İnternet bankacılığı kullanımı artıyor
Haziranda sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez "login olmuş" bireysel müşteri sayısı 13,6 milyon oldu
İSTANBUL - Türkiye Bankalar Birliğinin (TBB) internet bankacılığı raporuna göre, Haziran 2010 itibarıyla sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez "login olmuş" bireysel müşteri sayısı 13,6 milyon oldu.
TBB üyesi bankalardan internet bankacılığı hizmeti veren 26 bankanın bilgilerinden oluşan internet bankacılığı raporuna göre, Nisan-Haziran 2010 döneminde 5,5 milyon bireysel müşteri tarafından en az bir kez internet bankacılığı işlemi yapıldı. Bu miktar, toplam kayıtlı bireysel müşteri sayısının yüzde 41'ini oluşturuyor. Nisan-Haziran 2010 döneminde aktif bireysel müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 523 bin kişi, bir önceki üç aylık döneme göre ise 125 bin kişilik artış kaydedildi.
Verilere göre, internet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez "login olmuş" toplam bireysel müşteri sayısı Haziran 2010 itibarıyla 13,6 milyon oldu. Son bir yıl içerisinde "login olmuş" toplam bireysel müşteri sayısı ise 7,2 milyon kişi olarak gerçekleşti.
Kurumsal müşteriler
İnternet bankacılığı yapmak üzere sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez "login olmuş" kurumsal müşteri sayısı ise Haziran 2010 itibarıyla 1,5 milyon kişi oldu. Bunların 624 binini oluşturan yüzde 43'ü, Nisan-Haziran 2010 dönemi içerisinde en az bir kez işlem yaparken, son bir yıl içerisinde "login olmuş" kurumsal müşteri sayısı 729 bin kişi seviyesinde gerçekleşti.
İnternet bankacılığı için kayıt yaptıran ve en az bir kez "login olmuş" toplam bireysel ve kurumsal müşterilerin yüzde 41'i Nisan-Haziran 2010 döneminde en az bir kez internet bankacılığı işlemi yaparken, aynı dönemde toplam aktif müşteri sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre 556 bin kişi, bir önceki 3 aylık döneme göre ise 143 bin kişilik artış oldu.
73,2 milyar liralık yatırım işlemi
Bu yıl Nisan-Haziran 2010 dönemini kapsayan ikinci çeyrekte internet bankacılığı ile gerçekleştirilen 11,2 milyon adet yatırım işleminin hacmi 73,2 milyar lira olurken, bir önceki çeyreğe göre işlem hacminde 2,6 milyar lira tutarında artış gerçekleşti.
İkinci çeyrekte gerçekleştirilen yatırım işlemleri hacminde birinci sırayı 22,7 milyar lira tutarı ile hisse senedi işlemleri aldı. Hisse senetlerini yatırım fonları, döviz işlemleri ve vadeli hesaplar izledi.
En yüksek ortalama işlem hacmi 34,1 bin lira ile repo işlemlerinde gerçekleşirken, vadeli hesaplar ortalama 17,3 bin liralık işlem hacmi ile ikinci sırayı aldı. Toplam yatırım işlemleri için ortalama işlem hacmi 6,5 bin lira oldu.
181 milyar liralık finansal işlem
Nisan-Haziran 2010 dönemi itibarıyla, internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 67 milyon, tutarı ise 181 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.
EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri yatırım işlemleri dışındaki finansal işlem hacminin yüzde 85'ini oluşturdu.
İnternet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam işlem adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre 40 bin adet, toplam işlem hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre 29 milyar lira, bir önceki 3 aylık döneme göre 18 milyar lira artış kaydetti.
Çağrı merkezi istatistikleri
Bu arada, yine TBB'nin üyesi olan ve çağrı merkezi hizmeti veren 22 bankanın bilgilerinden derlenen verilere göre, Nisan-Haziran 2010 döneminde çağrı merkezi çalışan sayısı 6.229 kişi oldu. Bu rakamın 5.266'sı yarı ve tam zamanlı çalışan müşteri temsilcilerinden oluşurken, destek hizmeti veren personel sayısı 333 ve yönetici sayısı 630 oldu.
Yılın ikinci çeyreğinde bir önceki döneme göre çağrı merkezi çalışan sayısında 50 kişilik bir artış gerçekleşti. Bu dönem itibarıyla çağrı merkezinde çalışanların yüzde 74'ü kadınlardan oluşurken, çalışanların yüzde 87'si İstanbul'da bulunuyor.
Nisan-Haziran 2010 dönemi itibarıyla çağrı merkezlerine gelen toplam çağrı sayısı bir önceki döneme göre 2 milyon adet artarak yaklaşık 69 milyon oldu.