İş dünyasından Hollanda'ya tepki
İş dünyasının temsilcileri, Hollanda'nın, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etmesine tepki gösterdi.
İş dünyası Hollanda'nın Türk bakanlara karşı tutumuna tepki gösterdi.
TÜSİAD: Gerginlik diplomasi ile aşılmalı
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Hollanda'nın uçuş iptali kararı ile ilgili açıklama yaptı.
Yazılı açıklamada şöyle denildi: Son günlerde, Türk siyasetçilerin Almanya'daki toplantılarına, kuşkulu gerekçelerle kısıtlama getirilmesi doğru bir tutum değildir.
Bu sorunun çözümü için olumlu yaklaşımlar sergilenirken, Hollanda tarafından da Türk Dışişleri Bakanı Sayın Çavuşoğlu'nun uçağına iniş izni verilmemesi gerginlikleri tırmandırmıştır. Taraflar arasında; müttefiklik ilişkisi, Avrupa değerleri ve ortak çıkarlar temelinde, bu gerginlikler diplomasi yolu ile aşılmalıdır. Tüm dünyada ve Türkiye'de demokrasinin önemli sınavlardan geçtiği ve güvenlik risklerinin arttığı bu dönemde, tüm siyasetçilerin sağduyulu, ileri görüşlü ve çözüm odaklı olması tarihsel bir sorumluluktur.
TOBB: Aklı-selim sahibi çevreler harekete geçmeli
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hollanda Hükümeti’nin Dışişleri Bakanının uçağına iniş izni vermemiş olmasının, kabul edilemez bir karar olduğunu söyledi.
Hisarcıklıoğlu’nun açıklaması şöyle; “Hollanda Hükümeti’nin Dışişleri Bakanımızın uçağına iniş izni vermemiş olması kabul edilemez. Bu kararı kınıyorum. Avrupa Konseyi Üyesi, NATO üyesi ve AB aday ülke olan Türkiye’nin Dışişleri Bakanının uçuşuna izin verilmemesinin izahı yoktur.
Maalesef, AB değerlerine uzak siyasilerin AB ülkelerinde göreve gelmesi, AB’nin dönüştürücü olma gücünü de zayıflatıyor. AB’nin küresel düzeyde siyasi bir güç olma çabasına zarar veriyor.
Hollanda’daki aklı-selim sahibi çevreleri harekete geçmeye davet ediyorum. AB Değerleri’ne sahip çıkın! Hollanda AB’nin kurucu ülkelerinden biridir. Aynı zamanda, AB Konseyi’ni de göreve davet ediyorum. Gerilimin kimseye faydası yoktur.”
TİM: Umarız yanlış tutumdan geri dönülür
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmesinde, köklü siyasi, sosyal ve ticari bağların olduğu Avrupa'dan olumsuz bir haber daha alındığını belirterek, "Daha öncesinde bakanlarımızın konuşma yapmasına izin vermeyen Hollanda, şimdi ise bu yanlış tutumunu bir adım daha ileriye taşıyarak Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının inmesine izin vermedi." dedi.
"Bunu yapan ülke 400 yıldır ilişki içinde olduğumuz bir ülke, NATO müttefikimiz olan bir ülke, tam üyelik beklediğimiz AB'nin bir üyesi ve ekonomik olarak güçlü ortaklığımız olan bir ülke." diyen Büyükekşi, bu tarz davranış sergilemesini beklemedikleri ülkelerin başında geldiğini dile getirdi.
Büyükekşi, "Bu tutumun iki ülke menfaati açısından bir fayda doğurmayacağını düşünüyoruz. Ümit ediyoruz ki kısa sürede Hollanda, Hükümetimize karşı takındığı yanlış tutumdan geri döner ve demokratik değerlere sahip dost bir ülke olmanın gereğini yerine getirir." ifadelerini kullandı.
MÜSİAD: Hollanda'nın tutumu açık bir taciz
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izninin iptal edilmesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın bulunduğu aracın durdurulması ile ilgili kınama mesajı yayımladı.
Olpak'ın mesajı şöyle: “Çeşitli sebeplerle Bakanlarımıza sergilenen antidemokratik tutum, Hollanda Hükümetince iki ülke ilişkilerini ve ifade özgürlüğünü göz ardı eden bir tavırdır. Hollanda makamlarının nezaketsiz açıklamaları kısa zamanda yasaklama ve kısıtlamalara, en sonunda ise şiddete dönüşmüştür. Demokrasi ve özgürlüklere bağlılığını her vesileyle vurgulayan Hollanda makamlarının bu tavırları, Hollanda’daki Türk toplumunun demokratik haklarına ve onuruna yönelik açık bir tacizdir.
Bu hasmane tutum ve önyargılı zihniyet apaçık bir acizlik göstergesidir. Hollanda makamlarını bu tutumlarından dolayı kınıyoruz.
Hollanda ile 4 asırdır kesintisiz sürdürdüğümüz siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi göz önüne aldığımızda, maruz kaldığımız bu kabul edilemez ve tehlikeli uygulamanın bir an önce son bulmasını ve diplomatik teamüllere uygun bir süreçle düzelmesini temenni ediyoruz”.
DEİK: Karar kabul edilemez
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan da iptal kararının kabul edilemez olduğunu belirtti.
Vardan, "Sayın Dışişleri Bakanımıza Hollanda'ya uçuş izni verilmemesini anlamak mümkün değil. Avrupa, üzerine inşa edildiği demokratik değerler ile açıkça çelişiyor. Maalesef bunun diplomatik nezaket, hukuk, evrensel değerler ve demokratik anlayışla bağdaştırılması imkansız. Hollanda, sınırlarımız dışında en fazla vatandaşımızın yaşadığı üçüncü ülke. Büyük bölümü aynı zamanda Hollanda vatandaşı da olan 400 bini aşkın Türk vatandaşı Hollanda'da yaşıyor, çalışıyor. İki ülke arasındaki ilişki tam 4 asırdır devam ediyor. Bu insanlar yarın bizim yüzümüze nasıl bakacaklar? Yapılanı kabul etmek kesinlikle mümkün değil." şeklinde konuştu.
İSO: Türkiye gereken cevabı verir
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise Hollanda'nın dostluğa ve demokratik centilmenliğe yakışmayan kararını şiddetle kınadığını bildirdi.
Bahçıvan, "Çivisi çıkmış dünyada diyalog, diplomasi ve samimiyet ön planda olmalı ve değer görmelidir. Hollanda, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ile ilgili kararında böyle bir anlayışa önem vermeyerek ciddi bir hata yapmıştır. Türkiye'nin gereken cevabı vereceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde de bulundu.
İstanbul, Ankara ve Rotterdam'da protesto