Hindistan'da bir günde 1 milyar $'lık iş bağlandı
Hindistan'ın 'işe aç' olduğunu söyleyen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk-Hindistan İş Forumu'nda 1 milyar dolarlık iş anlaşması yapıldığını söyledi.
Özlem ERMİŞ BEYHAN
YENİ DELHİ - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'la birlikte Hindistan'a giden Türk işadamları heyetinin 1 günde 1 milyar dolarlık iş anlaşması yapıldığı açıklandı. Bakan Çağlayan yaptığı açıklamada, "Gidemediğin yer senin değildir. Buraya gelen işadamları birkaç saat içinde Hindistanlı şirketlerle 1 milyar dolarlık iş anlaşması yaptı. Söğütsen, STFA, Alarko ve Gentaş'ın yaptığı anlaşmalar bu rakamı oluşturdu. Hindistan işe aç" dedi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk-Hindistan İş Forumu sonrası gazetecilerle yaptığı toplantıda Hindistan'ın Libya'da yaşanan sorunlar sonrasında Türk ihracatçısı için çok daha önemli hale geldiğinin altını çizdi. Çağlayan bu noktada ilginç bir tespitte de bulundu: "Bizim ihracatçılarımızın büyük ülke fobisi var. ABD, Hindistan, Çin, Endonezya gibi ülkeler dünyanın en büyük ithalatçıları. 5 trilyon dolarlık ithalat yapıyor bu ülkeler. Ama bizim ihracatımız sadece 11.5 milyar dolar seviyesinde.
Halbuki bu ülkelere ihracatımızı çok rahatlıkla 50 milyar dolara çıkarabiliriz. Ama ihracatçımız, bu büyük ülkelere karşı nedense korkak, çekingen davranıyor. Biz işte bu nedenle buradayız, gerekli desteği verip bu ülkelere ihracatı teşvik edeceğiz. Çünkü Kuzey Afrika'daki olaylardan sonra Hindistan bizim için öncelikli ülke iken, en öncelikli ülke haline geldi."
"Hintliler, Orta Asya'ya bizimle açılabilir"
Hindistan'da 1.2 milyar kişinin yaşadığının, kişi başına düşen 1000 dolarlık milli gelir ile bu ülkeyi değerlendirmenin yanlış olduğunun altını çizen Bakan Çağlayan, "Bu ülkede 300 milyon kişi, çok yüksek gelir seviyesine sahip. Orta gelirlilerin sayısı da giderek artıyor. Evet 300 milyon kişi günde 1, 300 milyon kişi de günde 2 dolarla geçiniyor ama Hindistan'ı o ilk 300 milyon kişiyi gözardı ederek değerlendirmek yanlış olur. Bu ülkede 2047'de yaklaşık 700-800 milyon 'para harcayacak' kişi olacağı hesaplanıyor" diye konuştu.
Çağlayan, Hintli şirketlerin Orta Asya'ya açılmak istediğini, bunun yolunun ise Türk şirketleri ile ortaklıktan geçtiğini bildiklerini vurguladı. Son dönemde "yoğun madde endeksi" ile iki ülke arasındaki ticaretin masaya yatırıldığını belirten Çağlayan, "Onlar ne ithal ediyor, bu ürünleri biz üretiyorsak ve onlara satamıyorsak bunun nedeni ne, bunu inceledik. Otomotiv yan sanayi, demir-çelik, mercimek, boroksit, mermer traverten, bulaşık makinesi gibi hedef ürünler belirledik. Sinema-TV ve sağlık turizmi de odağımızda. Şimdi bu hedef ürünlere yönelik de çalışma yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Çağlayan, Hindistan'ın Türk inşaat sektörü için de çok büyük bir potansiyel barındırdığını belirterek,2011-2013 yılları arasında ülkede 11 milyar dolarlık karayolu yatırımı yapılacağını söyledi. "Hindistan 2018'de Japonya'yı geçerek dünyanın en büyük üçüncü inşaat pazarı haline gelecek. İnşaat sektörümüz açısından büyük fırsatlar var" değerlendirmesi yapan Bakan Çağlayan, Mumbai'ye 2 milyar dolarlık yeni bir havalimanı yapılacağının da altını çizdi.
Bollywood sineması Türkiye'ye taşınacak
YENİ nesil serbest bölgeler yaklaşımı içinde Bollwood'da bulunan platoların benzerlerini bir serbest bölge yapısı içinde Türkiye'ye taşıyacaklarını açıklayan Bakan Çağlayan şu bilgileri verdi: "Bollywood'dan yetkililerle görüştük. Biz desteği vereceğiz, özel sektör platoları kuracak.
Yabancı film şirketleri gelip bu platolarda çekim yapacak. Bollywood'da geçen yıl 1000'den fazla film ve dizi çekilmiş. Serbest bölgeyi ve yeni serbest bölge yaklaşımımızı 12 Mayıs'ta açıklayacağız." Yeni serbest bölgelerin sinema-TV dışında hangi sektörlerde olacağı ile ilgili bilgi vermeyen Çağlayan, "Bazı kendini bilmezler serbest bölgelerin avantajlarını kötü niyetle kullandı. Bu açıdan serbest bölgelere yeni bir yaklaşım getiriyoruz" dedi.
Mobilyacılar Türkmenistan'a Polat Alemdar ile gidecek
RTÜK yasasındaki değişiklik sonrasında başlayan, programlara ve dizilere ürün yerleştirme uygulamasının ihracata etkisinin büyük olacağını söyleyen Bakan Çağlayan, "RTÜK Başkanı ile bizzat ben görüştüm. Bu uygulama Türkiye'nin ihracatını destekleyecek. Halen 36 ülkede 39 Türk dizisi yayımlanıyor. Bu güç, ihracatımıza destek olarak kullanılabilir" dedi.
Harry Potter filmlerinin İngiltere ekonomisine katkısının 2 trilyon poundu bulduğunu vurgulayan Çağlayan, "Bizim de Türk dizilerinin yarattığı rüzgarı kullanmamız gerekiyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin ticaret bakanı 'dizileriniz ülkemizde çalışma düzenini alt üst etti, toplantılar Türk dizilerine göre ayarlanır oldu' diyor" şeklinde konuştu. Çağlayan, Kurtlar Vadisi'ndeki bir karakter olan Polat Alemdar'ın Libya'da çok sevildiğini söyleyerek, "Orada Murat Alemdar diyorlar. Rica ettik, Türkmenistan'a mobilya sektörünün tanıtımına onunla gideceğiz" dedi. Bakan Çağlayan dizilerin ticarete etkisini anlatırken, Muhteşem Yüzyıl dizisinin bir şirketin Osmanlı kreasyonunun tüm satışları içindeki oranının yüzde 50'lere gelmesine yol açtığını da belirtti.