”Hedef perakendenin gücünü kullanmak”
TİM Başkanı Büyükekşi "Türkiye perakendecileri; son yıllarda son derece çarpıcı başarı öyküleri yazıyorlar" dedi.
İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, hedeflerinin Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak için perakendenin gücünü kullanmak olduğunu belirterek, "Çünkü Türkiye perakendecileri; son yıllarda son derece çarpıcı başarı öyküleri yazıyorlar" dedi.
Büyükekşi, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) tarafından düzenlenen 13. AMPD Perakende Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin son yıllarda büyük bir gelişim trendi içerisine girdiğini belirtti.
Türkiye'nin sahip olduğu doğal potansiyelinin ortaya çıktığını, dünyada yaşanan krize rağmen büyüyen ve genişleyen bir organize perakende pazarının olduğunu dile getiren Büyükekşi, Türkiye'nin kriz sonrasında en hızlı toparlanan ülkeler arasında yer aldığını anlattı.
Türkiye'nin büyüme rakamlarında Çin'i yakaladığına işaret eden Büyükekşi, "OECD şampiyonu olduk. Bu başarıyı yakalamada perakendecilerimiz ve ihracatçılarımız büyük rol oynadı" dedi.
Büyükekşi, Türkiye'nin iç piyasayı canlı tuttuğunu, dış piyasada farklı pazarlara yöneldiklerini ifade ederek, fason üretimden markalı üretime geçtiklerini söyledi.
Pazarlamayı ve perakendeyi ön plana aldıklarını anlatan Büyükekşi, bunun sonucunda Türkiye'nin büyüdüğünü kaydetti. Büyükekşi, ihracatçılar olarak perakendeye büyük önem verdiklerini bildirerek, şunları kaydetti:
"Çünkü ihracatımızı büyütmek istiyorsak, gideceğimiz yol belli. Markalı ürün üreteceğiz. Markalı ürün satacağız. İşte bu amaçla haziran ayında TİM Yurt dışı Perakende Yatırım Koordinasyon Kurulu'nu hayata geçirdik. Hedefimiz Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak için perakendenin gücünü kullanmak. Çünkü Türkiye perakendecileri; son yıllarda son derece çarpıcı başarı öyküleri yazıyorlar.
Yurt dışında gerçekleştirdikleri başarılı faaliyetler ile Türkiye'nin bayrağını dalgalandırıyorlar. Yurt dışında mağazalaşmak, ihracatımızın geleceği açısından büyük önem taşıyor. Yurt dışında mağaza açtığımız zaman malımızı direkt olarak satma imkanına kavuşuyoruz. Bu da bize daha fazla üretim, daha fazla ihracat olarak yansıyor."
Bugün 70 ülkede 2 bin Türk mağazası olduğunu bildiren Büyükekşi, orta vadeli hedeflerinin 10 bin, uzun vadede de 70 ülkede toplam 20 bin mağazaya ulaşmak olduğunu kaydetti.
Büyükekşi, 2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedefleri olduğunu anımsatarak, "Bu hedefe nasıl ulaşacağız? Tüm dünyaya satış yapan firmalarımızı büyüterek. Daha fazla firmayı ihracata yönlendirerek. Daha fazla firmanın perakende satış kanalları ile yurt dışında bulunmasını özendirerek. Kurduğumuz TİM Yurt Dışı Perakende Kurulu bu açıdan büyük önem taşıyor. Şimdi yeni bir projemiz var. Hayalimiz 2011'de, 3 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşabilecek 'İstanbul Shopping Fest'i hayata geçirmek. İstanbul'u arzulanan bir alışveriş ve eğlence şehri olarak tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz" diye konuştu.
AMPD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet T. Nane
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet T. Nane ise "Hedefimiz perakende sektörü olarak 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefini tutturmak için ve ülkenin refahının artırılması için elimizden geleni yapmak" dedi.
Perakende sektörü büyürken, onunla etkileşen onlarca sektörün de büyümeye ve Türkiye'nin dışına taşmaya başladığını ifade eden Nane, "Sektörümüz Türkiye'deki 72 milyon tüketiciyi kalitesi giderek artan ürün ve hizmetlerle donatarak tüketicinin yaşam standardını yükselten bir sektör haline geldi. Ekonominin barometresi oldu. Çünkü ülkemizde üretilen tüm ürün ve servisler perakende ile bizlerin aracılığıyla buluşmaya başladı. Sektörümüzün endeksleri enflasyon endeksleri kadar önemli oldu" dedi.
Nane, özel tüketimin gelişmesinin de geri plandaki yatırımın ve üretimin gelişmesi ve kalitenin yükselmesi anlamına geldiğini, kurumsal yatırımların ulusal ve uluslararası boyutta gelişiminin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın artmasına ve tüketicinin yaşam kalitesinin gelişmesine büyük katkı sağlamaya başladığını anlattı.
Ortalama kişisel harcamanın 30-40 bin dolar düzeyde olduğu gelişim ekonomilerde kişisel yatırımların da öneminin bu oranda ortaya çıktığını ve yaratılan bu katma değerin sadece perakende yatırımlarında değil, buna destek veren imalat, lojistik, depolama, ulaştırma, tedarik, pazarlama ve teknoloji gibi birçok sektörü kapsayan tüm değer zincirlere de yatırım yapılmaya başlandığını anlatan Nane, tüketicinin kişisel yatırımlarının bu alandaki kurumsal yatırımları daha etkin hale getireceğini ve yatırım alanlarının çeşitleneceğini kaydetti.
Nane, "Kurumsal yatırımların sürdürülebilirliği verimlilik artışının dinamo olgusundan geçmektedir. Bu yılki zirvede bireysel yatırımların tüketici taleplerinin kurumsal yatırımlarla olan etkileşimlerini ele almak, gelişen yeni perakende pazarlarının dinamiklerini incelemeye yeni atılımların geri planını görmek, geleceğe yönelik sağlam ve kalıcı yatırımların serüvenini dinleme fırsatı bulacağız. Dünyayı perakende üzerinde kuşatmaya hazırlanan bir sektörün serüvenini hep beraber dinleyip birtakım kilometre taşlarını bugün atacağız. Hedefimiz büyük. Hedefimiz perakende sektörü olarak, madem 'ülkenin dinamosuyuz' diyoruz 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefini tutturmak için ve ülkenin refahının artırılması için elimizden geleni yapmak. Bunun için el ele birlik halinde çalışmamız lazım" şeklinde konuştu.