Instagram erişim engeli ne zaman kalkacak? Instagram açılacak mı? İşte son dakika gelişmeleri

Instagram erişim engeli beşinci gününe girerken olumlu açıklamalar gelse de henüz yasak kalkamadı. Instagram'a erişim engeli devam ediyor. Sosyal medya kullanıcıları ise Instagram erişim engelinin ne zaman kaldırılacağını merak ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’ndan Instagram yasağıyla ilgili çarpıcı açıklamalar geldi. Bakan Uraloğlu, taleplerin karşılanması durumunda erişim engelinin kaldırılacağını söyledi. Peki, Instagram ne zaman açılacak, Instagram erişim engeli kalkacak mı? Instagram ne zaman düzelir? İşte Instagram yasağında son durum...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Instagram'a getirdiği erişim engeli yaklaşık olarak 5 gündür devam ediyor. Türkiye'de en fazla kullanılan uygulamalardan biri olan Instagram'a erişim engelinin ne zaman kaldırılacağı merak edilirken her gün peşi sıra açıklamalar geliyor. Ancak Henüz Instagram erişime açılmadı. Peki Instagram açılacak mı, ne zaman açılacak? Instagram yasağı kalktı mı?

Instagram ne zaman açılacak? Bakan Uraloğlu'ndan açıklama

Uraloğlu, Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde ciddi aşama katedildiğini belirterek, gerekli hassasiyetlerin dikkate alınmasını beklediklerini dile getirdi.

Vatandaşların kendilerine ilettikleri mağduriyetler noktasında da gereken gayreti gösterdiklerini ifade eden Uraloğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Gerçekten toplumumuzda gösterdiğimiz refleksin çok ciddi bir karşılığı olduğunun bilinmesini isterim. Süreci yakından takip ediyoruz, istediğimiz gerekler yerine getirildiği takdirde erişim engelini kaldıracağız. İki tane geniş katılımlı toplantı yapıldı ancak dar anlamda da anlık olarak haberleşiyoruz. Yeni bir takvim hani şu tarihte toplanacağız değil. Bir toplantıya gerek kalmamasını umuyoruz, 'Sizin şu taleplerinizi karşıladık.' dediklerinde biz de bu erişimi sağlamış olacağız."

Malezya'yı hatırlattı

Bakan Uraloğlu, Malezya Başbakanı Enver İbrahim'in paylaşımını kaldıran Instagram'ın özür dilediğini anımsatarak, Türkiye ile ilgili de yapılan birçok erişimi kaldırdıkları ancak özür beyanında bulunmadıklarını bildirdi.

"Tamamen bize geri dönüşlerini bekliyoruz"

Uraloğlu, asla yasakçı bir yaklaşım içinde olmayacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Yasakçı yaklaşım tam da Instagram ve benzeri platformlardadır. Hiçbir uyarı yapmadan paylaşım sahibine engel getiriyorlar. Bu noktadan baktığımızda ne kadar da haklı bir işlem yaptığımızı çok net bir şekilde ortaya koyduk diye düşünüyorum. Tamamen bize geri dönüşlerini bekliyoruz. Şu an kapatma gerekçemize erişim engelleme diyebiliriz. Geçmişten beri özellikle katalog suçlarla ilgili yaptığımız uyarıları dikkate almalarını bekliyoruz. En önemli gerekçemiz bu. Ayrıca söz konusu platform 'Hamas terör örgütüdür' diyor ancak YPG'yi terör örgütü olarak kabul etmiyor. Kusura bakmayın, siz bizim ülkemizdeyseniz, bizim ülkemizde bu hizmeti veriyorsanız ve buradan geliriniz varsa o zaman bizim ülkemizin hassasiyetlerini de dikkate alacaksınız. Net olarak biz bunu bekliyoruz."

Instagram neden açılmadı?

BTK tarafından Instagram için 2 Ağustos'ta re'sen erişim engeli kararı alındı. Instagram'a erişim engeli kararının nedeni "katalog suçlar" olarak belirlenen düzenlemelere uymadığı için verildi. Peşi sıra gelen açıklamalarla Instagram'ın tekrar açılması için yükümlülükleri yerine getirmesi bekleniyor. 

Instagram hangi ülkelerde yasak?

Sosyal medya platformlarına yönelik yasakları getiren ülkeler arasında başı Kuzey Kore ve Çin çekerken, hemen ardından İran, Rusya, Bangladeş, Suudi Arabistan geliyor. Instagram'a erişim yasağı uygulayan ülkeler şöyle:

ÇİN

KUZEY KORE

İRAN

TÜRKMENİSTAN

RUSYA