İhracatçı AB'deki kaostan etkilenmedi

Gazeteniz DÜNYA, AB'deki borç krizinin ihracatçı sektörlere etkisini araştırdı. Sektör temsilcileri, 2011'i iyi geçirdiklerini ve 2008'de olduğu gibi bu krizde de Avrupa'daki büyük miktarlı siparişlerin küçülerek, Uzakdoğu'dan Türkiye'ye kaydığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volkan ÖZSOY

İSTANBUL - Türkiye'de ihracat yapan sektörlerin, Avrupa'daki krizden çok fazla olumsuz etkilenmediği ortaya çıktı.

DÜNYA'nın, "AB'deki borç krizi, işlerinize yansıdı mı ve sipariş iptalleri oldu mu?" şeklindeki sorularını yanıtlayan ihracatçı sektörler, bu soruya büyük çoğunlukla "Hayır" cevabı verdi.

Sektör temsilcileri, her şeye rağmen 2011 yılını iyi geçirdiklerini ve 2008'de olduğu gibi bu kriz dolayısıyla da Avrupa'daki büyük miktarlı siparişlerin küçülerek, Uzakdoğu'dan Türkiye'ye yöneldiğini bildirdi.

2012 ve sonrası için de çok karamsar bir tablo çizmeyen ihracatçı başkanlar, Avrupa'da da hayatın devam ettiğini ve büyük bir sorunla karşılaşmayı beklemediklerini dile getirdi.

Başkanlar, yine de önümüzdeki günlerde yaşanması muhtemel olumsuzluklar için, 'ikame' pazarlar yoluyla önlem almaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, sektörde şu ana kadar gözle görülür bir sipariş iptali olmadığını dile getirirken, Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği (BEYSAD) Başkanı Bahadır Balkır ise, yılı oldukça iyi geçiren sektörün, önümüzdeki yıl için de karamsar olmadığını ifade etti. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle de, daha önceki krizde olduğu gibi Avrupalı müşterinin küçük siparişlerle Türkiye'ye yöneldiğini söyledi.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran ise, "Zaten Avrupa kaynaklı durgunluk nedeniyle siparişlerde bir miktar azalma yaşanmakta" diye konuştu.

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki de, siparişlerde korkulacak derecede bir azalma yaşanmadığını ancak bu gerçekleşse bile, kısa bir süre sonra artarak devam edeceğini dile getirdi.

Sektör temsilcileri ne söyledi?

TGSD Başkanı Cem Negrin:

Avrupa var olduğu sürece Türkiye'den mal alacak

Gözüken iptal henüz yok. Ama satışlar daha zorlaştı. Ancak bu kışın geç gelmesinden dolayı. Genelde Türkiye'nin siparişleri iki - üç aylık önümüzdeki günler için de sipariş iptalleri gibi bir durum söz konusu olmayacak diye öngörüyorum. Avrupa yerinde durduğu sürece de Türkiye'den mal almaya devam edecektir.

BEYSAD Başkanı Bahadır Balkır:

Bu yıl çok iyi geçti 2012'de de aynısı olur

Bizim sektör, yılı oldukça iyi geçirdi. Sene sonu itibariyle rakamlar yüksek gidiyor. Şu ana kadar, herhangi bir sipariş iptali yok ama sektör, 2012'deki olası bir geri gidiş ihtimali için alternatif pazarlar aramaya başladı. Tahmin ediyorum ki, önümüzdeki yılı da, bu yıla yakın bir büyüklükte geçiririz.

İTHİB Başkanı İsmail Gülle:

Avrupalı müşteri yine 'Türkiye' dedi

Biz bu zamana kadar ne öngördüysek doğru çıktı. "Bu kriz Türkiye'ye yarayacak demiştik" yaşandı ve görüldü. Şu anda da durum aynı. Avrupa'daki müşteri Uzakdoğu'dan yine Türkiye'ye yöneldi. Çünkü artık çok yüklü siparişler yerine, sattığını, satabileceğini alan bir müşteri profili oluştu. Tüm sezonun malını alıp, daha sonra iptal etme devri bitti. Yani biz Avrupa'daki durumu şu anda taşıyoruz. Çünkü orada yaşam devam ediyor ve böyle abartıldığı gibi bir panik havası yok. Ayrıca biz sektör olarak, Güney Amerika pazarlarına yöneldik ki, buralar henüz keşfedilmiş yerlerdi.

OAİB Başkanı Adnan Dalgakıran:

Siparişlerde iptal değil azalma söz konusu

Avrupa'daki durgunluk yeni bir durum değil. Bu 2008'den beri zaten yaşanıyordu. Ancak şu güne baktığımızda, siparişlerde iptal değil ama bir miktar azalma söz konusu. Zaten Türkiye'nin dünya pazarlarından aldığı payda bir azalma var. Bunun nedeni, bizim ihracatta büyük çoğunlukla Avrupa'ya bağlı olmamız.

İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki:

Müşterinin satın alma şekli lehimize eğişti

İş yaptığımız Avrupa ülkeleri içinde verilen siparişlerde şu an için iptal yok ama belirli oranda azalmalar önümüzdeki yıl için söz konusu olabilir. Zira 2012'de oluşacak fiyatlara göre müşteri temkinli davranacak. Türkiye'nin genel ihracatında Avrupa nedeniyle az da olsa bir dönem azalma meydana gelse de daha sonra artacaktır. Çünkü artık satınalma şekilleri değişti. Müşteriler daha az stoklu ama daha sık aralıklı siparişlere yönelmeye başladı. Bu da bizim için avantaj.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir