Havaalanlarının yakıt ihtiyacı, NATO-POL hattıyla karşılanacak
Akaryakıt İkmal ve NATO-POL Tesisleri İşletme Başkanlığı'nın işlettiği boru hatları ile atıl kapasite kullanılarak, havaalanlarının yakıt ihtiyacı karşılanacak
CANAN SAKARYA
ANKARA - Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı'nın petrol piyasası faaliyetlerinde bulunmasına ilişkin düzenlemenin atıl kapasitenin kullanılmasına yönelik olduğunu belirterek, öncelikle havaalanlarının yakıt ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.
Meclise sevk edilen Askerlik Yasa Tasarısı'nda yer alan düzenlemeyle barışta ve savaşta Türk Silahlı Kuvvetleri ve dış takviye kuvvetlerinin akaryakıt ihtiyacını karşılayarak, stokları muhafaza etmekle görevli olan Milli Savunma Bakanlığı İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı'nın petrol piyasası faaliyetlerinde bulunmasının önü açılıyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, yapılan düzenlemeyle boru hatlarının daha verimli kullanılarak, atıl kapasiteden faydalanmaya yönelik bir adım atıldığını söyledi. Havaalanlarının akaryakıt ihtiyacını karşılamaya başlayacaklarını anlatan Yılmaz, “Bazı havalimanlarına örneğin Antalya Havalimanı'na günde belki 100 tane tanker karayoluyla akaryakıt taşıyor. Yolda bir kaza olsa korkunç. Bu hatların kullanılmasıyla 100 tane tanker karayolundan çekilmiş olacak. Biz gidelim oraya boru hattı çekelim, havaalanlarının yakıt ihtiyacını karşılayalım' diyoruz. Havaalanlarının hepsinde hat yok, bunu yaparak atıl kapasiteyi kullanmayı amaçlıyoruz“ dedi.
1 milyon metreküp depolama kapasitesine sahip
Meclis'e gönderilen tasarının gerekçesinde “ Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı'nın, işletmek ve çalışır halde bulunmasını sağlamakla görevli olduğu boru hatları ile akaryakıt sisteminin atıl kapasitesinin Petrol Piyasası Kanunu çerçevesinde petrol piyasası faaliyetlerine konu edilmesi suretiyle gelir elde edilmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlanmasının amaçlandığı” belirtiliyor. Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı tarafından 37 ayrı noktada yaklaşık 1 milyon metreküp depolama tesisi ile 3200 km uzunluğunda akaryakıt boru hattı sistemi işletilmekte.
TÜPRAŞ rafinerisi ile doğrudan bağlantısı var
Söz konusu akaryakıt boru hattı sisteminin TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi ile doğrudan bağlantısı bulunmakta. Ayrıca deniz terminallerininden gemi tahliyeleri ve dolum işlemleri yapılarak, boru hattı sistemi vasıtasıyla yurdun dört bir yanına yakıt ulaştırılabilmekte. Tasarının gerekçesinde, yeniden kurulması yüksek maliyet getiren sözkonusu akaryakıt boru hattı sistemiyle petrol piyasası faaliyetlerinde bulunulmasıyla artan bütçe yükünün azaltılacağı ve elde edilecek gelirle ekonomiye katkı sağlanacağı kaydedildi.