İhracatın kazananı taşıt oldu
TEPAV'ın ihraç edilen ürünlerin fiyat ve pazar payı değişimlerine ilişkin araştırmasında, 15 sektörden 7'si fiyatlarını ve pazar payını artırdı.
ANKARA - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) ihraç edilen ürünlerin fiyat ve pazar payı değişimlerine ilişkin araştırmasında, 15 sektörden 7'sinin fiyatlarını ve pazar payını artırdığı belirlendi. Dizel motorlu taşıtlar imalatı ve pamuklu giyim eşyası imalatı sektörleri en iyi performans sergileyen sektörler oldu.
TEPAV'ın araştırmasına göre, göreli fiyatlarını ve pazar paylarını arttıran sektörlerin başında dizel motorlu taşıtlar imalatı ve pamuklu giyim eşyası imalatı sektörleri bulunuyor. Bu sektörleri köşeli çubuklar imalatı, dizel motorlu toplu yolcu taşıtları imalatı ve kıvılcım ateşlemeli motorlu taşıtlar imalatı sektörleri takip etti. Bu sektörlerin daha kaliteli ürünler üretmesi ve etkili politikaların uygulanması sonucu dizel motorlu taşıtlar imalatı ve pamuklu giyim eşyası imalatı sektörlerinin kazananlar sınıfında yer aldığını ifade edilen çalışmada, ileriye dönük doğru ihracat stratejilerin belirlenmesi için bu sektörlerin başarısının daha detaylı incelenmesi gerektiği belirtildi.
Fındık sektörü pazar payını kaybetti
TEPAV'In araştırmasına göre, rekabetçi niteliğini yitirenler sektörler de göreli fiyatlarını arttırıp pazar payını kaybeden örme tekstil ve fındık sektörleri oldu. Söz konusu tekstil alt sektöründe Çin'in 2007 yılında yüzde 33,2'lik bir pazar payı ile ilk sırada yer aldığı hatırlatılan çalışmada, şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye'nin yüzde 4,7'lik bir payla üçüncü olup düşük gelir grubundaki ülkelerle rekabet ettiği göz önünde bulundurulduğunda, bu sektöre yapısal çözümler getirilerek canlılık kazandırılabileceği açıktır. 2007 yılında dünyada yüzde 66,7'lik bir payla lider olduğumuz fındık sektöründe ise göz ardı edilebilir bir fiyat artışına rağmen pazar payı kaybettiğimiz görülmektedir. Ayrıca düşen pazar payına rağmen bu sektörlerde ihracat artışı yaşandığı da not edilmelidir.
Göreli fiyatlarını azaltıp pazar payını artıran grupta petrol yan ürünlerinin alt sektörlerinin yanı sıra dizel/yarı dizel motorlu taşıtlar ve kıvılcım ateşlemeli motorlu taşıtlar bulunmaktadır. Dünyadaki pazar payımızın yüzde 0,2-0,4 civarında olduğu petrol yan ürünleri sektöründe ve gelişmiş ülkelerin hakim olduğu motorlu taşıtların belirtilen alt sektöründe Türkiye'nin rekabetçi yapısını koruyup pazar payını artırması, sektörde ölçek avantajı büyük ekonomiler de olduğundan dolayı göreli fiyatlarını düşük tutmasına bağlı olabilir.
Kaybedenler gurubunda ise küresel pazarda göreli fiyatlarını düşürseler bile rekabet gücü zayıflayan ve pazar payını kaybeden sektörler yer almaktadır. Örnek olarak ihracat gelirimizin gittikçe azaldığı renkli televizyon alıcıları ve parçaları sektörü yer almaktadır."