İran nükleer silah yapmaya yakın

İran'ın nükleer silah yapımına yakın bir safhada olduğu iddia edilirken, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, nükleer kapasitenin barışçıl amaçlara yönelik olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - BM için toplanan istihbarata göre İran'ın nükleer silah yapmak için gereken kritik aşamalara yakın olduğu iddia edildi.

ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesi, BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) için toplanan istihbaratın, İran'ın nükleer silah yapmak için kritik aşamada olduğunu gösterdiğini yazdı. Gazete, Batılı diplomatlar ve nükleer uzmanlar tarafından UAEK'ya verilen istihbarata göre, İran'ın nükleer silah yapmak için yabancı uzmanlardan önemli teknik yardım aldığının ortaya çıktığını bildirdi.

Washington Post, eski Sovyetler Birliği'nden bilim adamlarının İran'ın nükleer çalışmalarında oynadığı rol hakkında yeni ayrıntılar ortaya çıktığını da kaydetti. Nükleer silah uzmanı eski Sovyet bilim adamlarının İranlıları, nükleer reaksiyon zincirini tetikleyen yüksek duyarlı patlayıcılar konusunda eğittiği ileri sürülüyor. Gazete, toplanan istihbaratların, İran'ın 2003 yılından sonra nükleer silahlarla ilgili araştırmalarını devam ettirdiği konusunda kaygıları desteklediğini kaydetti.

Washington Post, UAEK'ya sunulan yeni bulguların, İran'ın gizli araştırma programının şüphe edilenden daha başarılı, daha organize ve daha iddialı olduğunu gösterdiğini de belirtti.

Bu arada yeni bulguları Washington Post için yorumlayan eski UAEK yetkilisi David Albright, istihbaratın, İran'ın yüksek zenginleştirilmiş uranyumu kullanarak çalışabilir bir nükleer patlama cihazı tasarlamaya ve üretmeye yetecek bilgiye sahip olduğunu doğruladığını söyledi.

"ABD, İran'ın büyüyen askeri gücünden korkuyor"

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Batı ve İsrail ile yarışabildiği için ABD'nin, İran'ın büyüyen askeri gücünden korktuğunu söyledi.

Mısır'da yayımlanan El Ekber gazetesiyle mülakat yapan Ahmedinejad, ABD ve İsrail'in Tahran'a karşı takındığı katı tutumla ilgili olarak Washington'u, İran'ı itibarsızlaştırmaya ve Suudi Arabistan ile ihtilaf tohumları ekmeye çalışmakla suçladı.

İran'ın bölgedeki herhangi bir ülkeden askeri kapasite olarak farklı olduğunu ileri süren Ahmedinejad, ülkesinin askeri kapasite ve ilerlemesini artırmaya devam ettiğini, İsrail ve Batı ile özellikle de ABD ile yarışabilecek durumda olduğunu kaydetti.

"ABD, İran'ın kapasitesinden korkuyor" diyen Ahmedinejad, İran'ın kendine yönelik bir harekete izin vermeyeceğini ifade etti.

İran'ın nükleer bombaya sahip olmadığını yineleyen Ahmedinejad, İsrail'in sonunun kaçınılmaz olduğu yönündeki daha önceki açıklamalarını da tekrar etti. İsrail'in 300 kadar nükleer savaş başlığı olduğunu söyleyen Ahmedinejad, İran'ın nükleer kapasitesinin ise barışçıl olduğunu vurguladı.

"Silahlı müdahale ciddi bir hata olur"

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in İran'a yönelik önleyici bir askeri operasyon olasılığının arttığı açıklamasının ertesinde, İran'a silahlı bir müdahalenin "çok ciddi bir hata" olacağını söyledi.

Rossia 24 televizyonunun bildirdiğine göre Lavrov, "Bu noktadaki tutumumuz iyi biliniyor. Bu çok ciddi bir hata olur, beklenmedik sonuçlara yol açabilir" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir