İhracat 112,2 milyar dolara ulaştı

Bakan Çağlayan, 2 Aralık itibariyle ihracatın 112,2 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TUNUS/ANKARA – Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatta yıl sonunu gördüklerini belirterek, 2 Aralık itibariyle ihracatın 112,2 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Çağlayan, dün Tunus'da temaslarını tamamlamasının ardından Türkiye'nin Tunus Büyükelçiliğinde geziyi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Çağlayan, ihracatta Aralık ayına iyi başlandığına dikkati çekerek, bu ayın 1 ve 2'sinde geçen yılla karşılaştırıldığında yüzde 100'lük bir artış olduğunu, iki günlük ihracatın 708 milyon doları bulduğunu söyledi.

Bu yıl 2 Aralık itibariyle ihracatın 103 milyar dolara dayandığını ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:

"Yıl sonunu gördük. Dereyi görmeden paça sıvanmaz derler ya biz paçayı sıvayabiliriz. Son 12 aylık ihracatımız, 2 Aralık 2010-2 Aralık 2009'a baktığımız zaman, 112,2 milyar dolar olmuştur. Orta vadeli hedefimiz 111,7 milyar dolardı. İhracatımızın bu dönem içindeki artışı yüzde 15,4'dür. Zaten dediğimiz gibi geçen yılın rakamını 11 ayda yakalamıştık. Şu anda bu rakamı da egale etmiş durumdayız."

İthalata da değinen Çağlayan, uzun vadeli bir programla sanayinin de yapısını değiştirmek gerektiğini, sanayicinin, yüksek katma değerli ürün yelpazesine dönülmesinin önemini bilmek zorunda olduğunu vurguladı. Çağlayan, "Bu dönüşüm, değişimi yönetmek de Hükümet olarak bize ait. Türkiye'nin üretim deseni, katma değer deseni değişecek. Değişim kaçınılmaz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir