İnekler hapı yutacak, ve...
Genç girişimci Emrah Mercan, 2013 yılı Teknogirişim Sermayesi programından 100 bin TL destek alan biyotelemetri sistemi hakkında bilgi verdi
ARZU AL
İZMİR - Genç girişimci Emrah Mercan, teknogirişim sermaye desteğiyle icat ettiği sensör ile ineklerin sağlığını izleyerek süt verimini artırmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yıl Emronic Mühendislik Limited Şirketi’ni kuran Emrah Mercan, 2013 yılı Teknogirişim Sermayesi programından 100 bin TL destek alan biyotelemetri sistemi hakkında bilgi verdi. Mercan, “Biyotelemetri, biyolojik sensörler aracılığıyla uzaktan veri alma sistemi. Bu proje ile süt ineklerinin bazı mide parametrelerini midesine indireceğimiz kablosuz sensör yardımı ile ölçerek hayvan sağlığı üzerine bilgi alıyoruz. Beslenme kaynaklı Asidoz hastalığının semptom vermeden tespit edilmesi lazım. Bu sistem ile bunun önüne geçilebiliyor. Bu cihaz aynı zamanda midedeki parametreleri izlediğinden, hayvan yemlemesinin daha iyi yapılmasına ve süt veriminin yüzde 15-20 oranında artırılmasına imkan tanıyor” diye konuştu.
Sensörün büyük bir hap şeklinde olacağını anlatan Mercan, “Hayvan bu büyük hapı yutacak ve ölene kadar midesinde kalacak. Süt verimi ve hayvan sağlığı kontrolde olacak. İlk etapta anlaşma sağladığımız bir firma ile bunu 100 baş üzerinde deneyeceğiz. Bir yıl boyunca veriler toplanacak. Web tabanlı ara yüzünde veteriner bu bilgileri izleyebilecek. Veriler sistem altyapısında birikecek” dedi.
Amaçlarının bunu büyük ölçekli süt sığırcılığı yapan işletmelerde uygulamak olduğunu söyleyen Mercan, “Benzer çalışma yapan Avusturya ve Avustralya’da 2 şirket var. İki aya kalmaz son validasyon (geçerlilik) testlerini de yapıp bitireceğiz. Testleri Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte yapacağız” bilgilerini verdi.
Lisedeki harçlıklarıyla ilk laboratuvarını kurdu
Elektronik ile lise döneminden beri ilgilendiğini ifade eden Mercan, girişimcilik hikayesini şöyle anlattı: “Lisede üniversite sınavına çalışmak yerine devreler ile uğraştım. Bu nedenle makine ya da elektronik değil, tarım makineleri bölümünü kazandım. Okurken de sürekli elektronikle uğraşmaya devam ettim. Hiç okula gitmeyip kod yazarak bir yılımı kaybettim. Benim bu uğraşımı anlattığım üniversite hocalarım bana özel bir bitirme tezi çıkardı. Bu projeyle sıfırdan bir cihaz yaptım. Yüksek lisansımı da otomatik kontrol üzerine yapıyorum.”