İngiltere, göçmen sayısını sınırlayacak
Ülke, AB dışından göçü kalıcı olarak sınırlandırmayı planlarken, net göçmen sayısını 1990'lı yıllardaki düzeyine çekmeyi amaçlıyor.
LONDRA - İngiltere, AB dışından ülkeye gelecek göçmen işçi sayısına sınırlama getirdi.
Ülkenin geçen ay başında göreve gelen koalisyon hükümetinin Muhafazakar Partili İçişleri Bakanı Theresa May'in açıkladığı yeni düzenlemeye göre, ilk etapta 1 Nisan 2011'e kadar geçici bir uygulamayla göçmen işçi sayısı 24 bin 100 kişiye düşürülecek.
Bu sayının geçen yıl AB dışından gelen göçmen işçi sayısından yüzde 5 daha az olacağını belirten May, hükümetin 1 Nisan 2011'den itibaren ise AB dışından göçü kalıcı olarak sınırlandırmayı planladığını ifade etti. Geçici düzenlemenin uygulanmasına ise gelecek ay başlanacak.
İngiliz hükümeti yeni uygulamayla yasadışı göçü ve ülkeye göçmen akışını önlemeyi, ayrıca net göçmen sayısını 1990'lı yıllardaki düzeyine çekmeyi amaçlıyor.
Muhalefet eleştiriyor
Ancak özellikle muhalefetteki İşçi Partisi milletvekilleri, "AB dışından gelecek vasıflı işçi sayısının azalacağı" ve bundan "ülke ekonomisinin olumsuz etkileneceği" gerekçesiyle bu uygulamayı eleştiriyor. İçişleri Bakanı May ise kalıcı sınırlamaya geçişin iş dünyasıyla yapılacak görüşmelerin ardından belirleneceğini söylüyor. Theresa May, son rakamların göçmenlerin sadece yüzde 33'ünün AB ülkelerinden geldiğini, geri kalanının ise AB dışından geldiğini gösterdiğini belirterek, kendilerinden önceki İşçi Partisi hükümetini eleştirdi ve bu dönemde göçün "kontrolsüz bir hal aldığını" savundu.
Koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Parti ise genel seçim sürecinde muhafazakarların "AB dışından gelen göçmenlere sınır getirilmesi" önerisine karşı çıkmış ancak daha sonra koalisyon hükümetini kurmak için Başbakan David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Partinin bu politikasını kabul etmek zorunda kalmıştı.
İngiltere'de 2004 yılında net göçmenlerin sayısı 245 bin kişiyle en yüksek seviyesine ulaşmış, son birkaç yılda ise puan sisteminin uygulanması ve ülke ekonomisinin kötüleşmesiyle bu sayı düşerek, geçen yıl 142 bin kişi olmuştu.