Hedef, 2015'te 50 milyar dolarlık 'taahhüt'

DÜNYA Gazetesi ile İNTES'in birlikte düzenlediği 'Dünyayı İnşa Edenler 2010' toplantısında sektörün hedefleri tartışıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün 2015 yılında yılda 50 milyar dolarlık taahhüdü üstlenecek konuma geleceğine inandığını söyledi.

Bakan Çağlayan, DÜNYA Gazetesi ile Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) birlikte düzenlediği "Dünyayı İnşa Edenler 2010" toplantısının kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, müteahhitlik sektörünün, 200'e yakın sektörle olan irtibatı, ihracat potansiyeli, Türkiye'nin dünyaya tanıtılması bakımından değerlendirildiğinde, ülkenin göz nuru olan bir sektör olduğunu ifade etti.

Yurt dışı müteahhitlik sektörünün Türkiye'nin adeta bir büyükelçiliği gibi, ülkenin tanıtım müşavirleri gibi görev yaptığını belirten Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün bugün dünyada önemli bir noktada olduğunu kaydetti. Türk müteahhitlik sektörünün bugün dünyanın 80'den fazla ülkesinde 160 milyar dolardan fazla taahhüt gerçekleştirdiğini bildiren Çağlayan, "Bundan daha 10 yıl önce 1 yılda 750 milyon dolar taahhüt alan Türk müteahhitlik sektörü, 2008 yılında 23,8 milyar dolarlık taahhüt gerçekleştirmiştir ve yılda ortalama 400'e yakın proje üstlenen bir sektör haline gelmiştir. 2009 yılında ekonomik krize rağmen bu sektörün 20 milyar dolar civarında iş almış olması, sektörün dinamizmini ve geleceğini gösteriyor" dedi.

Hedef 2011'de 30 milyar dolarlık iş

Bu çerçevede bir hedef belirlediklerini ve 2011 yılında Türk müteahhitlik sektörünün 30 milyar dolarlık iş yapmasını beklediklerini kaydeden Devlet bakanı Çağlayan, "İnanıyorum ki 2015 yılında Türk müteahhitlik sektörü yılda 50 milyar dolarlık taahhüdü üstlenecektir" diye konuştu. Bu hedefi gerçekleştirmek için hükümet olarak gerekli alt yapıyı hazırladıklarını, çalışmaları sürdürdüklerini belirten Çağlayan, bu kapsamda sıfır sorunlu dış politika ve sınırsız ticaret sloganıyla hareket ettiklerini söyledi.

Bugün müteahhitlik sektörünün dünyada 4-5 trilyon dolarlık bir hacme sahip olduğunu, 2020 yılında bu rakamın 13 trilyon doları aşacağını ifade eden Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün bundan payına düşeni alacağını vurguladı.

Rus-Türk ortaklığı ile banka geliyor

Bakan Çağlayan, sektörün sorunlarını çok iyi bildiğini, bunları gidermek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını, teminat mektubu ve bankacılık sistemi konularındaki sıkıntıları gidereceklerini belirtti. Arap-Türk Bankası'nın sermayesinin yükseltilmesi ve bu bankanın ortakları olan İş Bankası ve Ziraat Bankası'nın bu sermaye artırımına katılımı noktasında belirli bir noktaya geldiklerini bildiren Çağlayan, "Sermaye artırımı yapılarak Türk müteahhitlik sektörünün bu Arap-Türk Bankasından teminat mektubu alarak Libya'ya direkt sorunsuz kefilsiz vermesi sağlanacaktır" dedi. Çağlayan, Rus-Türk ortaklığı ile bir banka kurulması konusunda Hazine Müsteşarlığının çalışmalarını sürdürdüğünü, aynı şekilde Türkmenistan ve Türkiye'nin ortak bir banka kurmasının gündemde olduğunu kaydetti.

Türk müteahhitlik sektörünün önündeki engelleri kaldırmak için büyük gayret sarf ettiklerini ifade eden Çağlayan, bu sektöre inandıklarını ve güvendiklerini söyledi. Zafer Çağlayan, 2009 yılında sektörün küresel krize rağmen ilk defa Brezilya ve Angola'da iş yaptığını, Türkmenistan'da, Libya'da, Rusya'da, Irak'ta, Ürdün'de, Katar'da, Cezayir'de önemli işler üstlenildiğini, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Bağımsız Devletler Topluluğunun da bu anlamda önemli pazarlar olduğunu belirtti. Çağlayan, "Libya, Umman, Cezayir, Kazakistan, Kosova ve Makedonya, önoümüzdeki günlerde sektör açısından önemli yerler olacak" dedi.

"Bizi sulayın"

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da 2015 yılı için hedeflenen 50 milyar dolarlık hedefin gerçekleştirilmesi için sadece 3-5 sorunun çözülmesi, yurt dışı müteahhitlik konusunun ciddi bir devlet politikası olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Hükümetin başlattığı komşularla sıfır sorun politikasını çok önemsediklerini belirten Koçoğlu, bazı ülkelerle vizelerin kaldırılmasının, gümrükler konusunda sağlanan kolaylıkların sektörde çalışanlar için olumlu gelişmeler olduğunu kaydetti.

İnşaat sektörünün ülke tanıtımı, istihdama katkısı, döviz girdisi, ihracat gibi birçok konuda fayda sağladığını ifade eden Koçoğlu, "Biz artık dünyayı inşa etmeye hazırız. Elimiz kolumuz rahat olduğu vakit bütün dünyayı inşa ederiz" diye konuştu.

Yurt dışı müteahhitlik sektörünün teminat mektubu, işçi çalıştırma mevzuatı, bankacılık sistemi gibi sorunlarının bulunduğunu bildiren Koçoğlu, "Sayın bakanım, susuz tarımla sulu tarım arasında şöyle bir fark var. Susuz tarımdan sulu tarıma geçildiği vakit 14 misli gayri safi zirai milli gelir hasılatı artıyor. İşte bizi sulayın. Biz toprağız, biz su istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından İNTES Başkanı Koçoğlu, Bakan Çağlayan'a plaket verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir