İnsani yardımlar Kırgızistan'ın güneyine ulaşmıyor
Türkiye'nin Kırgızistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Ceylan, Kırgızistan'da geçici hükümetin Başbakanı Otunbayeva ile görüşecek.
BİŞKEK/YARKIŞLAK/ANDİCAN- Özbekistan Dışişleri Bakanlığı, Kırgızistan'a gönderilen insani yardımların ülkenin güneyine kadar ulaşmadığını ve bu yardımların sadece Kırgızlar arasında dağıtıldığını açıkladı.
Özbekistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kırgızistan'a gönderilen insani yardımların ülkenin güneyine kadar ulaşmadan başkent Bişkek'te kaldığı ve bu insani yardımların sadece Kırgız halkı arasında dağıtıldığı ifade edildi.
Açıklamada, "esas insani yardım ihtiyacı olan Özbeklerin ise tamamen yardımdan uzak kaldığı" kaydedildi.
Ülkenin halen Kırgızistan'dan kaçan mültecileri almaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, bu kişilere Özbekistan hükümeti tarafından yatak, battaniye, gıda, sıcak yemek ve sağlık yardımları yapıldığı bildirildi.
Özbekler: Bize yardım ulaşmıyor
Kırgız-Özbek sınırında, Özbekistan'a sığınmak üzere toplanan Özbek mülteciler, diğer ülkeler tarafından gönderilen insani yardımların kendilerine ulaşmadığını, insani yardımların Özbekistan üzerinden kendilerine ulaştırılmasını ve bir an önce saldırıların durdurulmasını istedi.
Bu arada, Özbek resmi makamları, Kırgızistan'ın Oş ve Celalabad vilayetlerinde meydana gelen olayların ardından, ülkeye 100 binden fazla Özbek mültecinin sığındığını açıkladı.
Ceylan, Otunbayeva ile görüşecek
Türkiye'nin Kırgızistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Fatih Ceylan temaslarda bulunmak üzere geldiği Kırgızistan'da geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva ile görüşecek.
Diplomatik kaynaklar, yerel saat ile öğleden sonra yapılacak görüşmede, Kırgızistan'da yaşanan son durum ve Türkiye-Kırgızistan ikili ilişkilerinin ele alınacağını belirtti.
Büyükelçi Ceylan'ın Başbakan Otunbayeva ile görüşmesinin ardından Başbakan yardımcısı Almazbek Atanbayev ve bazı yerel makamlarla görüşmesi bekleniyor.
Ceylan ve beraberindeki heyet, 18 Hazirana kadar sürecek ziyaret çerçevesinde çeşitli temaslarda bulunacak.
Kırgızistan'ın güneyinde 11 Haziran gecesi Kırgız ve Özbek gençleri arasında henüz belirlenemeyen bir sebeple çıkan kavganın çatışmaya dönüşmesi sonucu 176 kişi öldü, 1800 kişi yaralandı.
Özbekistan: Sınırı kapatmadık
Özbekistan Dışişleri Bakanlığı, Kırgızistan'daki şiddet olaylarından kaçan mülteciler için sınırlarını kapatmadığını açıkladı.
Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, daha önce bazı basın organlarında Özbekistan'ın Kırgızistan'daki etnik çatışmaların yüzünden ülkeden kaçan Özbek mülteciler için sınırlarını kapattığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.
Açıklamada, "Özbekistan'ın, Kırgızistan'da azınlık milletlere karşı insanlık dışı cinayet, saldırı, baskın ve terörden kaçan mültecileri almaya devam ettiği" bildirildi, 15 Haziran itibarıyla
Özbekistan'a 100 binden fazla mültecinin kabul edilerek, battaniye, gıda, yemek ve tıbbi yardım desteği verildiği kaydedildi.
Kırgızistan'ın güneyinde durumun kontrol altına alındığı doğrultusunda yapılan açıklamalara rağmen gelen mülteci sayısının azalmadığı ifade edilen açıklamada, "Kırgızistan'da insanların sadece başka milletten olmasından dolayı halen ölmekte olduğu" belirtildi.
Açıklamada, ayrıca Kırgızistan'dan kaçan Özbek mültecileri ağırlıklı olarak Özbekistan'ın Andican vilayetine bağlı Calakuduk, Hocabad ve Marhamat ilçelerinin kabul ettiği bildirildi.
Oş'da top ateşi duyuldu
Çatışmaların meydana geldiği Kırgızistan'ın güneyindeki Oş kentinde, dün akşam top ateşi seslerinin duyulduğu bildirildi.
AFP muhabiri, kentte patlama ve 10'dan fazla top ateşi seslerinin duyulduğunu, kent merkezi üzerinden mermilerin geçtiğini belirtti.
Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, başkent Bişkek'te halkla bir araya geldiği toplantıda, Oş ve Calalabad kentlerinde durumun sakinleşmeye başladığını ve güvenlik güçlerinin kontrolü sağladığını söylemişti.
Olaylar New York'ta protesto edildi
Kırgızistan'da meydana gelen şiddet olayları ve çatışmalar, New York'ta, BM binasının yanındaki parkta protesto edildi.
Sabah saatlerinden itibaren BM binası ile Türkevi'ne çok yakın yerde bulunan Dag Hammarskjold parkında toplanan Kırgız, Özbek, Tacik, Türkistanlı ve Türk asıllı göstericiler, Kırgızistan'da yaşanan trajik durumdan büyük üzüntü duyduklarını belirterek başta BM olmak üzere uluslararası ve bölgesel kuruluşlarla devletlerden yardım talebinde bulundular.
New York'taki Kırgız Derneği Başkanı Aybek Hakimov yaptığı açıklamada, Kırgızistan'da yaşanan trajediyi protesto etmek için bugün New York'ta toplandıklarını belirterek "Biz Kırgız ve Özbek halklarının kardeş olduklarını ve şiddete karşı birlikte durduklarını göstermek için buradayız" dedi.
Uluslararası toplumun Kırgızistan'daki sorunun çözülmesinde desteğini beklediklerini vurgulayan Hakimov, "Bizim insani yardıma ihtiyacımız var, oradaki insanların yiyeceğe, suya ihtiyacı var" diye konuştu. Hakimov, kendi ellerine gelen ve resmi olmayan bilgilere göre Kırgızistan'da 800 dolayında kişinin ölmesinden endişe ettiklerini de söyledi.
"BM ve AGİT'in tutumundan hayal kırıklığı duyuyoruz"
"Özbek Girişimi" Derneğinin Başkanı Farhad Muradov da gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin Özbek olduğunu, Kırgız kardeşleriyle bugün toplandıklarını ve Güney Kırgızistan'daki şiddet olaylarının sona ermesini istediklerini söyledi. Orta Asya'da ülkelerin uzun zamandır barış içinde yaşadıklarını belirten Muradov şunları kaydetti:
"Biz orada kıyım olmasın istiyoruz, ama şu an orada olan bu, Özbeklere saldırılıyor, ama oradaki Özbekler Kırgızistan'ın vatandaşlarıdır, biz de onları desteklemeye geldik. BM'nin, AGİT'in ve diğer uluslararası kuruluşların tutumundan hayal kırıklığı duyuyoruz, çünkü onlar sadece açıklama yapıyorlar, ancak bugün yardım gönderebildiler."
Yerel Özbek derneklerinin orada en az bin kişinin öldüğünü belirttiklerini kaydeden Muradov, "Bizim Oş'da, Celalabad'da akrabalarımız var, orada savaş durumu var, biz Genel Sekreter Ban Ki-mun'dan, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'dan, AGİT Dönem Başkanı Kazakistan'dan sadece açıklama beklemiyoruz, bir şey yapmalarını, harekete geçmelerini istiyoruz."
"BM barış gücü istiyoruz"
"Güney Kırgızistan'a BM Barış gücünün gönderilmesini" istediklerini belirten Muradov, BM'nin bugün Kırgızistan'a gönderdiği insan yardımı bile dağıtacak kimsenin olmadığını, barış gücünün önce şiddeti durdurması, sonra da insani yardımda bulunması gerektiğini söyledi.
Binlerce Özbek'in Kırgızistan'dan Özbekistan'a sığınmaya çalıştığına da işaret eden Muradov, Özbekistan hükümetinin sınırı mültecilere açtığını ifade etti.
"Türk hükümetinden yardım bekliyoruz"
ABD'deki Türkistanlılar Derneğinin Başkanı Abdullah Hoca da Türkçe yaptığı açıklamada, BM yetkilileriyle görüşmek istediklerini, ama bunun zor olduğunu, haftaya daha büyük bir gösteri yapacaklarını söyledi. Bugünkü protesto gösterisine gelerek destek vermek istediklerini belirten Hoca, Türk hükümetinin yardımını beklediklerini de ifade etti.
Annesi Türk, babası Özbek olan siyasi bilimler doktora öğrencisi Lale Can da gazetecilere 85 yaşındaki babasının 1932 yılından Oş'tan Kaşgar'a, ardından Arabistan'a, oradan da Türkiye'ye göç ettiğini, şu anda ise New York'ta yaşadığını anlattı. Akrabalarının Oş ve Celalabad'da olduğunu belirten Can, bazı akrabalarından haber alamadıklarını, babasının çok üzgün olduğunu söyledi. Can, protestoya fazla kimsenin gelmemesinden de üzüntü duyduğunu söyledi. Bu kapsamda ABD'nin, Kazakistan gibi ülkelerin ve BM'nin insani yardım yapabileceklerini söyleyen Can, Kırgızistan'da hastanelerin bile korkularından Özbek hastaları tedavi etmediklerini belirterek şu an çok büyük bir alanda olmayan çatışmaların yayılarak bölgeye sıçramasından korkulduğunu dile getirdi.
Özbek genç İlhan Masudov da anne ve babasının Oş'ta bulunduğunu, bu şehirde can güvenliğinin kalmadığını, anne ve babasının Özbekistan'a gitmeye çalıştıklarını, ama Özbeklerin çok fazla mülteci almalarından dolayı şimdi sınırı kapattıklarını söyledi. Masudov, anne ve babasının yaşadıkları caddeye bile çıkmadıklarını, ABD konsolosluğuna başvurarak anne ve babasını ABD'ye getirmeye çalışacağını anlattı.
Protesto gösterisi sırasında "Şimdi adalet istiyoruz" sloganları atan grup üyeleri, üzerlerinde "Kırgızistan'a Yardım Edin", "Ölümleri ve Tecavüzleri Durdurun", "BM Kardeşlerimizi Kurtar, Daha Ne Bekliyorsun" yazılı pankartlar taşıdılar.