İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri devam edecek
TBMM'de bu hafta İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri sürecek. TBMM üyeliği teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak
Meclis bu hafta da "iç Güvenlik Paketi" için mesai yapacak.
TBMM Genel Kurulu, geçen hafta görüşmelerine başlanan, kamuoyunda Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin Yasa Tasarısı'na devam edecek. 132 maddelik tasarı 5 bölüm halinde görüşülecek. Görüşmeler 1. Bölüm'deki 11. maddesi üzerinden sürecek.
Tasarıyla; kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sözlü emriyle kişinin üstü, eşyası, aracı aranabilecek. Bu yapılırken arama gerekçesini de içeren belge verilecek. Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, "havai fişek, molotof, demir bilye ve sapan", bulundurulmayacak ve taşınmayacak. Polis; okul, kamu binası, ibadethane gibi yerlere molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıranlara karşı silah kullanabilecek. Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen yürüyüşlerde, yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Tasarı; bonzai, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçuna verilecek cezalar kapsamına alıyor. Polis alımında yaş sınırı mevcut düzenlemedeki gibi 28 olacak. İçişleri Bakanı; Jandarma Genel Komutanlığı'nda daire başkanları ile il ve ilçe jandarma komutanlarını, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda kurmay başkanı, karargahta görevli başkanlar ve bölge komutanlarını atayacak. Belediye sınırları içinde, hizmet gerekleri bakımından uygun görülen yerler jandarmanın görev alanına verilebilecek.
Son 5 yıl içinde meslekten çıkarılma cezası verilmesi gerektiği halde, zaman aşımı nedeniyle cezalandırılamayan emniyet teşkilatı personeli, resen emekliye sevk edilmeyecek. Polis koleji kapatılacak. Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli, askerlik dışındaki suçları sebebiyle İçişleri Bakanı'nca görevinden uzaklaştırılabilecek.
Vatandaşlıktan ıskat edilmiş kişiler, milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir halleri yoksa, Türkiye'de ikamet etme şartı aranmaksızın yeniden Türk vatandaşlığına alınabilecek. Soyadı Kanunu'na aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası bulunan ad ve soyadları, bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilecek. Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen pasaport ve sürücü belgesi işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredilecek.
Meclis, tasarıyı yasalaştırmak amacıyla yarından itibaren hafta sonuna kadar aralıksız çalışacak ve gece geç saatlere kadar mesai yapacak.
Komisyonlar
Meclis'teki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerinde konuları ele alacak.
Plan ve Bütçe Komisyonu TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in "TBMM Üyeliği Yasa Teklifi"ni 24 Şubat Salı günü görüşecek.
Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu, 25 Şubat Çarşamba günü yapacağı toplantıda "Aile İçi Kadına Yönelik Şiddet Raporu" çalışmaları hakkında Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsünden Doç. Dr. İlknur Yüksel Kaptanoğlu, kadına yönelik şiddet suçlarının soruşturulması ve kovuşturulmasın?a yönelik süreç hakkında Ankara Adliyesi'nden 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Hüseyin Karamanlıoğlu ile Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gökalp Aktaş, mağdur kadının adli süreçte korunması üzerine Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Hakim Muhittin Özdemir'i dinleyecek.
Komisyon; 26 Şubat Perşembe günü ise kadına yönelik şiddetin önlenmesinde STK'ların rolü ve bu alanda alınması gereken idari ve hukuki önlemler konusunda Kadın Sağlıkçılar Dayanışma Derneği (KASAD-D), Sağlıkçılar Eğitim ve Dayanışma Vakfın (KASAV), Hazar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği temsilcileri ile BM ile yapılan "Medya ve Kadına Yönelik Şiddet" adlı araştırma üzerine Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Prof. Dr. Mine Gencel Bek'in bilgisine başvuracak.