İnternette bekleyen tehlike!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Türkiye'de pek çok kuruluşun siber saldırıya uğradığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
 
İSTANBUL - Acarer, "Artık, Türkiye'de internetin olmadığı ev yok gibi. Ciddi anlamda e-ticaret yapıyoruz. Bu durum, kötü niyetli kişilerin ve kurum iştahını kabartıyor. Onun için siber tehditle ilgili problemleri, güvenli hale getirmemiz ülke olarak sorunumuz. Siber tehditle ilgili Türkiye'de, subjektif konulardan uzak hukuksal düzenlemelerin yapılması ve tedbirlerin alınması gerekiyor." dedi.
 
BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Cihan'a yaptığı açıklamada, Türkiye'de 16.2 milyon kişinin geniş bant kullandığını ifade etti. 50 milyon üzerinde vatandaşın internet kullandığını belirten Acarer, artık Türk halkının işlemlerinin internete bağlı olmaya başladığını söyledi. Türkiye'de son zamanlarda bu konuyla ilgili duyarlılığın gittikçe arttığının altını çizen Acarer,"Bu konu Milli Güvenlik Savunma Belgesi'ne girdi. Ulaştırma Bakanlığı buna önem veriyor. Güvenli internet nasıl internetin konusu ise internetin güvenliği dediğimiz hadise de her kişinin, her işletme ve her ülkenin sorunudur." ifadelerini kullandı.
 
Siber tehdit saldırılarına karşı tatbikat 
 
Siber tehditle ilgili, BTK olarak farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirten Acarer, bu konuyu BTK ve TÜBİTAK'ın birlikte siber tatbikat yaptıklarını söyledi.
 
Konuyla ilgili geçen yıl başlattıkları bir siber saldırı tatbikatının, bu yıl da ayrı dönemlerde iki kez tekrar yapılacağını ifade eden Acarer, şu bilgileri verdi:"Buraya azami derecede kurumların katılmasını istiyoruz. Yapılan saldırılarla bu kurumların altyapılarının ne kadar sağlam olduğunu test edeceğiz. 'Kuruluşların kopyalanmış sistemlerine saldırılar yaparak nerelerde sistemler çöküyor? Nerelerde o solucanlar, Truva atları nasıl içeri sızabiliyor? Bunlar içeri girdiğinde içerdeki tüm sistemi kopyalayıp başka taraflara nasıl aktarabiliyor? Veya orayı boltnet dediğimiz köle bir sistem haline getirebiliyor? Bunları belirleyeceğiz. Biz her kuruluşa 'Bu tatbikatla şuralarda zaafiyetleriniz var.' diye rapor veriyoruz. Fakat bu raporu başka kuruluşlarla paylaşmıyoruz. Ona göre onların açıklarını belirleyip kapatmalarını sağlıyoruz."
 
Acarer, tatbikata geçen yıl kurumların yeterince ilgi göstermediğini de ifade ederek, geçen sene yapılan saldırılarda da kurumların çok duygusal davrandığını söyledi. Kurumlarda, 'Bu saldırılar ne oluyor?' korkusu hakim olduğunu aktaran Acarer,"Bu saldırılar, kişi bazında ve kurum ve işletme bazında oluyor. Kötücül saldırılar yüzünden yaşantısı alt üst olmuş aileler, mahvolmuş işletmeler var. Bir kere düşünebiliyor musunuz? Bir rakip işletme, bir diğer rakip işletme hakkında olumsuz bir takım yayınlar yapabiliyor. Saldırı yapılan işletme kendini toparlayıp doğru olmadığını anlatana kadar zaten batıyor veya çok ciddi zarara uğruyor." değerlendirmelerinde bulundu.
 
"100 dolarlık solucanla nükleer tesis durduruldu" 
BTK Başkanı Acarer, zaafiyetleri görüp tespit etmenin ilgili kuruluşların departmanlarındaki kişilerin görevi olduğuna da değindi. Aksi takdirde, buradaki sıkıntıların ciddi problemlere yol açabileceği uyarısında da bulunan Acarer, şu açıklamalarda bulundu:"Estonya'nın omurgası iki haftaya yakın çöktü. Gürcistan'da benzer bir olay yaşandı. İran'da yaşanan olayı biliyorsunuz. İran'ın nükleer tesislerine bir saldırı düzenlendi. O tesisleri bir savaş uçağı bombalamadı. 100 milyon dolarlık bir savaş uçağı bombalamadı. Ufacık, belki 100 dolarlık bir solucan virüs, çok ciddi zarar meydana getirdi. Bu zarar, başka ülkelerde, başka tesislerde olabilir. İlla ki nükleer tesislerde olması gerekmiyor. Elektrik tesislerinde olabilir. Altyapı, ısınma, hava, deniz tesisleri, trafikte olabilir."
 
ABD Başkanı Obama'nın, 'ABD'nin 21. yüzyıldaki ekonomik başarısının siber güvenlik konusunda alacağı tedbirlere bağlı olduğu'na yönelik sözlerine de atıfta bulunan Acarer, şöyle devam etti:"Bu çok önemli bir konu. Ciddi rakamlardan bahsediyor Obama, 20 milyar dolar gibi. Bundan sonra, problemin giderek de artacağına işaret ediyor. Çünkü buradaki ekonomik boyut büyüdükçe, buradaki kötü niyetli saldırılar artacak. Bunu herkesin bilmesi lazım."
Bu konularda ilginizi çekebilir