulvarına akım verilmeyecek.
Kasımpaşa'dan gelen akım Unkapanı ve Perşembe Pazarına mecburi olarak yönlendirilecek.
Dolapdere'den Yedikuyular-Divan istikametine akım verilmeyecek, Dolapdere Kavşağından (U) dönüşü yaptırılacak.
Dolapdere Caddesinden Ömer Hayyam Caddesine akım verilmeyecek.
Teşvikiye Caddesinden gelen akım Nişantaşı Kavşağından Rumeli Caddesine verilmeyip, Vali Konağı alt başa yönlendirilecek.
Süleyman Seba Caddesinden gelen akım Bayıldım Caddesine verilmeyip, Teşvikiye Caddesine yönlendirilecek.
Boğazkesen Caddesi trafiğe kapatılacak, gelen akım Karaköy istikametine mecburi yön yapılacak.
Mebusan Yokuşu trafiğe kapatılacak, Karaköy istikametine doğru mecburi yön yapılacak.
Sıraselviler Caddesinden gelen akım Cihangir Firuzağa Meydan'dan kesilerek, Boğazkesen istikametine yönlendirilecek.
Ayrıca, Atatürk Bulvarı Ragıp Gümüşpala ayrımı-Ragıp Gümüşpala Caddesi Unkapanı ayrımı-Kadıköy İskelesi önü Galata ayrımı-Ragıp Gümüşpala Caddesi Galata Köprüsü ayrımı ihtiyaç halinde kapatılacak.
E–5 Kuzey ve Güneyden Mecidiyeköy Giriş katılımları ihtiyaç halinde kapatılacak.
Trafiğe kapalı olan caddeler; Mecidiyeköy Ortaklar'dan itibaren Halaskargazi Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Yedikuyular Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Sıraselviler Caddesi, Gümüşsuyu Caddesi, Taşkışla Caddesi, Taşkışla Tünel, Rumeli Caddesi ve Abdulhak Hamit Caddesi.
Yolcuzade İskender Caddesinden gelen akım, Şişhane Meydan'dan Okçu Musa Caddesi, Bankalar Caddesi istikametine yönlendirilecek.
Ayrıca, miting alanındaki Taksim İlkyardım ve Alman hastanelerine gelen ambulans ve hastalar Karaköy Firuzağa yönünü kullanacak.
Ankara'da 1 Mayıs
Ankara'daki 1 Mayıs kutlamasına katılacaklar, Gar binası önünde toplanmaya başladı.
Sıhhiye Meydanı'ndaki mitinge katılacak 6 işçi ve memur konfederasyonu üyeleri, bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilci ve üyeleri, toplanma yeri olan Gar önünde bir araya geldi.
Burada oluşturulan kortejin önünde "İş güvencesi, insanca ve özgürce yaşam, eşitlik, adalet, barış ve demokrasi" taleplerinin yazılı olduğu pankart yer alıyor.
Katılımcılar üzerinde "Taşeron işçiliğe hayır", "Sendika demek güvence demek", "Herkese sağlık-güvenli gelecek", "Kıdem tazminatına uzanan eli kırarız" yazılarının olduğu dövizler taşıyor.
Katılımcılar ayrıca "Yaşasın 1 Mayıs", "Zafer direnen emekçinin olacak" ve "Genel grev, genel direniş" sloganları atıyor.