IMF: ABD ekonomisi hala kırılgan

IMF'nin ABD 2011 değerlendirme raporu yayınlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - IMF'nin bugün yayınlanan ABD 2011 değerlendirme raporunda şu ifadelere yer verildi:

 Politikalar alışılagelmişin dışındaki destek önlemlerinin kaldırılması ile yeniden esmeye başlayan rüzgarların etkisine giren sürdürülebilir toparlanma arasında dengelenmedi. Mali politikaların güçlendirilmesi bir gereklilik zira borç dinamikleri sürdürülemez seviyelerde ve mali kredibilitenin kaybedilmesi son derece hasar verici sonuçlar doğurabilir.

Bununla birlikte düzenlemelerin boyutu ve bileşimi zamana yayılmalı, politik arkası olan bir strateji ile desteklenmekli ve bu strateji orta vadede gerlileri artırmaya ve uzun vadede harcamalar üzerindeki baskılara gidermeye odaklanmalı.

Şubat ayı bütçesinde hazırlanan açıkları azaltma planı dönemsel gevşekliğe bakıldığında çok fazla fayda-maliyet odaklı olabilir, aynı zamanda borçları orta vadede istikrarlılaştırmaya yetersiz kalabilir. Mevcut para politikaları Fed'in elinde bulundurduğu varlıklar da dahil olmak üzere bir süre daha koşullara uygun kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Tabi enflasyonun görünümünde ciddi bir değişim olmazsa. 

Finasal  reformların yerinde ve zamanında uygulanmasına ise mutlaka devam edilmeli.

Raporun ayrıntılar kısmında ise aşağıdaki başlıklar yer aldı:

1 - Düzelme, önceki ciddi krizlere kıyasla daha yavaş ilerliyor, son zamanlarda yavaşlama eğiliminde

2 - İleriye bakınca, bireysel taleplerdeki yavaş düzelme ve mali desteklerin çekilmesi nedeniyle ılımlı büyüme bekliyoruz

3 - Görünüm üzerinde aşağı yönlü riskler arttı

4 - Aşılması gereken en büyük engel, hala kırılganlığını koruyan düzelmenin devamını sağlarken belirgin ve dayanıklı mali konsolidasyonu yerleştirmektir

5 - Tercih ettiğimiz düzelme stratejisi, federal yapısal bütçe açığının, 5 yıl içinde çerçevesi kesin çizgilerle çizilmiş ve siyasi olarak desteklenen bir konsolidasyon planıyla daraltılmasıdır.

6 - Şubatta açıklanan düzeltme planı, borç rasyosunu dengelemeye yetmeyebilir.

7 - Mali çerçeve konsolidasyon çabalarını daha fazla destekler nitelikte ve Kongrenin orta vadeli hedefleriyle daha uyumlu hale getirilmelidir

8 - Durgun enflasyon ve düşük kaynak kullanımı sayesinde, sıradışı para politikasının uygulanması bir süre daha uygun olabilir.

9 - Şartlar uygun hale geldiğinde, Fed'in bilançosundaki vadesi gelmiş bonoların azaltılması, parasal koşulların normalleştirilmesi için uygun bir ilk adım olabilir.

10 - Konut piyasasındaki düzelme için daha fazla siyasi çaba gösterilmesinde tehlikeler görüyoruz

11 - İstihdam piyasasındaki şartlar, iş eğitimi programlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine işaret ediyor

12 - ABD'nin finansal sistemi iyileşiyor ama hala dayanıksız

13 - Geçmişteki aşırılıkları önleyecek reformlarla desteklenen özel seküritizasyon artışı, düzelme devam ederken kredi talebinin karşılanmasına yardımcı olur

14 - Dodd-Frank yasasının uygulanmasındaki ilerleme cesaret verici fakat önemli riskler var.

15 - Finansal kuruluşları iç ve dış krizlerden koruyacak bir mimari oluşturulması öncelikli olarak ele alınmalı

16 - Ekonomi politikası yönetimine çok taraflı bir yaklaşım önemli

17 - Korumacı önlemlerin kısmi benimsenmesini destekliyoruz

Bu konularda ilginizi çekebilir