İçtüzük görüşmeleri tamamlandı

TBMM Genel Kurulunda, İçtüzük değişikliği teklifinin tümü üzerinde gruplar adına ve kişisel konuşmalar tamamlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Genel Kurulda, Meclisin yarın, 5 Şubat Pazar ve 6 Şubat pazartesi günleri çalışmamasına ilişkin Danışma Kurulu kararı kabul edildi.

Yerinden ayağa kalkan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, teklifte Anayasa Komisyonunun görüşünün yer almadığını, bu nedenle de İçtüzüğe aykırı olduğunu iddia etti.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in benzer teklifi olmasına rağmen o teklifin dikkate alınmadığını kaydeden Hamzaçebi, teklifin komisyona geri çekilmesini istedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, teklifin bu şekilde verilmesinin İçtüzüğe uygun olduğunu söyledi. CHP'li Genç, teklifin Anayasa ve İçtüzüğe aykırı olduğunu ileri sürdü.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, İçtüzük teklifinin maddelerinin görüşülmesinin ertelenmesini, uzlaşma açısından önemli gördüklerini kaydetti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bugün iki kez partilerin grup başkanvekilleriyle toplantı yaptığını ve belli bir mutabakat çerçevesinde müzakereleri bir yere kadar sürdüreceklerini söyledi. Muhalefetin bu taleplerini dün de dile getirdiğini belirten Çiçek, Genç'in itirazı üzerine tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi.

Çiçek'in teklifi

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Cemil Çiçek'in tekliflerini şöyle aktardı:

"İhtilaf konusu olan grup önerileriyle ilgili, 19. maddeyle ilgili olan kısım. Biz sadece grup önerisi veren 5 dakika konuşsun diye söyledik. Sayın Başkan haftada 1 gün Salı günü 2 lehte, 2 aleyhte olmak üzere 5'er dakikadan 20 dakika olsun diye ifade ettiler. Muhalefet partilerinin her gün olsun 10 dakika olsun diye bir şeyi var. Bunu değerlendireceğiz."

Önerileri dikkate aldık

AK Parti Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise, "Muhalefetin önerilerini dikkate aldık, buna ilişkin önergeleri hazırlayarak imzalattık" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise, "İktidar partisi 'gelince şunu yapacağım' der, muhalefet de 'sana yaptırmam' der. Ancak 'yerlere yatarım', 'kürsüyü işgal ederim' demek olmaz, bunun bir dozunun olması lazım" şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir