İhracat nisanda yüzde 25 arttı
TİM verilerine göre ihracat nisan ayında, 9 milyar 436 milyon 676 bin dolar seviyesinde gerçekleşti
İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, nisan ayında ihracat, 2009'un aynı ayına göre yüzde 25,44 artışla 9 milyar 436 milyon 676 bin dolar olarak gerçekleşti.
TİM tarafından yazılı bir açıklamayla duyurulan nisan ayı ihracat verilerine göre, son 12 aylık ihracat önceki döneme göre yüzde 8,59 azalışla 103 milyar 665 milyon 652 bin dolara geriledi.
Türkiye'nin nisan ayında toplam ihracatının yüzde 83,82'sini gerçekleştiren sanayi grubunda yüzde 24,57 artışla 7 milyar 909 milyon 911 bin dolarlık, yüzde 12,55'ini oluşturan tarım grubunda yüzde 18,10 oranındaki artışla 1 milyar 184 milyon 348 bin dolarlık, yüzde 3,63'ünü oluşturan madencilikte ise yüzde 101,28'lik artışla 342 milyon 416 bin dolarlık ihracat yapıldı.
Sanayi sektörü alt başlığı altında yüzde 64,33 payla ilk sırada yer alan sanayi mamulleri içinde en büyük payı yüzde 14,98'lik payla otomotiv endüstrisi alırken, otomotivi yüzde 12,74 payla hazır giyim ve konfeksiyon, yüzde 11,51 payla demir çelik ürünleri takip etti.
Aynı dönemde en yüksek ihracat artışı yüzde 101,28 ile madencilik ürünlerinde gerçekleşti. Madencilik ürünlerini yüzde 89,23 ile fındık ve mamulleri, yüzde 32,36 ile diğer sanayi ürünleri izledi.
Nisan ayında ihracatında gerileme yaşanan iki ürün grubu ise yüzde 54,73'lük azalışla gemi ve yat, yüzde 20,56 azalışla da tütün oldu.
TL bazında ihracat artışı yüzde 16,35
Miktar olarak bakıldığında, 1 milyar dolar ve üzerinde aylık ihracat gerçekleştiren alt sektörlerin sayısı 4'e yükseldi. Bu sektörler 1 milyar 413 milyon 502 bin dolar ile otomotiv endüstrisi, 1 milyar 202 milyon 498 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar 86 milyon 168 bin dolarla demir çelik ürünleri ile 1 milyar 77 milyon 634 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri olarak sıralandı.
Nisan ayında ihracat artışı Türk Lirası bazında değerlendirildiğinde ihracattaki artış yüzde 16,35'te kalırken, meyve ve sebze mamulleri kaleminde de yüzde 1,95'lik düşüş gerçekleşti.
Çin ilk 10 listesine girdi
Geçen ay Türkiye ihracatında ilk 10 ülke, sırasıyla Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Irak, Rusya Federasyonu, ABD, İspanya, Mısır ve Çin oldu.
Geçen ay Türkiye ihracatında ilk 10'da olan Birleşik Arap Emirlikleri 15. sıraya gerilerken, Çin listeye 10. sıradan girdi.
Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 68,14'ünü oluşturan ilk 20 ülkeye ilk 4 aydaki ihracatının toplamı 23 milyar 916 milyon 384 bin dolar oldu.
Nisan ayında gerçekleştirdikleri ihracata göre en fazla ihracat yapan birlikler ise İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri (İMMİB), Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB), Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (İİB), Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB), Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB), Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB), Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB) ve Karadeniz İhracatçı Birlikleri (KİB) olarak sıralandı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, nisan ayı ihracat rakamlarına ilişkin yazılı açıklamasında, nisan ayının ihracatçı birliklerinde seçimli genel kurullarla geçirildiğini anımsatarak, göreve gelenlere başarılı dört yıl geçirmeleri temennisinde bulundu.
Avrupa'da Yunanistan'ın içinde bulunduğu borç krizi nedeniyle yaşanan sıkıntılara işaret eden Büyükekşi, AB ülkelerinin içinde bulunduğu bu durumun, Türkiye'nin önemini her geçen gün daha arttırdığını belirtti.
Öte yandan Yunanistan'ın borç krizinin dünya gündemine oturmasıyla birlikte euro-dolar paritesinin düştüğünü ve bunun Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkileyebileceğini ifade eden Büyükekşi, "Merkez Bankasının piyasalardan likidite çekerek döviz kurunun düşmemesi için gösterdiği çabayı son derece olumlu buluyoruz. Bununla birlikte, Merkez Bankasının yıl boyunca faiz artırımı yapmaması; üretim, yatırım ve ihracatı desteklemesi açısından son derece önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.
Son dönemde pariteden dolayı euronun 1,97 lira ve dolar kurunun 1,47 lira seviyelerine gerilemesiyle beraber ihracatçıların ciddi zarar yazmaya başladıklarına dikkati çeken Büyükekşi, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"euro ve dolar kur sepetinde ciddi bir gerileme oldu. euroda 2,10 lira seviyesinin altı Avrupa'ya olan ihracatımızda son derece ciddi riskler oluşturmaktadır. İhracatımızın yaklaşık yarısının euro ile yapıldığı göz önüne alındığında riskin büyüklüğü daha da açık görülmektedir. Dolar kurunun 1,50 seviyesinin altına düşmesi Türk sanayisi ve ihracatı için son derece dramatik sonuçlar doğuracaktır. Merkez Bankası'nın elindeki tüm araçları kullanarak kur sepetinin rekabetçi seviyede tutunması için vereceği aktif desteği, yeniden ivme kazanan ihracatın devamı, şirketlerin sürdürülebilir karlılıkları ve istihdamın artması için son derece hayati görüyoruz. İhracat hepimizin özlediği çok güzel bir rüzgar yakaladı, devamının gelmesi içinde döviz kurlarındaki erimenin durdurulması gerekiyor. Biz döviz kurlarının artmasını değil, sadece kurlardaki gerilemenin durmasını istiyoruz. Son gelişmeler de gösteriyor ki, bu konu başta Merkez Bankası olmak üzere tüm kurumların elbirliği ile halletmesi gereken hayati bir meseledir."
"İhracatta üst üste 5 aydır çift haneli büyüme yakalandı"
Büyükekşi, 2009 yılının ekim ayından bu yana ihracatın aylık bazda yükseldiğini ve üst üste 5 aydır çift haneli bir büyüme yakalandığını belirterek, ilk 4 ayda en fazla ihracat yapılan 4 ülkeye ihracatın çok hızlı arttığını, bu dönemde ihracatın Almanya'ya yüzde 18, İtalya'ya yüzde 36, Fransa'ya yüzde 32, İngiltere'ye ise yüzde 37 yükseliş gösterdiğini aktardı.
Genel olarak AB ülkelerine ihracatta büyük gelişmeler yaşandığına işaret eden Büyükekşi, İspanya'ya ihracatın yüzde 54, Romanya'ya yüzde 29, Hollanda'ya yüzde 10, Belçika'ya yüzde 15, Polonya'ya yüzde 28, İsveç'e yüzde 41 arttığını kaydetti.
Komşu ve çevre ülkelere bakıldığında da ilk 4 ayda Rusya'ya yüzde 24, İran'a yüzde 37, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 14, Suudi Arabistan'a yüzde 30, Libya'ya yüzde 22, İsrail'e yüzde 42, Türkmenistan'a yüzde 57 ihracat artışı gözlendiğini ifade etti.
En fazla ihracat yapılan ilk 30 ülkeden gerileme olan sadece 3 ülke bulunduğunu belirten Büyükekşi, bu ülkeleri Irak, Mısır ve Cezayir olarak sıraladı. Büyükekşi, Çin'e ihracatın yüzde 137, Hindistan'a ihracatın da yüzde 29 artış gösterdiğine dikkati çekti.
ABD'ye ihracatın ilk 4 ayda yüzde 24 artış göstermesinin yanı sıra ihracat rakamlarının Arjantin'de yüzde 103, Şili'de yüzde 248, Brezilya'da yüzde 114 artışa işaret ettiğini vurguladı.
"İlk 4 ayda 24 sektörün 21'inde artış var"
Mehmet Büyükekşi, ilk 4 ayda 24 sektörün 21'inde artış yaşandığını belirterek, en fazla ihracat artışı yaşanan sektörleri madencilik, fındık ve mamulleri, kimyevi mamuller, demir ve demir dışı metaller ile otomotiv olarak sıraladı. Büyükekşi, en çok ihracat yapan 10 ilin ise İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, Ankara, Gaziantep, Manisa, Denizli, Hatay ve Sakarya olduğunu bildirdi.