İhracatçıya sigorta için destek
Çağlayan, "Destekleme Fiyat İstikrar Fonu kaynaklarından gerekli desteği vermeye hazırım" dedi.
ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Gerekirse ihracatçılarımıza sigorta yapma alışkanlığını getirmek için, DTM olarak bana verilen DFİF kaynaklarından gerekli desteği vermeye hazırım" dedi.
Bakan Çağlayan, "Türk-Afrika, Körfez ve Ortadoğu Ülkeleri Değerlendirme Toplantısı"nın açılışında yaptığı konuşmada, Türk ihracatçılarının nedense sigortayı sevmediklerini, aslında Türk insanının sigortayı sevmediğini belirterek, mutlaka ihracatçıların, iş adamlarının sigorta sistemiyle yakından tanışması ve bunu kullanması gerektiğini vurguladı.
Libya'ya 2 milyar dolar ihracat yapan ihracatçıların yapmış olduğu sigorta bedelinin sadece 1 milyon dolar olduğuna dikkati çeken Çağlayan, sigorta priminin de çok yüksek olmadığını, bunların binde 5'in altında ve pazarlık yapılabilecek rakamlar olduğunu anlattı.
Talimatı verdim
Çağlayan, bu konuda bir çalışma yapılması için talimat verdiğini bildirerek, şunları kaydetti:
"Gerekirse ihracatçılarımızın binde 5'in daha altında olan bu az maliyetle yapmadıkları sigorta primlerine, sigorta yapma alışkanlığını getirmek için Dış ticaret MÜsteşarlığı (DTM) olarak bana verilen Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklarından gerekli desteği vermeye de hazırım. Bu konuda ihracatçılarımıza, aynen Sanayi Bakanlığı dönemimde KOSGEB'le birlikte yaptığımız gibi gerekli faiz desteklerini, faiz kolaylıklarını kendilerine verebileceğimizi söylemek istiyorum."
Çağlayan, "Zannediyorum çok kısa bir süre içerisinde Libya'ya has olmak üzere, yeniden kredilerin 2 yıla kadar döndürülmesine, vade uzatılmasına imkan verecek bir düzenleme yapılacaktır" dedi.
Hisarcıklıoğlu: Müteahhitler 3 nasırla maraton koşmaya çalışıyor
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, müteahhitlerin ayaklarında 3 tane nasırla maraton koşmaya çalıştıklarını belirterek, bunları teminat mektubu, siyasi risk sigortası ve proje finansmanı olarak sıraladı.
Hisarcıklıoğlu, olaylar baş gösterdiği andan bu yana DEİK olarak, ilgili ülkelerde faaliyette bulunan üyeleriyle çok yoğun temas halinde olduklarını belirterek, DEİK'in üye profilinin, yurt dışı yatırımcılardan müteahhitlere, bankacılardan sigorta kuruluşlarına, lojistik firmalarından hukuk danışmanlarına kadar geniş bir yelpazeden oluştuğunu anlattı.
14 maddelik bir öneriler dizisi
Böyle geniş bir çeşitliliği barındıran İş Konseylerinin Yürütme Kurulları ile yaşanan olaylara ilişkin görüşleri paylaşmaya ve çözüm önerileri geliştirmeye yönelik toplantılar düzenlediklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, geçtiğimiz hafta bu çalışmaların ardından 14 maddelik bir öneriler dizisi oluşturduklarını belirtti.