İş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri Avrupa'ya açılıyor
İSAG-İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği, Avrupa İş sağlığı ve Profesyonelleri Meslek Birliğine üye olmak için çalışmalara başladı
ANKARA - İSAG-İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği, Avrupa İş sağlığı ve Profesyonelleri Meslek Birliğine üye olmak için çalışmalara başladı.
İSAG-İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği Başkanı Levent Kavlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de iş kazalarının önüne geçmek için kurulan bir dernek olduklarını belirterek, bu kapsamda dünyada iş sağlığı ve güvenliği alanındaki tüm gelişmeleri ve yenilikleri takip ettiklerini söyledi.
Bu kapsamda 24-27 Ağustos arasında Frankfurt'ta Uluslararası Çalışma Örgütü( İLO) ile Uluslararası Sosyal Güvenlik Birliği ( İSSA) koordinasyonu ve Alman Sosyal Kaza Sigortaları (DGUV) ev sahipliğindeki "XX. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi"ne katıldıklarını bildiren Kavlak, etkinliğin 3 yılda bir yapıldığını ve dünyanın en büyük iş sağlığı ve güvenliği organizasyonu olduğunu vurguladı.
Kavlak, dernek olarak 25-28 Ağustos arasında düzenlenen "Arbeitsschutz Aktuell Fuar Organizasyonu"nda da stand açtıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Türkiye iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerini çalışmalarını ve İSAG olarak yaptığımız çalışmaları, İngilizce ve Almanca broşürlerimizi fuar ve kongre ziyaretçileriyle paylaşımda bulunarak, bizzat karşılıklı görüşmelerle anlatarak çok aktif bir çalışma yürüttük. İSAG olarak İLO, İSSA ve DGUV'un üst düzey yetkilileriyle görüşmelerde bulunarak uluslararası platformlarda ortak çalışmalar yapmaya karar verdik. Fuar standımızı İş Sağlığı ve güvenliği alanında dünyanın en önemli enstitülerinden birisi olan IOSH ve uluslararası sertifkasyon kuruluşu NEBOSH yöneticileri ziyaret ederek çalışmalarımız hakkında bilgiler almıştır. İş güvenliği uzmanların uluslararası meslek federasyonlarıyla görüşmeler yaparak üyelik konusunda çalışmalar başlatmış bulunuyoruz."
Avrupa İş sağlığı ve Profesyonelleri Meslek Birliğinin Almanya, İngiltere, Fransa ve Rusya başta olmak üzere 16 ülkeden üyelerinin bulunduğunu belirten Kavlak, Türkiye'nin iş sağlığı ve güvenliği alanında ve standartlarında Avrupa ile eş güdümlü hareket etmesi için birliğe üyeliği önemsediklerini dile getirdi.
Kavlak, ölümlü iş kazalarının önüne geçilmesinde toplumsal iş sağlığı ve bilincinin yaygınlaştırılmasının büyük öneme sahip olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Katıldığımız kongrede İLO Başkanı Guy Ryder'in verdiği bilgilere göre; dünyada her yıl 2.3 milyon kişi iş kazalarından ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybediyor. Her gün 860 bin iş kazası gerçekleşirken, bunun yıllık maliyeti 2.8 trilyon doları buluyor. Bu tablo üzerine, ülkemiz iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin dünyaya kapalı bir şekilde çalışmalar yapmasının önüne geçmek için iş sağlığı ve güvenliği alanında başarılı olan ülkelerdeki çalışmaları ülkemize taşımak istiyoruz. İSAG olarak bundan sonra dünyanın neresinde olursa olsun uluslararası çalışmalara katılarak meslektaşlarımızın dünyaya açılan penceresi olmak için başlattığımız mücadele ilerleyen günlerde gerçekleşecek olan olumlu dönüşlerle ne kadar önemli olduğunu ortaya koyacaktır."