Hükümet memura yüzde 4+4 önerdi
Memur-Sen hükümetin zam önerisini kabul etti, Türkiye Kamu-Sen ise kabul etmedi.
ANKARA - Hükümet ile memur konfederasyonları arasındaki toplu görüşme sona erdi.
Hükümetle memur konfederasyonlarının 15 Ağustos'tan bu yana sürdürdükleri toplu görüşme tamamlandı.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından memur konfederasyonlarına yeni zam teklifi sundu.
Buna göre, hükümet memur maaşlarına gelecek yıl yüzde 4 artı 4 zam yapılmasını önerdi.
Hükümet ayrıca, ek ödeme kapsamındaki memurlara 80 lira ek ödeme yapılmasına, aile yardımının gelecek yılın birinci ve ikinci altı aylarında 20'şer lira arttırılmasını teklif etti.
Bunun yanında toplu görüşme priminin de üç ayda bir 45 lira olarak ödenmesine teklifinde bulunuldu.
Memur-Sen, hükümetin ikinci kez revize ettiği zam teklifini kabul etti, Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa zam yapılmadığı gerekçesiyle teklifi kabul etmedi.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, "Bu sene yaptığımız zamla bin 300 TL olan en düşük memur maaşı 2011 yılı temmuz ayı itibariyle aile yardımıyla birlikte bin 534 TL olacak. Aradaki fark net 234 TL ve oransal karşılığı yüzde 18. Bu zam fevkalade bir zam" dedi.
Akyıldız: Uzlaştırma Kurulu'na gideceğiz
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "Toplu görüşme sürecinin takviminin daraltılmasını, tartışma ve pazarlık sürecinin kısa süreye sıkıştırılmasını protesto ediyoruz" dedi.
Akyıldız, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, kamu görevlilerinin sorunlarının çözülmesi için umut bağladıkları tek yer olan toplu görüşme sürecinin sona erdiğini söyledi.
Bircan Akyıldız, Uzlaştırma Kurulu'na gitme haklarını kullanacaklarını, hukuken ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi. Akyıldız, siyasi iradenin toplu görüşme sürecini referandumdan sonraya ertelemek için gayret gösterdiğini öne sürerek, "Toplu görüşmede 3-5 kuruşluk bir artış sağlandı. Referandumdan sonraya kalsaydı bu gerçekleşebilir miydi? Biz o masada kamu çalışanların haklarını koruma mücadelesi veriyoruz. O masadan kalkarsak bir daha o masaya gelmeyiz" dedi.
Akyıldız, Türkiye Kamu-Sen olarak bütün kamu çalışanlarının istifade edebilmesi için seyyanen zam yapılması konusunda ısrarlı olduklarını ancak siyasi iradenin buna eğilim göstermemesi nedeniyle mutabakatı imzalamadıklarını ve izin isteyerek masadan ayrıldıklarını söyledi.
Evren: Memur-Sen hükümetin yetkili sendikası
KESK Genel Başkanı Sami Evren, toplu görüşme sürecine ilişkin, "Memur-Sen'in işgüzarlık yaparak mutabakat metnini imzalamasını hükümetin yetkili sendikası olmasına bağlıyoruz" dedi.
Evren, yaptığı yazılı açıklamada, 18 Ağustos'tan bu yana sürdürülen görüşmelerden sonra ortaya çıkan uzlaşma tablosunun kamu emekçilerinin sendikal mücadelesi açısından son derece düşündürücü olduğunu bildirdi.
Mutabakata göre kamu emekçilerine 2011 yılının ilk altı ayında yüzde 4, ikinci altı ayında yüzde 4 ücret artışı ve 80 lira ek ödeme verileceğini ifade eden Evren, şunları kaydetti:
"Görüldüğü gibi bu mutabakatın dayandığı temel mantık enflasyon beklentisi olmuştur. Buna göre Ocak ayından itibaren bir kamu emekçisinin ücreti günlük 4 lira 40 kuruş civarında artacaktır. Yani kamu emekçilerine bir öğrenciye verilecek harçlık kadar bile zam yapılmamıştır.
Görüşmeler, sabaha kadar süren ricalaşma sonunda anlaşmayla sonuçlanmış, hükümetle sendikası kamu emekçilerinin sefaletinin sürmesinde mutabakata varmıştır. Memur-Sen'in işgüzarlık yaparak mutabakat metnini imzalamasını hükümetin yetkili sendikası olmasına bağlıyoruz. Memur-Sen'in görüşmeler esnasında kamu emekçilerinin haklarını genişletmek yerine üç ayda bir ödenecek 45 liralık sendika primine odaklandığı anlaşılmaktadır. Kamu emekçileri açısından Memur-Sen'in meşruiyetinin olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır."
Enflasyon beklentisi üzerinden yapılacak zamlara karşı olduklarını belirten Evren, grevli toplu sözleşme hakkının hayata geçirilmesi için mücadele edilmesi gerektiğini bildirdi.