İran indirim yapmadı, kararı tahkim verecek

Türkiye'nin doğal gazdaki indirim talebi Uluslararası Tahkim'de görüşülecek. Bakan Yıldız, doğalgaz tedarikinde sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BOLU - İran Petrol Bakanı Rüstem Kasımi, Türkiye'nin doğal gazdaki indirim talebinin Uluslararası Tahkim'de görüşüleceğini söyledi.

İran basınında yer alan haberlere göre, Kasımi Türkiye'nin talebine ilişkin açıklamasında, "doğal gazın mevcut fiyatından razı olmayan Türkiye'nin indirim talep ettiğini" bildirdi.

Türkiye'ye satılan doğal gazda indirime gidilmesinde yasal sınırlamalar olduğunu belirten Kasımi, İran'ın Uluslararası Tahkim'de elindeki delilleri ortaya koyacağını, tarafların görüş alışverişinde bulunacağını ifade etti.

Rüstem Kasımi, "İran, Türkiye'ye ihraç ettiği doğal gazda yasal izin olmadan indirim yapamaz" diye konuştu.

Yıldız: Hakem heyetinin vereceği karar esastır

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyatlarının uluslararası arenada yer alan ve geçerli olan fiyatlar olduğunu belirtti. Türkiye'nin İran'la ilişkilerinin son derece sıcak, samimi ve ticarete

dayalı ilişkiler olduğuna işaret eden Yıldız, "İran'la Türkiye'nin ilişkileri tahkimle sınırlandırılabilecek değildir. Ama şunu da göz önüne almamız lazım. Doğalgaz fiyatları uluslararası arenada yer alan ve geçerli olan piyasası oluşturulan fiyatlardır. Bu durumda konu, uluslararası yargı ve uluslararası tahkimin karar vereceği konular arasına girmiş demektir. Tahkim süreci içerisinde uluslararası hakem heyetinin vereceği karar her iki ülkenin de kabul edeceği karar olacaktır" ifadelerini kullandı.

"Doğalgazda sıkıntı yok"

Yıldız, ülkede doğalgaz sıkıntısının yaşanıp yaşanmayacağı sorusuna, "Son 42 yılın en soğuk yılını geçiriyoruz. Olumsuz hava şartlarına rağmen doğalgaz tedarikinde herhangi bir sıkıntımız bulunmamakta. Batı hattında, İran hattında zaman zaman düşüşler olacaktır. Bildiğiniz gibi son 3 gün içerisinde Avrupa'da 160'a yakın kişi soğuktan donarak öldü. Çok ciddi kış şartları var ve doğalgaz miktarlarında zaman zaman inişler görüyoruz. Ukrayna Bakanıyla konuştuk, Rusya ile konuştuk bunların tedariki sağlanıyor. Ben doğalgazla alakalı herhangi bir sıkıntı öngörmüyorum" cevabını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir