IFC'den Akenerji'ye 75 milyon dolarlık kredi

8 yıl vadeli kredi, Akenerji'nin yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarını desteklemeyi amaçlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - IFC, Akenerji ile 8 yıl vadeli ve 75 milyon dolar tutarında kredi finansmanı anlaşması imzaladı. Anlaşmayla IFC, Akenerji'nin yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarını desteklemeyi ve Türkiye'deki kurulu enerji üretim kapasitesini yükselterek, ülkenin artan enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmayı hedefliyor.

Kredinin, Akenerji'nin 373 megavatlık aktif kurulu kapasitesini 5 yıl içerisinde yaklaşık 3 bin megavata yükseltme hedefine katkıda bulunması ve böylece Türkiye'nin temiz enerji kaynaklarından elde edilen enerji miktarını artırması bekleniyor.

Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'de yenilenebilir enerji konusunda yatırım yapan ilk şirketlerden biri olarak halen 373 megavat kurulu güce sahip 8 hidroelektrik santrali (HES) ve 1 doğal gaz elektrik üretim santrali yatırımına devam ettiklerini hatırlattı.

Danışman, 100 megavatlık Uluabat ve 80 megavatlık Akocak hidroelektrik santral projelerini 2 ay içinde devreye almayı planladıklarını bildirirken, yine bu yıl içerisinde işletmeye geçmesini hedefledikleri diğer hidroelektrik santrallerle, toplam 285 megavat kurulu güçteki yatırımı hizmete sunacaklarını belirtti.

Yenilenebilir enerjiye dayalı faaliyetlerine son yıllarda hız verdiklerinin altını çizen Danışman, toplam 170 megavat kapasiteli 2 adet rüzgar santrali için lisans müracaatları bulunduğunu, 5 adet jeotermal kaynak arama ruhsatına sahip olduklarını ve bu yönde çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

Danışman, "Planlama aşamasındaki yeni projelerimizin devreye girmesiyle birlikte toplam 3 milyar dolarlık yatırımla kurulu gücümüzü 5 yılda 3 bin megavat seviyesine ulaştırmayı ve Türkiye'de üretilen toplam elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 7 civarında payını karşılamayı hedefliyoruz" dedi.

Özellikle yenilenebilir enerji projelerinin uzun dönemli ve düşük faizli kredi gerektirmesi nedeniyle, proje ve sendikasyon kredilerinin önem kazandığına dikkati çeken Danışman, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Liberalleşen bütün sektörlerde olduğu gibi enerji sektöründe de yaşanan birtakım aksaklık ve belirsizlikler finansman kuruluşlarının sektörümüze bakışını etkileyebilmektedir. Bu alanda IFC gibi kuruluşlarla hayata geçirilecek her türlü işbirliğinin ve piyasa koşullarının netleşmesinin, finansman sorununa olumlu katkı yapacağına inanıyoruz. Yenilenebilir enerji projelerine verilecek teşviklerin mutlaka mevcut yasa tasarısının sonuçlandırılmasıyla birlikte artırılması sonrasında bankaların mevcut projelere vereceği destek de artarak devam edecektir."

Danışman, soruları yanıtlarken, kredinin, libor 3,45 maliyeti bulunduğunu, 4 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli toplam 8 yıl süreli olduğunu ve Akenerji'nin yenilenebilir enerji yatırımlarında kullanılacağını söyledi.

Ahmet Ümit Danışman, "Hedefimiz, toplam 3 bin megavatlık portföyün en az üçte bir veya yüzde 40'lık kısmının, yerel yakıt kullanan tesisler olması" dedi.

Önümüzdeki 3 yılda 300-500 milyon dolarlık destek

 

IFC Güney Avrupa ve Orta Asya Direktör Vekili Dimitris Tsitsiragos, küresel enerji ihtiyacının artması ve fosil yakıtların ekonomik ve çevresel maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte, yerel yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinin, sürdürülebilir kalkınma için önem taşıdığını söyledi.

Özel sektörün temiz enerji ve enerji verimliliği projelerine yönlendirilmesi gerektiğini belirten Tsitsiragos, IFC'nin, Akenerji ile kurduğu ortaklıkla Türkiye'deki yenilenebilir enerji kapasitesini artırmaya destek vermekten memnun olduğunu ifade etti.

Tsitsiragos, önümüzdeki 3 yılda 300 milyon-500 milyon dolar civarında yatırımı desteklemeyi öngördüklerini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir