Havayollarının 1.7 milyarı 'kül' oldu

IATA, Avrupa'da havayollarının günlük kaybının 400 milyon dolar olduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), İzlanda'daki yanardağ patlamasından sonra oluşan volkanik kül bulutları nedeniyle Avrupa'da uçuşları aksayan havayollarının kaybının en az 1,7 milyar dolar olduğunu bildirdi.

IATA Başkanı Giovanni Bisignani, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, Avrupa'da uçakların yerden kalkmadığı ilk 3 günde havayollarının günlük kaybının 400 milyon dolar olduğunu söyledi.

Bisignani, hükümetlerin kül bulutlarının uçaklar için tehlike oluşturabileceği korkusuyla hava sahalarını kapatma emri vermelerinin ardından küresel olarak uçuşların yüzde 29 oranında azaldığını, günde ortalama 1,2 milyon yolcunun da kısıtlamalardan etkilendiğini vurguladı.

Giovanni Basignani, dün yaptığı açıklamada da yanardağ patlamasının havayollarına etkisinin, 11 Eylül terörist saldırılarından daha büyük olduğunu söylemişti.

Almanya hava sahası büyük ölçüde açıldı

Bu arada İzlanda'daki yanardağ patlamasıyla ortaya çıkan volkanik kül bulutu nedeniyle bir süredir kapalı bulunan Alman hava sahası büyük ölçüde yeniden açıldı.

Langen kentindeki Alman Hava Trafiği Güvenlik Dairesi sözcüsü Axel Raab, kül bulutunun çekildiğini ve Almanya'da hava sahasının büyük ölçüde yeniden trafiğe açıldığını belirterek, şimdilik sadece Dresden, Erfurt, Leipzig ve Münster havaalanlarının kapalı olduğunu ifade etti.

Raab, havaalanlarının tümünün bugün öğleden sonra açılmasının beklendiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir