İki gemi daha hazırlanıyor

Yıldırım, Samsun ve Ankara adlı gemilerin de Libya'ya gitmek için hazırlandığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Samsun" ve "Ankara" isimli gemilerin Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için yarın ya da ertesi gün yola çıkacaklarını bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla oluşturulan kriz masasına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in başkanlık ettiğini, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve kendisinin de bu çalışmada yer aldığını anlatan Yıldırım, kriz masasının tahliyelerin koordinasyonunu yaptığını dile getirdi.

Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Havayolu ile bin 300'e yakın, bin 260 civarında vatandaşımız Türkiye'ye döndü ama orada daha çok vatandaşımız var.  Dün akşam İstanbul Büyükşehir Belediyesi İDO'ya ait 2 feribotu yola çıkardık. Bugün akşama doğru oraya varacaklar. 'Samsun' ile 'Ankara' gemilerini de hazırlıyoruz. Yarın veya öbür gün onlar da yola çıkacaklar. Uçaklarımız da hazır. Fakat özellikle Bingazi'de uçuş güvenliği sorunu olduğu için buraya iniş yapılmıyor ancak Tripoli'den tahliye yapılabiliyor. Şu anda dışişleri diplomatik kanallardan görüşmesini sürdürüyor. Endişe verici herhangi bir durum yok. Çalışmalar devam ediyor."

Yaklaşık 25 bin Türk vatandaşı Libya'da

Yıldırım, Libya'da hangi bölgede kaç Türk vatandaşının bulunduğuna dair kesin sayıyı şu anda veremeyeceğini, 25 bin civarında Türk vatandaşının bu ülkede bulunduğunun tahmin edildiğini bildirdi. Yıldırım, "Çok fazla panik yapmaya da gerek yok. Gereken tedbirleri o ülkenin makamlarıyla Türkiye olarak alıyoruz. Bunu yakından takip ediyoruz" dedi.

Bir feribot daha yola çıktı

Dışişleri Bakanlığı, Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için Donanmaya ait bir feribotun da yola çıktığını, feribotun 24 Şubat öğleden sonra Libya'ya ulaşacağını duyurdu.

Duyuruda, Dışişleri Bakanlığı'nda 20 Şubatta yapılan toplantıda Türk vatandaşlarının tahliyesine yönelik alınabilecek tedbirlerin görüşüldüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Otobüsü İşletmesinden toplam 2500 kişi kapasiteli iki adet feribotun Bingazi'ye gönderildiği ve bu feribotların bugün Bingazi'ye ulaşarak vatandaşlardan bir kısmının tahliyesinin öngörüldüğü belirtildi.

Duyuruda, Bingazi'de bulunan vatandaşların Başkonsolosluk tarafından tahsis edilecek otobüslerle feribotların yanaşacağı limana ulaştırılacağı belirtilerek, "Donanmaya ait bir askeri feribot da Libya'ya doğru yola çıktı" denildi.

Duyuruya göre, bin 500 yolcu kapasiteli bu geminin de 24 Şubat öğleden sonra Libya'ya varması ve Derne ve Sirte şehirlerinde mahsur kalan vatandaşların tahliyesini gerçekleştirmesi planlanıyor.

Bingazi'de kalan başka vatandaşların olması halinde bu vatandaşların da sözkonusu gemiyle tahliye edileceği kaydedildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir