İMKB'nin kapalı tahtaları açılacak

SPK Başkanı Akgiray, işlem sırası kapalı şirketlerin İMKB'deki tahtalarının açılması çalışmalarında önemli bir aşamaya gelindiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Talip AKTAŞ

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, çok sayıda küçük yatırımcının mağduriyetine neden olan İMKB'deki kapalı tahtalar sorununun yakında çözüme kavuşturulacağını bildirdi.

Bu konudaki çalışmaların önemli aşamaya geldiğini ifade eden Akgiray, "Halen işlem görmeyen şirketlerden kapanma sebepleri ortadan kalkanların tamamının tahtaları, kapanma gerekçeleri ortadan kalktığı an açılacak" dedi.

İstanbul'da İş Hayatı Dayanışma Derneği'nin (İŞHAD) Avrasya Barter işbirliği ile düzenlediği kahvaltıya konuk konuşmacı olarak katılan SPK Başkanı Akgiray, tahtası kapalı bulunan şirketlerin bazılarıyla ilgili hukuki süreçlerin devam ettiğini hatırlatarak, tahtaların açılmasıyla ilgili kararlar için 'doğru zamanı beklediklerini' söyledi.

Finans okur-yazarlığını artırma ve halka arzları teşvik için yeni bir kampanya başlatacaklarını belirten Akgiray, Türkiye'de 500-600 milyar dolar büyüklüğünde halka arzlara gidecek kaynağın bulunduğunu söyledi. Vedat Akgiray, önemli konulara ilişkin mesajlar içeren konuşmasında, Türkiye'nin kredi notunun yakında "yatırım yapılabilir ülke" seviyesine çıkartılacağı beklentisi taşıdığını, "modern" ürün borsalarının 2011 yılı içinde faaliyete geçeceğini ve yeni SPK mevzuatı ile foreks piyasalarına ilişkin mevzuatın hazır olduğunu da bildirdi. Düşük kur tartışmalarına da değinen Akgiray, 'değerli paranın her zaman iyi oluğunu, ancak bunun altının doldurulması gerektiğini' söyledi.

Kapalı tahtaların açılması çalışmaları ilerledi

Zamanında bir takım yanlışlar yapıldığını, bazı şirketlerin küstürüldüğünü ve tedbirler alınırken kurunun yanında yaşın da yandığın ifade eden Akgiray, şöyle konuştu: "Bir daha bu türden işlerin olmaması lazım. Bunu garanti etmek istiyoruz. Halen işlem görmeyen şirketlerden kapanma sebepleri ortadan kalkanların tamamının tahtaları, kapanma gerekçeleri ortadan kalktığı an açılacak. Bu konudaki düzenlemeler ve çalışmalarımız belli bir noktaya ulaştı. Ama zaman veremiyorum. Bazılarıyla ilgili devam eden ulusal, uluslararası hukuki süreçler var. O şirketin yararına şu an yapılacak bir eylem, sonrasında büyük zararlara da yol açabilir. Onun için doğru zamanı bekliyoruz. Tabii ki istisnaları da olabilir, ama tahtanın açılması yatırımcının hakkının korunmasına ve çıkarına olacak ise onu açacağız."

10'a yakın şirketin tahtası açılacak

SPK Başkanı Vedat Akgiray'ın İMKB'deki kapalı tahtalarla ilgili açıklaması, özellikle ellerindeki hisse senetleri işlem görmediği için mağdur olan çok sayıda küçük yatırımcıyı yakından ilgilendiriyor. İMKB kayıtlarına göre halen 2000 yılından bu yana 38 şirketin işlem sırası kapalı. Bu şirketlerden bazıları faaliyetini durdurmuş, bazıları ise tasfiye sürecinde bulunuyor.

Akgiray, bu şirketlerden 10'a yakınının açılma koşullarını yerine getireceğini söyledi. Akgiray, "Tahtanın açılması yatırımcının hakkının korunmasına ve çıkarına olacak ise onu açacağız" dedi. Akgiray'ın verdiği bilgiler doğrultusunda, işleme açılması beklenen yaklaşık 10 şirket arasında halen faaliyette bulunan ÇEAŞ, Kepez, Aktaş Elektrik gibi çok sayıda küçük yatırımcısı olan büyük şirketler bulunuyor.

Borç almayın, halka açılın

Vedat Akgiray, Türkiye'de borç özkaynak oranının oldukça yüksek düzeylerde bulunduğunu ve İSO'nun belirlediği 500 büyük şirkette bu oran yüzde 300'e ulaştığına işaret ederek, şirketlerin borç yerine halka arzla kaynak yaratmalarının önemine vurgu yaptı. Türkiye'nin halka açılmalara yatırım yapabilecek, bu işte kullanabileceği 500-600 milyar dolarlık bir kaynağı bulunduğunu söyleyen Akgiray şunları kaydetti: "Bu kaynaktan pay alabilmek için şirketlerin erken davranması lazım. Dünyanın en zengin kişilerine bakın, bunların tamamı halka açık şirketlerin ortaklarıdır. Türkiye'de finans okur-yazarlığı oldukça düşük düzeyde.

Halka açılmaları teşvik etmek ve finans okur-yazarlığını artırmak için kapsamlı bir çalışma yürüteceğiz, yeni bir kampanya yürüteceğiz. Türkiye'de yatırımcı da var, para da var. Ancak, halka açılmaktan tereddüt duyan şirket sahibi çok fazla. Bu konudaki çalışmalarımızda herkese ulaşacağız."

SPK Başkanı Akgiray, konuşmasında başlıkları itibarıyla şunları anlattı:

Not artışı olmazsa...

- " Türkiye'nin kredi notu artırılacak. Daha bir süre gidişat izleniyor. Türkiye'nin durumu, 2006'da Brezilya'nın yaşadığı duruma benziyor. Onlar da (kredi notumuz olması gerekenin çok altında) diye devamlı şikayet ediyorlardı. Sonra not artışı geldi ve Güney Kore'yi dahi geçtiler. Ben kredi notu veren derecelendirme kuruluşunun görevlisi olsaydım, ya bugün, yani kısa süre içinde, ya da seçimlerden hemen sonra not artışı yapardım. Seçimlere kısa süre kala yapılacak bir not artışının spekülatif yorumlara neden olacağını düşünüyorum. Dediğim gibi bizim notumuz olması gereken seviyenin altında. Notumuz artırılmazsa, biz de bir daha bu kuruluşların kapısı çalmayız. Bu işi parayla yapıyorlar. Sonrası onların sorunu olur."

Foreks piyasalarına ilişkin düzenleme hazır

- "Foreks piyasalarıyla ilgili düzenleme hazır. Mevzuatta düzenleme var ama denetleme yetkisinde netlik yok. Denetimi biz üstleniyoruz. Bununla ilgili yarım cümlelik bir ek düzenleme yapacağız ve sanıyorum bütçe görüşmeleri sonrasında gündeme alınacak. Dolayısıyla da bu işi kısa süre içinde çözeceğiz diye düşünüyoruz. Yıl başına kadar çözülür düşüncesindeyiz. Tabii ocak-şubata kalma riski de var, ama seçimlerden sonraya kalırsa bu iyi olmayacak. Sermaye Piyasası Kanunu'nu da sıfırdan yazdık. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun çıkmasıyla ilgili belirsizlikler sürdüğü için de oraya atıfta bulunmadık. Yakında Meclis'e gönderiyoruz."

Modern emtia borsası 2011'de geliyor

"2011 YILINDA modern bir ürün borsası faaliyete başlayacak. Gelişmiş ekonomilerde ürün ya da emtia borsalarının büyük bir işlevi var. Türkiye'nin de batıdaki örneklerine benzer emtia borsasına sahip olması son derece önemli. Büyük üreticisi olduğumuz ürünlerde fiyatı başkaları belirliyor. Örneğin dünyadaki toplam fındık üretiminin yüzde 75'ini Türkiye olarak biz gerçekleştiriyoruz, ama fiyatını biz değil başkaları belirliyor. Almanya'nın iki kentindeki iki büyük alıcı firma fındık fiyatının ne olacağını karar veriyor. Artık, hem fındık, hem pamuk hem de güneş ve diğer bazı enerji türleri ile ilgili ürünler ve daha bir çok ürünün işlem göreceğim modern bir ürün borsası 2011 yılında faaliyete geçmiş olacak. Böylece, bu ürünlerin fiyatı doğru şekilde ve hem üretici hem de piyasa yararına oluşacak. Devletin de fındık ve diğer bir çok üründe üzerindeki yük de kalkmış olacak. Bu borsa İzmir ve İstanbul'daki borsalarla ilişkili olacak. Ama bana sorarsanız, bu borsa tek merkezde ve İstanbul'da olmalı."

"Değerli para iyidir, ancak..."

DEĞERLİ PARA her şekilde çok iyidir; eğer spekülatif bir bir durum yok iseÖ Ancak, bunun altının doldurulması lazım. İhracatçılarımız düşük kurdan dolayı mağdur olduklarını söylüyorlar, "rekabet gücümüzü kaybediyoruz" diyorlar. Belki de artık Türk Lirası karşılığı ihracat yapmayı öğrenmemiz lazım.

Buna paralel olarak da vadeli kontralar yapılmasını işler hale getirmemiz lazım. Eğer; örneğin Çin ile ticaret yapıyorsak Çin'in parası ile TL'nin mübadele edilmesini sağlayacak bir mekanizmayı kurabilir ve işletebilirsek, alıcı ve satıcının herhangi bir çekincesi ve kaybı söz konusu olmayacaktır. Eğer iki ülkenin merkez bankaları karşılıklı para mübadelesini yapabilirlerse kimsenin derdi olmaz. Bu durumda doların, euronun kurunun ne olduğu çok da önemli değil. Bu anlamda Sayın Başbakan'ın tespitine katılıyoruz.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir