İnşaat sektöründe alarm zilleri çalıyor
ATO Başkanı Bezci, "Demir fiyatlarındaki aşırı artış konut fiyatlarına da yüzde 10 oranında zam olarak yansır" dedi.
ANKARA - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, demir fiyatlarında son dönemde yaşanan büyük oranlı artışın Türkiye'nin büyümesinde ve işsizliğin azaltılmasında önemli payı olan inşaat sektöründe alarm zilleri çaldırdığını ifade etti.
Bezci, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl temmuz ayında tonu 1000 lira olan demirin, 14 Temmuz 2011 tarihinde 1510-1595 lira arasında satışa sunulduğunu bildirdi.
Söz konusu dönemde enflasyon yüzde 6, işçilik giderleri yüzde 10, petrol fiyatları da yaklaşık yüzde 20 oranında artış gösterirken, demir fiyatlarının yüzde 50'nin üzerinde artmasını anlamanın mümkün olmadığını ifade eden Bezci, Türkiye'de inşaat demirinin hammaddesi olan hurda demirin yüzde 70'inin ithal edildiğini belirtti.
Bezci, demir fiyatlarındaki artışa döviz fiyat artışlarının gerekçe gösterildiğini ancak söz konusu sürede dolar fiyatının da yaklaşık yüzde 7 oranında arttığını kaydederek, inşaat işi yapan firmaların ciddi bir fiyat artışıyla karşı karşıya kaldığına işaret etti.
Sıkıntıların temelinde serbest piyasadaki demir tedarikçilerinin tekelleşme yaklaşımlarının yattığını savunan Bezci, demir fiyatlarındaki aşırı yükselişin sektörde yatırımı bulunan kişilerde moral bozukluğu ve ümitsizlik oluşturduğunu belirtti. Bezci, inşaat demiri üretiminde rekabet koşulları ortadan kalkarken serbest piyasa koşullarının dikkate alınmadığı izlenimi edindiklerini kaydetti.
Konut fiyatları da artar
Konut projelerinde toplam inşaat maliyeti içerisinde kullanılan demirin yaklaşık yüzde 20'lik bir orana karşılık geldiğini hatırlatan Bezci, şunları kaydetti:
"Demir fiyatlarındaki artış, ülkemizin büyümesine ve işsizliğin azaltılmasında çok önemli payı olan inşaat sektöründe alarm zilleri çaldırıyor. Sadece demir fiyatlarındaki yüzde 50'lik artış konut maliyetini yüzde 10 oranında artıracak, bu da konut fiyatlarına zam olarak yansıyacaktır. Bu maliyet konut dışındaki yapılarda daha da yüksektir. İnşaat sektörü Türkiye'nin lokomotif sektörüdür. Lokomotifin sağlıklı şekilde yürümesi için demir fiyatlarındaki artış mercek altına alınmalıdır."
Bezci, Ankara'da inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların, ATO'da bulunan komitelerde karar alarak demir fiyatı artışına tepki gösterdiklerini de ifade etti.