İnovasyon kültürü şirketlerin DNA’larına işlenmeli
Ali Koç, TİM'in İnovasyon Haftası etkinliğinde konuştu
GÜNEŞ DOĞDU SOYLU
GAZİANTEP - Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, inovasyonun ülkelerin, şirketlerin DNA’sına işlenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin en büyük avantajı olan genç nüfusun doğru değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Koç, “Eğer bu genç nüfusu doğru konumlandıramazsak, Türkiye’yi çok büyük tehlikeler bekliyor demektir” dedi.
Gaziantep’te, Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) tarafından organize edilen ‘İnovasyon Haftası’ etkinliğinde kürsüye çıkan Ali Koç, hayatın bir yarış olduğunu ve herkesin bu yarışın içinde bulunduğunu kaydetti.
Koç, sürekli değişim içerisinde olan dünyada teknolojiyi en iyi kullananların kazandığını vurguladı. “Bu değişim rüzgarının altında ayakta kalabilmenin tek yolu inovatif düşünmekten geçiyor” diyen Ali Koç, şunları söyledi: “İnovasyon yabancı bir kelime ve anlamı ‘yenileşim’, ‘yenilik’ olarak tarif ediliyor. Çok doğru bir tanımlama değil. İnovasyon, bu tarifin bir, iki adım daha ötesinde bir kavram. İnovasyon bir zihniyet, kültür işi. Bir şirketin inovatif olabilmesi için bunu tüm ekibe yayıyor olması gerekli. Hatta tedarikçilerine tüm değer zincirlerine taşımalı. Yani inovasyon kültürünün herkesin DNA’sına işlenmeli. Ülkelerin, şirketlerin DNA’sına inovasyonun işlenmesi gerekli.”
Küresel rekabet raporunda Türkiye’nin bir çok değerlendirmede iyi bir konumda olmamasının üzücü olduğunun altını çizen Ali Koç, “Küresel rekabet raporunda Türkiye’nin önceki yıllara göre
sıralamasının gerilediğini, Ar-Ge harcamalarında, inovasyonda ve bir çok kalemde gerilediğimizi görüyoruz” diye konuştu.
‘İnovasyon için yalnızca devletin çalışması yetmez’
Dünyanın Türkiye’den daha hızlı bir gelişme gösterdiğinin altını çizen Koç, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Bu hıza yetişmemiz için çok hızlı davranmalıyız. 2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için sürdürülebilir stratejiler geliştirmeliyiz. Orta gelir tuzağına düşmeden bunu aşmalıyız. Katma değerli ürünler üretmeliyiz. Cari açık sorunu olan, ithalatla büyüyen bir ülkeyiz. Ortak hedeflerin belirlenmesi bu anlamda önemli. Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok, başarı örnekleri çok. İnovasyon kültürünün oluşması için yalnızca devletin çalışma yürütmesi gerekmez. Tüm kesimlerin buna inanarak sahip çıkması daha fazla önemli.”
Türkiye’nin en büyük avantajı olan genç nüfusun doğru değerlendirilmesi gerektiğinin de altını çizen Koç, “Eğer bu genç nüfusu doğru konumlandıramazsak, Türkiye’yi çok büyük tehlikeler bekliyor. İnsan kaynakları önemli. İstediğiniz kadar paranız olsun insanınızı doğru kullanamazsanız hedeflerinize ulaşamazsınız” değerlendirmesinde bulundu.