İhracatçı VOB'u daha fazla kullanacak

TİM ile VOB, kur riskine karşı işbirliği protokolü imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB), dış ticaret yapan firmaların döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalara karşı VOB'u daha fazla kullanmalarını sağlamak amacıyla işbirliği protokolü imzaladı.

Protokol imza töreninde konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM olarak, kurların seviyesi ve kur riskinden korunma konularını yoğun bir şekilde kamuoyunun bilgisine getirdiklerini, geçen yıl liranın aşırı değerli olmasının Türkiye'nin rekabet gücüne verdiği zararı ifade ettiklerini ve Türkiye'de cari açığı "patlatan" bir dönem yaşadıklarını belirtti.

Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin bu konuda yeni tedbirler aldıklarını ve kurda ideal seviyeye yaklaştıklarını dile getiren Büyükekşi, gelinen bu durumda bugün imzalayacakları protokol ile ihracatçıları kur risklerinden korunmaları için VOB hakkında aydınlatacaklarını belirtti.

Büyükekşi, şunları kaydetti:

"VOB işbirliği ile eğitim programları, basın toplantıları, firmalarla özel eğitici toplantılar organize edeceğiz. 13 Genel sekreterliğimizin olduğu ve aynı zamanda yoğun ihracat yapan illerde VOB seminerleri yapacağız. Böylece o ildeki ihracatçılarımız vadeli işlemleri öğrenme fırsatını bulacak. Bu koşullarla birlikte daha fazla ihracatçı firma, vadeli işlemlere yönelecek. Kur riskinden kendisi koruyacak. Daha sağlıklı koşullarla ihracat yapmasının önü açılacak."

Büyükekşi, ne kadar ihracatçının VOB kullanacağına ilişkin bir hedeflerinin bulunmadığını, ancak yaptıkları işin sonuçlarını 3'er aylık dilimler halinde takip edeceklerini vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir