Irak'ta kanlı gün

Irak'ta dün gerçekleştirilen saldırılarda en az 73 kişi öldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BAĞžDAT- Irak'ın çeşitli bölgelerinde dün genellikle Şii mahallelerine yapılan saldırılarda en az 73 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Olaylar, ülkedeki Sünni-Şii mezhep çatışmasının yeniden alevleneceği korkularını destekliyor.
Güneydeki Nasıriye kentinde bölgesel güvenlik sorumlusu Sajjad el Asedi'nin Reuters'e verdiği bilgiye göre en büyük saldırı kentteki bir kontrol noktasında Şii hacıların arasına giren bir intihar bombacısının 44 kişiyi öldürüp 81 kişiyi yaralamasıyla meydana geldi.
Başkent Bağdat'ta meydana gelen dört ayrı patlamada da 29 kişi öldü, 68 kişi yaralandı.
Şii Başbakan Nuri el Maliki'nin Amerikan askerlerinin ülkeden çıkışından bir gün sonra, 19 Aralık'ta önde gelen iki Sünni siyasetçiyi suçlayarak görevden uzaklaştırılmaları için başlattığı girişim, ülkenin bir yıldır yaşadığı en kötü şiddet ortamına kapı açtı.
Parlamentoda Sünni destekli Irakiye grubunun üyeleri, Sünniler ve Şiiler arasında iktidar paylaşımı ilkesine dayalı olarak kurulmuş olan koalisyon hükümetinin başı olan Maliki'yi, tüm gücü kendisi ve yandaşlarının elinde toplamakla itham ederek hafta başında meclis çalışmalarını ve kabine toplantılarını boykot ettiler.
Sünniler, Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Şiilerin siyasete ağırlık koyarak kendilerini dışladığı görüşündeler. 2006-2007 yıllarında mezhepler arası şiddetin tırmanmasıyla iç savaşın eşiğine gelmiş olan Irak'ta, Sünni isyancılar ile Şii militanların çatışması yaşanıyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir