İran nükleer müzakerelere hazır

Davutoğlu, İran temaslarıyla ilgili olarak "İran tarafı da bu konuda kararlı olduklarını, müzakerelerin yeniden başlatılmasında mutabık olduklarını ifade ettiler" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'la nükleer müzakereler konusunda, İran'da yaptığı görüşmelerde İran tarafının müzakerelerin yeniden başlatılmasında mutabık olduğunu ifade ettiğini belirtti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba ile Dışişleri Bakanlığı'nda görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Türkiye-Japonya ilişkilerini rutin ilişki bağlamından çıkararak güçlü mekanizmalarla desteklenmiş stratejik bir ortaklığa dönüştürme konusunda karar aldıklarını ifade eden Davutoğlu, bu çerçevede iki bakanlık arasında bir mekanizma geliştirmeye karar verdiklerini, bu çalışmaları kendisinin bahar aylarında yapacağı Japonya ziyaretinde anlaşmaya dönüştüreceklerini dile getirdi.
Ekonomik ilişkilerin potansiyelin çok gerisinde olduğunu da kaydeden Davutoğlu, ekonomik ilişkileri artırmak için ekonomik işbirliği çerçeve anlaşması ve serbest ticaret anlaşmalarını bir an önce tamamlamayı planladıklarını ifade etti.
"Türkiye olarak Japonya'yı bütün bölgesel alanlarda büyük ve önemli bir stratejik ortak olarak görüyoruz" diye konuşan Davutoğlu, Japonya ile ortak bir Asya stratejisi geliştirmeye büyük önem verdiklerini belirterek, "Asya'nın doğusunda ve batısında G 20 üyesi olan dinamik ekonomilere sahip iki ülkenin birlikte geliştireceği Asya stratejileri kıtamıza da yeni ufuklar açacaktır" dedi.
Bir Japon gazetecinin "Fukuşima'daki santral kazasından sonra da hala Japonya ile işbirliği yapmak istiyor musunuz?" sorusu üzerine Davutoğlu, Fukoşima'daki deprem öncesinde Türkiye ile Japonya arasında enerji konusunda yoğun bir ortak çalışmanın yürümekte olduğunu hatırlattı.
İki ülkenin de dinamik ekonomileriyle enerji ihtiyacı konusunda benzer özelliklere sahip olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Dolayısıyla, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji konusunda benzer perspektifte büyük bir çalışma potansiyelimiz var. Fukuşima depreminden sonra da Enerji Bakanımızın da açıkladığı gibi biz bu işbirliğini sürdürmeye kararlıyız. Bu anlamda Japonya'nın tecrübelerinin bu işbirliğini daha da zenginleştireceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba, görüşmede ele aldıkları ekonomik projelere değinerek, bu projelerin, 3. köprü, Fatih projesi, hastane ve uzay teknolojisi gibi projeler olduğunu belirtti.
İran müzakerelere hazır
İran'da yaptığı görüşmelerde, nükleer müzakerelere ilişkin AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton tarafından İran tarafına gönderilen mektuba resmi cevabın ne zaman verileceğine ilişkin konunun gündeme gelip gelmediğinin ve görüşmelere başlama zamanının sorulması üzerine Davutoğlu, dün İran'da da bu konuda bir açıklama yaptıklarını hatırlattı.
Türkiye'nin nükleer müzakerelerin son raunduna geçen Ocak ayında ev sahipliği yaptığını ifade eden Davutoğlu, o günden bugüne bu sürecin sadece mektup yazışmalarıyla sürdüğünü belirtti.
Ashton'ın, yaptıkları son görüşmelerden birinde sürecin yeniden başlatılmasına verdikleri önemi vurguladığını dile getiren Davutoğlu, dün İran tarafıyla bunları görüştüğünü söyledi.
Davutoğlu, "İran tarafı da bu konuda kararlı olduklarını, müzakerelerin yeniden başlatılmasında mutabık olduklarını ifade ettiler. Tekrar Sayın Ashton ve İran tarafıyla görüşmeler yapacağız. Ümit ederiz en kısa zamanda karşılıklı güçlü iradeyle, iyi niyetle bu görüşmeler tekrar başlar. Türkiye bu konuda her türlü katkıyı yapmaya hazırdır" diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir