HES özelleştirmeleri Nisan ayında yapılacak
Elektrik Üretim A.Ş'ye ait 52 adet akarsu santralinin ihalesi nisanda yapılacak
ANKARA - Elektrik Üretim A.Ş'ye ait 19 gruba ayrılan, 52 adet akarsu santralinin ihalesinin, Nisan ayında yapılması öngörülüyor.
Edinilen bilgiye göre, santrallere teklif veren yatırımcılarla birebir görüşmeler de haftaya başlayacak.
Bu görüşmelerin 4 hafta sürmesi, ardından nihai pazarlık görüşmelerinin yapılması planlanıyor. Bu durumda, söz konusu santrallerin ihalelerinin Nisan ayının ikinci yarısında gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Bu yıl özelleştirmelerde enerji sektörü başı çekerken, 52 adet akarsu santrali de işletme hakkı verilmesi yöntemiyle özelleştirilecek.
19 grup halinde özelleştirilecek santrallere, rekor teklif gelmiş ve tekliflerin sayısı 613'e ulaşmıştı.
3. grupta yer alan Kayaköy Santrali 88 teklifle en fazla teklifin alındığı santral olurken, bunu 60 başvuruyla 9. grupta yer alan Kayadibi, 56 başvuruyla 10. Grupta yer alan Bünyan, Çamardı, Pınarbaşı ve Sızır izledi.
Kayaköy Hidrolektrik Santralinin kurulu gücü 2,56 megavat, yıllık üretimi 8 milyon kilovatsaat, Kayadibi Hidroelektrik Santralinin kurulu gücü 0,464 megavat, yıllık üretimi 2 milyon 500 bin kilovatsaat.
10. Grupta yer alan Bünyan Hidroelektrik Santralinin kurulu gücü 1,36 megavat, yıllık üretimi 4 milyon kilovatsaat, Çamardı Hidroelektrik Santralinin kurulu gücü 0,0688 megavat, yıllık üretimi 600 bin kilovatsaat, Pınarbaşı Hidroelektrik santralinin kurulu gücü 0,0992 megavat ve yıllık üretimi 700 bin kilovatsaat, Sızır Hidroelektrik Santralinin kurulu gücü 6,78 megavat, yıllık üretimi 50 milyon kilovatsaat. 10. Grupta yer alan santrallerinin toplam yıllık üretimi ise 55 milyon 300 bin kilovatsaat.
Santrallere teklif veren yatırımcılarla birebir görüşmeler de önümüzdeki hafta başlayacak. Birebir görüşmeler, 4 hafta sürecek.
Elektrik özelleştirmeleri
Elektrik üretim özelleştirmelerinde, öncelikli olarak Hamitabat, Çan, Seyit Ömer ve Soma A-B'nin özelleştirme ihale ilanlarına, 2010 yılının birinci yarısının sonunda çıkılmasını planlıyor.
Edinilen bilgiye göre, öncelikli olarak dört üretim tesisinin portföy gruplarından ayrı olarak özelleştirilmesi hedefleniyor.
Öncelikli tesisler arasında yer alan Hamitabat, Soma A-B, Çan ve Seyitömer santralleri arasındaki özelleştirmelere de Hamitabat santrali ile başlanılması öngörülüyor.
4 santral EÜAŞ'ın üretiminin yüzde 28,5'ini oluşturuyor
Bu 4 santral, EÜAŞ'ın toplam termik santraller brüt üretiminin yüzde 28,5'ini oluşturuyor. Toplam kurulu kapasitesi 3,074 megavat (MW) olan bu santrallerin, 2009 yılı üretimi 15.640 gigavatsaat (GWh) olarak gerçekleşti.
Yapılması gereken kanun değişikliklerinin gerçekleşmesine bağlı olarak, söz konusu dört santralin ardından belirlenen portföy gruplarıyla devam etmesi öngörülüyor.
Bu arada, özelleştirme için büyüklükleri 356 MW ile 2,795 MW aralığında değişen 9 portföy grubu oluşturulmuştu. Bu portföy grubunda, 13 termik ve 27 hidroelektrik santrali bulunuyor.
Yasal düzenlemeye gidilecek
Danıştay'ın mevzuatı doğrultusunda hidroelektrik santrallerin işletme hakkı verilmesi, termik santrallerin ise varlık satışıyla özelleştirilmesi planlanıyor.
Öte yandan, yatırımcıların tercihi dikkate alınarak, özellikle linyit santrallerinde alıcı tarafından yakıtın sağlanması konusunda yasal düzenlemeye gidilecek.
Buna göre, Türkiye Kömür İşletmeleri'nin uhdesinde bulunan linyit rezervlerinin ruhsat haklarının da santralleri alacak yatırımcıya verilmesi planlanıyor. Enerji Bakanlığı'nın da bu konuda, yasa taslağı çalışması başlattığı öğrenildi.
Hisselerin devri
Bu arada, kurulacak portföy şirketlerinin hisselerinin devrinde de, portföy şirketlerinin HES'lerin işletme hakkına, termiklerin ise varlıklarına sahibi olması planlanıyor.