Hasar tespiti bitmeden konut ihaleleri yapılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar Van'daki son durumu değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VAN - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Kesin hasar tespit çalışmaları bitirilmeden konut ihalelerini yapacağız, çok ince eleyip sık dokuyoruz" dedi.

İl Afet Koordinasyon Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Bakan Bayraktar, 23 Ekimde meydana gelen depremin üzerinden bir aydan fazla zaman geçtiğini hatırlattı.

Bayraktar, Van'ı yeniden kurmak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla burada olduklarını, dün de Yüzüncü Yıl Üniversitesinden (YYÜ) yetkililerle Van'da yeni kurulacak yerleşim alanlarının tespiti noktasında çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Çok ince eleyip sık dokumak zorunda olduklarını ifade eden Bayraktar, daha sonra harita üzerinden kurulması planlanan alanı gösterdi.

Bakan Bayraktar, Edremit'te Erdemkent diye yapılan alanın etrafında çalışmalarının olduğunu, kuzeyde ve Kalecik köyü ile çevre yolunun etrafında Elek Dağı'nın etrafında çalışmalarının olduğunu, bu çalışmaların hem imar planlarının hem de kentsel tasarımlarının modern hayatın gerektirdiği şekilde yapılacağını kaydetti.

Bayraktar, belli bir aşamaya geldiklerini ifade ederek, daha önceden yapılan TOKİ konutlarının da teslimini bir ay içerisinde yapacaklarını ve bunun kendilerini biraz rahatlatacağını söyledi.

3 bin konut ihalesinin Van merkezde ve Erciş'te yapıldığını bildiren Bayraktar, "Onların da inşaatları devam ediyor. Kesin hasar tespitlerimiz devam ediyor. Erciş merkezde bugün bitecek. Erciş'in köylerinde 84 köyde bitmiş vaziyette. Van'ın merkezinde 92 köyde bitmiş vaziyette. Merkezde 34 mahallemiz var ama artçı depremler devam ettiği için yarın hasar tespit çalışmalarına başlayacağız. Tahmin ettiğimizden çok daha fazla bir rakam ortaya çıkacak. Başka ilçeleri de inceliyoruz ama esas ağır yıkımın olduğu yerlerde çalışmalarımızı bitiriyoruz" diye konuştu.

Bakan Bayraktar, depremin Van'a topyekun bakmaları gerektiğini gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"En kısa zamanda bir taraftan kesin hasar tespitlerini bitirmeden konut ihalelerini yapacağız. Konut ihalelerimiz için çok net bilimsel verilere dayanarak kaya zeminleri üzerinde, dağ yamaçlarında Van'ımızı yeniden şekillendirmek ve ovaları serbest bırakmak noktasında bir adım atmak zorundayız."

Ağustos'tan itibaren konutları teslim etmeye başlayacağız

Bayraktar, "Bir taraftan Erciş'in merkezinde de aynı şekilde yeni modern bir yerleşim birimi kuracağız. Erciş'in de 84 köyü var, bu köyleri de tek tek elden geçiriyoruz. İhaleleri yapmak suretiyle bu şekilde çalışmalarımızı tamamladık. Önümüzdeki sene ağustos ayından itibaren etap etap, peyderpey konutları da teslim etmeye başlayacağız" diye konuştu.

Maliyet olarak karşımızda çok ciddi bir rakam var

Bu depremin devlete maliyetinin sorulması üzerine Bayraktar, "Hem konutların hesaplarını yaptık hem maliyet hesaplarını yaptık. Ama bunlar netleşmediği için bunları şimdilik deklare etmiyoruz. Karşımıza çok ciddi bir maliyet çıkıyor, çok ciddi bir hesap çıkıyor. Konut rakamı olarak da karşımızda çok ciddi bir rakam var, maliyet olarak da karşımızda çok ciddi bir rakam var" dedi.

"İlk kazmayı ne zaman vuruyorsunuz?" sorusu üzerine Bakan Bayraktar, şu anda konutların temellerinin atıldığını, grobetonların döküldüğünü belirtti.

Bayraktar, Bostaniçi'nde yapılan bin 100 konutlu bölümün hafriyatının alındığını, grobetonlarının döküldüğünü, 3 bin konutun ihalesinin yapıldığını söyledi.

Bugün helikopterle deprem bölgesini gezdiğini anımsatan Bayraktar, arazilerin zemininin yanı sıra bir de lokasyonlarının, konumlarının olduğunu ifade ederek, "Konumları, rüzgar hakimiyetleri nedir, güneşle irtibatları nedir, ulaşım akslarını hesap ettik. Yaptığımız zaman bu çevre yolunda irtibatları nasıl olacak, buraya su getirmeyi nasıl yapacağız, atık suyu nasıl deşarj edeceğiz, bunların hepsini incelemek için bugün 1 saat kadar Van'ın üzerinde şöyle bir vali beyle, teknik arkadaşlarla beraber dolaştık, bunları etüt ettik. Bundan sonra da bu çalışmalarımız çok daha titiz bir şekilde devam edecek" diye konuştu.

41 kilometre yolun değeri arttı

Erek Dağı civarında fay hattı iddiasının olduğunun belirtilmesi ve yeni Van'ın kurulacağı alanın yerinin değişip değişmediğinin sorulması üzerine Bayraktar, "Zaten Erek Dağı buraya hakim bir dağ. Zemin bakımından bakıyoruz, inceliyoruz, nereleri sağlamsa oralara doğru böyle bütün konutları, hem de çevre yolu kullanmak suretiyle, Van'ın gelişme aksını kullanmak suretiyle konutlarımızı yayacağız, yeni bir şehir kuracağız" diye konuştu.

"Bu 41 kilometre kullanılacak mı?" sorusunu ise Bayraktar, şöyle yanıtladı:

"41 kilometre zaten bu deprem olmadan evvel ihalesi yapılan bir kuşaklama yoludur, çevre yoludur. Bu Van'ın gelişmesini sağlayacak olan yoldur. Zaten bu yolun etrafında birtakım eğitim tesisleri olsun, başka tesisler olsun yapılıyor ama şimdi bizim yapacağımız, kuracağımız bu yeni yerleşim alanlarıyla, şehrin gelişme aksanı ile birlikte bu yol çok daha büyük önem kazandı, çok daha büyük işlev kazandı."

Bayraktar, bu çevre yoldan Van'a gelecek yolların da yapılacağını, yeni kurulacak yerleşim yerlerinin yeni alternatif yolları yapma mecburiyeti doğurduğunu söyledi.

Harita üzerinde yeni kurulacak yerleşim yerlerini gösteren Bayraktar, Edremit ilçesi ve Kalecik civarındaki hazine arazilerini işaret etti.

Kalecik'in sağlam bir zemini olduğunu belirten Bayraktar, daha doğuya, kuzeye ve güneye doğru Van'ı geliştirmek için çaba göstereceklerini, Van Gölü ile Van'ın etrafındaki alüvyonlu alanı koruma noktasında çalışmalar yapılacağını söyledi.

Kalıcı konutlar 20 yıl vadeli, 2 yıl ödemesiz

Kalıcı konutların ödemeleriyle ilgili soru üzerine Bayraktar, şunları kaydetti:

"Yasa belli. Şimdi tabii bu konutları bedava vermeyeceğiz. Ama kira bedelinden çok daha düşük, 2 yıl ödemesiz, 20 yıl taksitle ve sabit taksitle, ne faiz var, ne enflasyon var, hiçbiri yok, tamamen sabit olacak. Başbakanımızın yetkisi de var, bir miktar bunların fiyatlarından. Zaten biz bunlara yol maliyeti, okul maliyeti, bunların hiçbirini katmayacağız. Bunun dışında da eğer şartlar, Türkiye'nin şartları müsait olursa, yörenin şartlarını da dikkate almak suretiyle siyasi irade, başta başbakanımız olmak üzere bir indirim kararı da verebilir, bir miktar, çok fazla değil, bir miktar indirim kararı verilebilir. İleriki günler bunu gösterecek."

Bakan Bayraktar, deprem yönetmeliğiyle ilgili soru üzerine, yeni yasa tasarısının şu anda taslak halinde olduğunu belirterek, "O kanun çıktıktan sonra, o kanun çerçevesinde tüm Türkiye'yi şamil olacak tarzda bir çalışma yapıyoruz. O henüz netleşmedi" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir