IMF emtia fiyatları konusunda uyardı
IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu Eylül güncellemelerinin iki bölümü yayınlandı. Tahminlerin yer aldığı diğer iki bölüm 20 Eylül'de yayınlanacak.
NEW YORK - IMF emtia fiyatlarındaki değişkenliğin enflasyona etkileri konusunda uyararak, "Emtia fiyatlarındaki sıçramalar, ana enflasyon hedefini karşılamayı zorlaştırabilir. Ana hedefi tutturmayı denemek merkez bankalarının kredibilitelerini baltalayabilir, ekonomileri istikrarsızlaştırabilir" açıklaması yaptı.
IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Eylül 2011 raporunun 3 ve 4'üncü bölümleri yayınlandı. Raporun "Vurabileceğiniz Hedef: Emtia Fiyatlarında Sıçramalar ve Para Politikaları" başlıklı 3. bölümünde, emtia fiyat hareketleri ve uygun para politikası karşılıkları incelendi.
Dünya emtia fiyatlarındaki hareketliliğe dikkat çekilen raporda "Emtia fiyat hareketlerinin gıdanın tüketim sepetinde fazla pay aldığı ekonomiler ve çapalı enflasyon beklentisi daha az kesin olan ekonomilerde daha güçlü ve uzun süreli etkileri olduğunu saptadık. Yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerin bazıları bu karakteristiklere sahip" denildi.
Raporda güvenilir merkez bankaları ve nakit ya da borçla finansmana erişebilme olanağına sahip olan ekonomilerin, yüksek emtia fiyatlarının neden olduğu yüksek ana enflasyondan kaygı duymayacağı belirtildi.
İstikrarsızlaşma uyarısı
Gıda fiyatı şoklarının özellikle daha az güvenilir merkez bankaları ve aşırı talep baskısına uğrayan ekonomilerde "ikinci tur etki" yapabileceği belirtilen raporda "Bu söz konusu ekonomilerde daha etkin politika karşılıklarının kanıtı" denildi. "İkinci tur etki" hammadde fiyatlarındaki artışların diğer mal ve hizmetlere yansıdığında enflasyonu ateşlemesini tanımlamak kullanılıyor.
IMF WEO Eylül 2011 raporunda şöyle denildi:
"-Emtia fiyatlarındaki sıçramalar, ana enflasyon hedefini karşılamayı zorlaştırabilir. Ana hedefi tutturmayı denemek merkez bankalarının kredibilitelerini baltalayabilir, ekonomileri istikrarsızlaştırabilir.
-Çeşitli yollardan ölçülebilen temel enflasyon hedeflemesi, kredibiliteyi oluşturmaya ve böylece daha yüksek ekonomik üretime yol açabilir. Vurabileceğinizi hedefe nişan almak daha iyidir."
Mali düzenlemeler küresel ekonomiyi biçimleyecek başat güçlerden
IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun 4'üncü bölümünde ise maliye politikalarının küresel talebin yeniden dengelenmesinde anahtar konumda bulunduğu, çünkü maliye politikalarının ekonomilerin dış dengeleri üzerinde güçlü ve uzun süren etkileri bulunduğu kaydedildi.
IMF uzmanları raporda, "Bütçe açığında GSYİH'nın yüzde 1'i kadarlık bir kesintinin, ekonominin cari işlemler dengesine iki yıl içinde GSYİH'nın yüzde 0.5'inden fazla iyileştirme getirdiğini saptıyoruz. İyileşme orta vadede kalıcı hale geliyor" dediler.
Raporun 4. Bölümü'nde verilen ana mesajlara şöyle devam edildi:
"-Cari işlemlerde ithalatın zayıf iç tüketim ve yatırım sayesinde düşmesi ve ihracatın, para biriminde, -mali sıkılaştırmanın takip etmesi eğilimi bulunan- değer kaybından dolayı iyileşme görülür.
-Döviz kuru sabit olduğunda ve para politikası teşvikleri için yeterli ortam bulunmadığında, cari işlemlerde mali konsolidasyona karşılık vermek üzere yapılacak düzenlemeler, geniş fakat çok daha sıkıntılı sonuçlar doğurur. Ekonomik etkinlik daha da daralır ve ülke içindeki ücret ve fiyatlarda daha keskin bir baskılama oluşturur.
-Ekonomiler, mali politikalarını aynı anda sıkılaştırdıklarında, cari işlemler açısından önemli olan, her bir ekonominin diğerlerine göre ne kadar sağlam durumda bulunduğudur. Mali ayarlama planlarının halihazırdaki şablonu avro bölgesinde ve yükselen Asya ticaret fazlalarında bir daralmaya katkı sağlayacak, fakat ABD cari işlemler açığını genişletecek."
Mali düzenlemelerin gelecek yıllarda, küresel ekonomiyi biçimlendirecek başat güçlerden biri olacağı belirtilen raporda, "Mali sürdürülebilirliği eski haline getirmek için birçok gelişmiş ekonominin bütçe açıklarını azaltmaları gerekiyor. Yükselen ve gelişmekte olan ekonomiler mali politikalarını yeniden oluşturma imkânlarını, kimi durumlarda da aşırı ısınma baskılarını kısıtlıyor" denildi.
Tahminlere ilişkin rakamların yer aldığı birinci ve ikinci bölümlerin 20 Eylül'de açıklanacağı bildirildi.