İkinci kez borsaya geldi, GİP'in ikinci şirketi oldu

Gelişen İşletmeler Piyasası'nın (GİP) ikinci şirketi, tekrar borsaya gelen Vanet oldu. Vanet hisseleri yarın ve cuma günü 2,02 lira sabit fiyatla satılmaya başlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

İSTANBUL -  2006 yılında Metro Turizm'e geçen Vanet, tekrar borsaya geri dönüyor. Şirket Berkosan'dan sonra Gelişen İşletmeler Piyasası'nda (GİP) halka açılan ikinci şirket olacak. Talep toplama yarın ve Cuma günü (18-19 Ağustos tarihlerinde) gerçekleştirilecek.

Şirketin çıkarılmış sermayesi 11 milyon 50 bin TL'den 20 milyona liraya artırılacak ve artırılan 8 milyon 950 bin TL'lik sermayeyi temsilen B Grubu nama yazılı pay ihraç edilecek. Söz konusu hisseler mevcut ortakların yeni pay alma hakları kısıtlanarak halka açılacak.

Şirket hisseleri GİP'te işlem göreceği için halka arza katılmak isteyen yatırımcı Risk bildirim formunu doldurması gerekecek. Aracı kurum danışmanlığı ise Metro Yatırım Menkul Değerler tarafından verilecek.

Şirket hisseleri Birincil Piyasa da sabit fiyatla talep toplama ve satış yöntemiyle 2,02 lira sabit fiyatla satılacak. İMKB'de Vanet ismi 1998 yılından bu yana bilinmesine rağmen aslında şirketin kuruşu çok değil yaklaşık 6 ay öncesine dayanıyor. 27 Eylül 2010'da İstanbul'da kurulan şirket, kısmi bölünme yoluyla kuruldu. Şirketin ayni sermaye olarak Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding A.Ş.'den devraldığı Vanet tesisleri, 1977 yılında bir Dünya Bankası Projesi olarak Van' da kuruldu. Türkiye'nin önde gelen bankaları ve Van İl Özel İdaresi'nin ortaklığıyla hayata geçen şirket, 1985 yılında entegre et tesislerinin temelini attı.

Hisse senetleri 1998 yılından itibaren İMKB'de işlem gören şirketin yönetimi, Nisan 2006 tarihinden itibaren Metro Turizm Yatırımlar Grubu'na geçti. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Ziraat Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası tarafından bundan 1977'de kurulduktan sonra hisseleri Van Özel İl İdaresi'ne devredilen ve 2006 yılında Galip Öztürk tarafından satın alınan Vanet, ardından 8 şirketli holdinge dönüştü. Türkiye'nin en büyük entegre et tesislerinden biri olan ve Öztürk'ün sahibi olduğu Metro Grubu'na geçtikten sonra yeniden yapılandırılması tamamlanan Vanet'in adı da "Metro Ticari ve Mali Yatırımlar AŞ" olarak değiştirildi.

Vanet'in bünyesindeki et üretim faaliyeti, yine mevcut bağlı ortaklık konumundaki Van- Bes şirketine devredildi. Et üretimi Vanet'in bünyesinde farklı bir şirketin faaliyet alanı olarak devam eden Vanet, Metro Ticari ve Mali Yatırımlar AŞ unvanıyla holding yapısında karayolu taşımacılığı, enerji, madencilik, turizm ve gıda sektörlerinde yeni yatırım fırsatlarını değerlendiriyordu.

Halka arzdan 18 milyon lira bekleniyor

Vanet Gıda Sanayi İç ve Dış Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Demirci, şirketin halka açılma ile birlikte yaklaşık 18 milyon lira nakit kaynak sağlayacağını öngererek, "Bu kaynağın bir kısmıyla pazarda ulaşmayı hedeflediği payın (şarküteri pazarında % 7,5) gerekli kılacağı işletme sermayesi ihtiyacını karşılamada kullanacaktır" dedi.

Şirketin 2011 yılında üretim hattında Deniz Finansal Kiralama AŞ ile yaptığı anlaşma çerçevesinde makine ekipman yatırımları yaptığını ve yapmaya devam edeceğini ifade eden Demirci, halka arz gelirinin nasıl kullanılacağını ise şöyle açıkladı:

"Özetle halka arzda elde edilecek olan nakit akışının küçük bir kısmı yatırımlara ayrılırken, nakit akışı ağırlıklı olarak pazarlama faaliyetleri ve artan iş hacmine bağlı olarak çalışma sermayesi ihtiyacının karşılanmasında kullanmayı planlamaktadır. Şirketin kısa veya uzun vadeli finansal borçları bulunmadığından herhangi bir borç ödeme yapması söz konusu değildir."

Faaliyet konusu

Şirketin fiili faaliyet konusu et ve et ürünleri üretim ve pazarlaması. Şirket'in Gevaş-Gürpınar Karayolu Üzeri / Van adresinde entegre et tesisi bulunuyor. 24 ton parça et ve 20 ton Şarküteri Ürünleri üretimi kapasitesine sahip olan şirket, bütün bu üretimi hijyen kurallarına ve İslami koşullara uygun şekilde yapıyor. Vanet, günde 240 baş sığır, 1250 baş koyun, 4000 baş kanatlı hayvan kesim kapasitesine sahip. 1500 ton Karkas Et ve Mamul Depolama kapasitesindeki tesislerde, modern laboratuarlar ve sektördeki son teknoloji makineler kullanılıyor. 563 bin metrekare arazi üzerinde 24 bin metrekarelik kapalı alana sahip üretim tesisleriyle Türkiye'nin en büyük Entegre Et Tesislerinden biri.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir