Hasan Ağabey, son yolculuğuna uğurlandı

Geçtiğimiz cumartesi günü sabaha karşı hayata gözlerini yuman Türk basınının duayen isimlerinden, DÜNYA Gazetesi Bölgeler Koordinatörlüğü Danışmanı, ağabeyimiz, Hasan Yılmaer son yolculuğuna uğurlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUĞLA - DÜNYA Gazetesi Bölgeler Koordinatörlüğü Danışmanı, ağabeyimiz Hasan Yılmaer, dün Marmaris'te toprağa verildi. Cumartesi günü İstanbul'da 84 yaşında hayatını kaybeden ve pazartesi günü DÜNYA Gazetesi'nde yapılan törenin ardından Levent Camii’nde cenaze namazı kılınan Yılmaer’in naaşı dün Marmaris'e getirildi. Yılmaer'in naaşı bu kez İçmeler beldesindeki Yeni Cami'ye götürüldü. Cenaze törenine eşi Naime, oğulları Esat ve Galip, gelini Yasemin, torunu Sedef Yılmaer ile yakınları ile Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, İçmeler Belediye Başkanı Zeki Eren ve vatandaşlar katıldı. Dün öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Yılmaer, İçmeler Belde Mezarlığı’na defnedildi. Defin sırasında mezara, Yılmaer'in evinin bahçesinden getirilen toprak da atıldı.

Hasan Yılmaer, 1929'da İstanbul'da doğdu. Hukuk Fakültesi mezunu Yılmaer, mesleğe 1945'te Tasvir gazetesinde başladı. Son Saat, Milliyet, Yeni İstanbul, THA ve Güneş'te çalışan Yılmaer, Hürriyet Haber Ajansı (HHA) Genel Müdürlüğü ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Danışmanlığı görevlerinde bulundu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı olarak da görev yapan Yılmaer'in, “Dünyada Basın Sendikaları ve Toplu Sözleşme” adlı kitabı bulunuyor. Son olarak Dünya Gazetesi Yayın Danışmanlığı görevini üstlenen Yılmaer, evli ve iki çocuk babasıydı.

Sevenleri Hasan Yılmaer’i anlattı...

[PAGE]

Sevenleri Hasan Yılmaer’i anlattı...

Aydın Doğan

Hem Hürriyet hem de Milliyet gazetelerinde çalıştı. 1982 ylında Milliyet’te haber müdürlüğü yaptı. Bir süre sonra Hürriyet’e gitti. Kendisine zamanında “Seni yakalamak için Hürriyet gazetesini satın aldım” diye bir şaka yapmıştım. Haber peşinde koşan idealist bir kişiydi. Benim de yakın bir dostumdu.

Fikret Orman

Kısa bir süre önce ben de babamı kaybettim. Şu an ailesinin ve sevenlerinin hissetttiği duyguyu yakından biliyorum. Herkes yaşadığı dönemde iz bırakmak ister. Hasan Bey de böyle yaptı. Çocuklarının övüneceği bir isim bıraktı.

Ahmet Nur Çelebi

Hasan Bey benim hem akrabam hem de çok değerli bir gazeteciydi. Türk basınına önemli katkılarda bulundu. Umarım geriden gelenler onun yerini doldurabilir. Herkesin ders alması, takip etmesi gereken bir kişiydi.

Mehmet Atalay

Hasan Yılmaer Türk basın tarihinin neredeyse tüm sayfalarında bulunan bir isimdi. Gazetecilerin sendikal hak elde etmeleri için çok emek harcamış birisiydi. Çalıştığı tüm kurumlarda müspet fikirler üretip çalışanları yararlandırmış ve herkesle paylaşmış çok özel bir insandı.

Metehan Demir

Hepimizin örnek aldığı çok değerli bir ağabeyimizdi. Genç gazetecilere yol gösterecek liderlik yapacak gazeteciler çok zor yetişiyor. Ve onları teker teker kaybetmeye başladık. Hasan ağabeyin örnek alınması gereken en önemli özellikleri objektifliği ve haberciliğe olan hassasiyetiydi. Umarım biz gazeteciler, onun kadar olmasa bile katkı sağlamaya çalışırız.”

Sedat Ergin

1975 yılında Türk Haberler Ajansı’nın İstanbul’daki merkezinde başladığımda Hasan Yılmaer yazı işleri müdürüydü. Kendisini insanlara karşı son derece nazik, cana yakın, beyefendi bir insan ve konu gazetecilik olduğunda mesleki ilke ve kurallara sıkı sıkıya bağlı, titiz bir meslek büyüğü olarak hatırlıyorum. Yani hem insani yönü, hem de gazeteciliğiyle Babıali’nin müessese olmuş örnek isimlerinden biriydi.

Prof. Dr. Suat Gezgin

Hasan Yımaer’i bir duayen gazeteci olarak çok severdik. İstanbul Üniversitesi’nde öğrencilerimize dersler verdi, örnek oldu. Dürüst ve objektif gazeteci sayısı çok az kaldı.

Turan Sarıgülle

Hasan Bey bir elin parmaklarını geçmeyecek gazetecilerden biriydi. Kendi camiasında çok sevilen bir insandı. İz bıraktı.

Dr. Haluk Şahin

Hasan Yılmaer benim gazetecilik hocalarımdandır. 1975 yılında Politika Gazetesi’nde aynı masada çalıştık. O benim ustamdı gazetecilik adına birçok şeyi ondan öğrendim. Habere çok önem veren bir insandı. Etik duygusu çok yüksekti, özel bir kişilikti. Onu özleyeceğiz.

Enis Berberoğlu

Bu meslekte usta-çırak ilişkisi çok önemlidir. Hasan Bey de benim tanıdığım en iyi ustalardan biriydi. Sadece bana geçen emeği açısından değil, bu mesleğe katkılarından dolayı her zaman rahmet ile anacağım.

Tufan Türenç

Hasan Yılmaer,  gazete sorumluluğu anlamında  çok önemli işler yaptı. Ama esas önemli işi bugün hepimizin dahil olduğu 212 sayılı basın sigortasını yazmasıdır. Milli Birlik Komitesi ile birlikte yapmıştı. Bugün eğer gazetecilik bir yere geldiyse ve gazeteciler biraz nefes alabilir haldeyse bu yasayla oldu. Yasayı bizzat yazan Hasan Yılmaer’dir. Önemli bir insandı. Ben yazı işleri müdürüyken Güneş‘ten aldık ve istihbarat şefi yaptık. Çok dinamizm getirdi. Heyecanlıydı. Bab-ı Ali'ye katkıları büyüktür.

Orhan Erinç

Bizim gençlik yıllarımızın efsane yazı işleri müdürlerimizden biriydi. Abdi Bey ile pek çok yeniliğe imza attılar. Örgütçü olarak da önemli yeri var. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde başkan yardımcılığı yapmıştı. O dönemin kendini patron vekili görmeyen yazı işleri müdürlerinden biriydi. 212 sayılı yasa çıktığında 1961’de 9 gazetenin patronu 3 günlük boykot kararı almıştı ve bu boykot kararının nedenini bir bildirge ile açıklamışlardı. O bildirgenin sağ üst sütunda verilmesi kararı da vardı. Ama o dönemde kimi yazı işleri müdürleri o bildirgenin çıktığı günün gazetesine yazı işleri müdürü olarak imzalarını koymadılar. Bunlardan biri de Hasan Yılmaer’di. Bizler onu örnek aldık.

Leyla Tavşanoğlu

Benim ilk yazı işleri müdürümdü Türk Haberler Ajansı’nda. Çok sevdiğim bir ağabeyimizdi, değerli bir gazeteciydi. Ne diyeyim, Babı Ali’nin ya da Türk basınına baktığımız zaman vah gidene demekten başka elimden bir şey gelmiyor. Çok üzgünüm.

Atilla Gökçe

Hasan Yılmaer soruların içinden soru üreten derin analiz yeteneğine sahip sürekli kuşkulu, soru sormaktan bıkmayan bir gazeteciydi. Böyle bir adam genel yayın yönetmeniniz olursa işiniz zor demektir. Ama zor ve kızgın fırında pişmek de çok talihli bir olay bizim için. Hasan Ağabey sonsuz bir aleme gidiyor. Orada sorguya tabii tutulacak ama ilk soruyu o soracaktır.

Oktay Ekşi

Çalışanların hakları bizim kaldıramayacağımız kadar iyileşiyor korkusu ile  gazete patronları gazetelerini kapattıklarında Hasan Yılmaer, çalışan gazetecilerin önüne düştü ve kapatılan gazetelerin boşluğunu ortadan kaldırmak için gazete çıkarttırdı. Böylece gazetecilerin üzerine düşen her görevi yerine getirebileceğini ortaya koydu. Hasan Yılmaer’in mesleğimize katkısı çok büyüktür. Çünkü çalışarak yaşamını geçiren gazetecilerin sosyal güvencelerinin bir kademe de olsa iyileştirilmesinde çok önemli katkıları oldu. Bence Hasan’a bu bağlamda çok büyük bir minnet borcumuz var.

Mithat Melen

Önce çok iyi bir insandı, çok iyi bir gazeteciydi ve çok  iyi bir dosttu. Hitit medeniyetini gezmeye gittik Çorum’da. Bir konferans sonrasında bir tabletin üzerinde bir eyaletten öbür eyalete birkaç yazı vardı. Yazı altında da ‘bizim 200 ne oldu’ diye bir yazı vardı. Ben de ‘rüşvetin belgesi var hem de tablette’ dedim. Ertesi gün bir yazı yazdı Hasan Yılmaer, “Ben 40 yıllık gazeteciyim rüşvetin belgesini bulamadım, Mithat Melen buldu” diye. Çok esprili ve içten bir insandı. Çok üzüntü duyuyorum.

Halit Kıvanç

Hayatımda çok eski tanıyıp, bir ömrü paylaştığım insanların ilk sırasında gelirdi. 7-8 yaşından beri tanırım. Hasan çok büyük bir gazeteciydi benim için. Bağırmadan, kavga etmeden işini yaptıran, herkesin sevdiği ve herkese dürüstlük mesafesinde yaklaşan biriydi. Çok genci keşfetmiştir. Hatta onlar, bugün Türkiye’nin ünlü yazarları olmuştur. Çok insan yetiştirmiştir. Gazetecilik mesleğinde örnek bir insandı. Sendikaların gelişmesinde de büyük emekleri oldu.

İzzet Öz

Hasan Abi hepimiz işçin çok önemli bir kişilikti. Hayatımız boyunca bize  güzellikleri gösteren saygıyı ve sevgiyi hepimize tattıran bir insandı. onunla birlikte çok güzel zamanlar geçirdik. Ben Hürriyet Gazetesi’ndeyken birlikte çalıştık.  Hep pozitifti. Herkese karşı o güler yüzü ile yardımcı olmaya çalışmıştı. Tam bir beyefendiydi.

Şükran Soner

Sendikal hakların, hele de 212 sayılı yasanın çıkarılmasında önde olan isimlerden biriydi. O dönemin genel yayın müdür konumunda olan insanların yürekli bir şekilde sendikada görev alıp bir de patronlar gazeteleri kapattıkları zaman sendika adına gazete çıkarmak gibi bir hareketin öncüsü. Üç gün medya patronları gazeteleri kapatıyor o süreçte gazete çıkarıyorlar. Onun için çok özel bir insan. Onurlu gazetecilik için savaşımda öncü bir lider.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir