HSYK teklifi yarın Genel Kurul'da

HSYK ile ilgili yasa teklifi, Komisyon'daki uzun süren görüşmelerin ardından, yarın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili yasa teklifi, Komisyon'daki uzun süren görüşmelerin ardından yarın TBMM Genel Kurulu'nun gündemine geliyor. Temel kanun olarak iki bölüm halinde görüşülecek olan teklif, 6 ayrı kanunda değişiklik yapıyor.

Teklifle, hakim ve savcıların, dış temsilciliklerde, uluslararası mahkeme veya kuruluşlarda muvafakatleri alınarak görevlendirilmesi Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak. Hakim ve savcıların meslek içi eğitimleri Türkiye Adalet Akademisi'nce yaptırılacak. Üyelerin hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağını HSYK Başkanı belirleyecek. HSYK personeli, naklen veya açıktan atama yoluyla atanabilecek. Naklen atamalar Başkan tarafından yapılacak.

"Teklifte başka değişiklik yapılması düşünülmüyor"

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, gazetecilerle sohbet ederken,  yarın TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı konuşmalar ve grup önerilerinin ardından HSYK ile ilgili yasa teklifinin görüşülmeye başlanacağını belirterek, 46 maddelik teklifin  "temel kanun" olarak iki bölüm halinde görüşüleceğini söyledi.  

Teklifin Anayasa'ya aykırı olmadığını savunan Elitaş, "Teklifte başka değişiklik olacak mı?" sorusuna, "Şu anda bize gelen bir değişiklik yok. Zaten değişiklik taleplerini değerlendirerek Komisyon'da bunları yaptık. Şu anda bir değişiklik yapılması düşünülmüyor" dedi.   

Elitaş,  "Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı'nın anayasa değişikliği  ile ilgili sözlerinden sonra konuyla ilgili olarak muhalefetle yeni bir temas olur mu?" sorusu üzerine, Anayasa değişikliğinin her zaman yapılabileceğini, teklifin yasalaşmasının da buna engel olmayacağını söyledi. Elitaş, CHP'nin RTÜK benzeri bir model konusundaki  eleştirilerin hatırlatılması üzerine,  "Dünya uygulamaları bu şekilde... Eğer böyle bir şeyin gerçeklik yapı olsa o zaman hakim ve savcıların seçimlerde oy kullanmamaları gerekir" karşılığını verdi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir