Havayolu şirketleri tek fiyat vermeli
UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, hava kargo taşımalarında fiyat sıkıntısı yaşadıklarına dikkat çekti
DERYA EĞRİCAN GÜLEÇ
MERSİN - Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda sektörün Mersin temsilcileriyle bir araya gelen Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, hava kargo taşımalarında fiyat sıkıntısı yaşadıklarına dikkat çekti.
Erkeskin, “Müşterilerimiz bizden fiyat talep ettiğinde değişik havayollarından fiyat vermekte zorlanıyoruz. Her havayolunun farklı yakıt ücreti, farklı güvenlik ücreti, farklı destinasyonlar için farklı uygulamaları var. Havacılıkla ilgili en büyük beklentimiz dağınık yapılarını tek bir fiyata indirmeleri” dedi.
“Biz müşterilerimize tek bir fiyat ödüyoruz. 5 lira navlun, 1 lira yakıt, 3 lira güvenlik parası diye farklı fiyatlandırmalara gitmiyoruz” diyen Erkeskin, havayolu şirketlerinden de tek bir fiyat beklediklerini açıkladı. Bunu Türkiye’de tek bir havayolu şirketinin gerçekleştirdiğine dikkat çeken Erkeskin, aynı uygulamanın diğer şirketlere de model olmasını beklediklerini dile getirdi.
“Karayolunda sıkıntıları AB Komisyonu'na taşıdık”
Havayolunun yanı sıra karayolu taşımalarında da zaman zaman ciddi sıkıntılar yaşandığına değinen Turgut Erkeskin, özellikle Avrupa taşımalarındaki sorunları hatırlattı. Karayolu taşımalarında ticaret artıp hacimler büyüdükçe yaşanan sıkıntıların da arttığına dikkat çeken Erkeskin şunları söyledi: “TIR’larımızın gittiği ülkelerde karşılaştığımız birtakım engeller var. Bu engeller gerek taşıma kotaları gerek vize gerekse değişik ülkelerin koyduğu geçiş ücretleri, yakıt farkı gibi değişik uygulamalarla karşımıza çıkıyor. Bu sorunların imzaladığımız sözleşmelere bağlı kalmak şartıyla mümkünse sıfırlanması en büyük talebimiz.
Biz UTİKAD olarak bu sorunları sıfırlama mücadelesi veriyoruz. Avrupa’ya yönelik taşımalardaki sorun ülkelerle tek tek karşılıklı karayolu anlaşması yapmaktansa AB’nin tamamını kapsayan çerçeve anlaşması yapılmasıyla çözümlenebilir. Şu anda derneğimiz buna konsantre oldu. FIATA aracılığıyla konuyu AB komisyonlarına taşıdık. Olumlu sonuçlar alıyoruz.”
Bu soruna karşı alternatif taşıma modelleri geliştirilmesi gerektiğine de işaret eden Erkeskin, bu yollardan biri olarak konteynerların Ro-Ro’larla İtalya’ya oradan da demiryolu ile Avrupa içine taşınmasını gösterdi. Karayolu taşımalarında bir diğer sorunun belgelerde yaşandığını hatırlatan Erkeskin, her firmanın sahip olduğu belgeler çerçevesinde çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini, belgesiz çalışan firmalara yönelik denetimlerin artırılmasını talep ettiklerini belirtti.