İhracatçılara 1,5 milyar dolarlık avantaj
Devlet Bakanı Yazıcı, Perakende Sektörü Eylem Planı çerçevesinde, antrepoların lojistik dağıtım merkezleri olarak kullanılmasını sağlayacak projenin ayrıntılarını paylaştı.
İSTANBUL - Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, ihracatçıların rekabet gücünü artıracak kolaylıklar getirerek, işlem süreleri ve prosedürleri asgariye indirdiklerini ve sektöre 1,5 milyar dolarlık maliyet avantajı sağladıklarını bildirdi.
Bakan Yazıcı, Perakende Sektörü Eylem Planı çerçevesinde, antrepoların lojistik dağıtım merkezleri olarak kullanılmasını sağlayacak projenin ayrıntılarının açıklandığı toplantıda, günümüz rekabet koşullarının, ticaret erbabına her türlü desteğin verilmesinin giderek daha fazla gerekli ve zorunlu kıldığını anlattı.
Firmaların maliyetlerini düşürecek, rekabet güçlerini artıracak yeni bir düzenlemenin müjdesini vermek üzere toplandıklarını ifade eden Yazıcı, yılbaşında yayımlanan ithalatta koruma önlemlerine ilişkin tebliğler ile hazır giyim ve dokuma kumaşlarında gümrük vergisi artışı getirildiğini anımsatarak, düzenlemenin yerli üreticiyi korumaya yönelik olmakla birlikte, yine bu kapsamda ithal eşyasıyla milli eşyayı bir araya getirerek ihracat yapan perakende sektörüne birtakım yan etkileri olduğunu gördüklerini belirtti.
"İthal eşyayı yerli eşyayla birleştirdikten sonra yurt dışına satan ihracatçılarımız, mevcut durum itibariyle yüzde 40'lara varan vergi yüküyle karşı karşıya kalmaktadır. Getirilecek bu ek vergilerin sektöre toplam maliyetinin yaklaşık 1,5 milyar dolar olacağı tahmin edilmektedir" diyen Yazıcı, perakende sektöründe faaliyette bulunan ulusal marka sahibi firma temsilcileri ile yürüttükleri çalışmalar neticesinde, ithal eşyasının koruma önlemleri ve ek mali yükümlülüklere tabi olmaksızın yerli eşyayla birleştirilmesi için ve ihracatçıların maliyetlerinde oluşacak önemli bir artışın önüne geçilebilmesini teminen Gümrük Yönetmeliği'nde birtakım düzenlemeler yaptıklarını kaydetti. Bakan Yazıcı, getirdikleri düzenlemeleri şöyle özetledi:
"İhracatçılarımızın, ithal eşyası ile yerli eşyayı pazara sunuma hazır hale getirmek için gerekli olan paketlenme ve birleştirme işlemlerini doğrudan kendi fabrika aşaması veya paketleme ünitesinde yapmalarına olanak sağladık. Bu tarz işlemler için gümrük idaresine başvuru ve izin alma zorunluluğu kaldırılarak sadece gümrük idaresine bildirimde bulunarak, işlemlerin süratle gerçekleştirilmesi mümkün kılınmıştır.
İhracatçılarımıza getirilen bir diğer kolaylık ise gümrüklü antrepolara ihraç kaydıyla konulan eşyanın ihracatının yapılmaması durumunda eşyanın yeniden yurt içine getirebilmesi imkanına kavuşmasıdır. Böylelikle, ihracatçının herhangi bir nedenle ihracatını gerçekleştirememesi durumunda, ihraç eşyasını yurt dışına gönderme mecburiyeti ortadan kalkmıştır. Özetle ihracatçılarımızın rekabet gücünü artıracak kolaylıklar getirerek, işlem süreleri ve prosedürleri asgariye indirdik ve sektörümüze 1,5 milyar dolarlık bir maliyet avantajı sağlamış olduk."
Gürbulak, hiç memnun olmadığım bir uygulama
Özel sektör eliyle kalkınma modelini benimsediklerine işaret eden Yazıcı, kamu-özel sektör işbirliği ile dengeli ve sürdürülebilir kalkınmayı hedeflediklerini kaydetti.
Gümrük Müsteşarlığı olarak 2003'ten bugüne dış ticarette yüzde 200'ü aşan artışa paralel biçimde bir çok hizmeti gerçekleştirdiklerini anlatan Bakan Yazıcı, gümrük işlemlerinin yüzde 100'ünün elektronik ortamda yapılmasını sağladıklarını, 7 gümrük kapısını modernize ettiklerini anımsattı.
Hayati Yazıcı, "Ama ifade edeyim ilk yapılan kapı Gürbulak, hiç memnun olmadığım bir uygulama... Yerinde gittim, izledim, inşallah onu ele aldık, dolayısıyla onu işleten arkadaşlarıma da buradan bu eleştirimin..., ticaret erbabının daha kolay, sağlıklı iş ve işlemler yürütmesine imkan sağlayacak çalışmalarımızı bir an önce sonlandırmamız konusunda işbirliğimizin daha güçlü hala getirilmesini buradan talep ediyorum" dedi.
Ortak kapı projelerini geliştirdiklerini ifade eden Yazıcı, yakın zamanda uygulamalarına başlamayı öngördüklerini kaydetti.
Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Yazıcı, "Herkes antrepo oluşturacak" diye bir kayıt olmadığını, bunların paylaşılacağını söyledi.