İhracatta sektör ve pazar çeşitliliği artıyor

TEPAV'ın 'politika notu'na göre ihracatta önemli sektör sayısı 10 yılda 11'den 18'e, önemli ülke sayısı 14'den 29'a çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Türkiye'nin ihracatta sektör ve ülke bazında çeşitliliğini arttırdığını bildirdi.

TEPAV Kamu Politikaları Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Direktörü Doçent Doktor Ümit Özlale ile Araştırmacı Hüseyin Ekrem Cunedioğlu tarafından hazırlanan, "Türkiye'nin İhracat Performansı 2, Sektörel Bazda Çeşitlilik, Rekabetçilik ve Adaptasyon" başlıklı politika notu yayımlandı.

Notta, en çok ihracat yapılan ilk 10 sektörün toplam ihracattaki payına bakıldığında zaman içerisinde ürün bazında artan bir çeşitlenmenin olduğu belirtilerek, "66 sektör içinde en ihracatçı ilk 10 sektörün toplam ihracattaki payı 1996'da yüzde 73,8 iken, 2010'da yüzde 65,6 seviyesindedir" denildi.

Sektörel çeşitliliğin değişimini gözlemlemek için kullanılabilecek diğer bir yöntemin de eş değer sektör sayısına bakmak olduğu belirtilen notta, eşdeğer sektör sayısının, ihracat üzerinde küçük etkisi olan sektörleri dışarıda tutarak, toplam ihracat üzerinde eşdeğer katkıya sahip ana sektörlerin sayısını verdiği ve 2000'de 11 olan eşdeğer sektör sayısının, 2009'da 18'e yükseldiğinin görüldüğü kaydedildi.

Sektörel çeşitlilik yoğun teknoloji kullanımıyla geldi

Her iki yöntemin de ihracatta sektörel çeşitlenme olduğunu gösterdiği ifade edilen notta, şu noktalara dikkat çekildi:

"İhracatın kırılganlığını azaltmak için iyi bir strateji olarak karşımıza çıkan sektörel çeşitlenmeye bir de ihracat sepetinin teknolojik yoğunluğu açısından bakmak gerekir. Sektörel çeşitlenme ile ihracatın teknoloji yoğunluğu arasında doğru orantılı bir ilişki olduğu görülmektedir. Bu da sektörel çeşitlenmenin daha yoğun bir teknoloji kullanımıyla beraber geldiğini göstermektedir. İhracatımızda önemli bir paya sahip emek yoğun sektörlerin rekabet gücündeki zayıflamadan ötürü ihracatımız içindeki paylarının azalması da bu sonuca katkı yapmaktadır.

Pazar çeşitliliği de arttı

TEPAV'ın değerlendirmesinde, sektörel çeşitlilik artarken, bir yandan da pazar çeşitlenmesine gidildiği açıklandı. İhracat yapılan 206 ülke arasından 14'ü 2000 yılında eşdeğer öneme sahipken, 2009 yılında bu sayının 29'a yükseldiği belirtilen çalışmada, "Özetle, Türkiye'nin sektör ve ihracat yapılan ülke bazında olumlu bir çeşitlemeye gittiği açıktır" ifadelerine yer verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir