Hamas iddialarını yalandı
Arınç, Hamas'ın Türkiye'de ofis açacağı ve Hamas Lideri Halid Meşal'in Türkiye'de yaşayacağı iddialarını yalanladı. Arınç, Türkiye'nin Filistin'in birlik ve bütünlüğüne verdiği öneme değinerek "Hamas ile ilişkimiz bununla sınırlıdır" dedi.
ANKARA - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Hamas'ın Türkiye'de ofis açacağı ve Hamas Lideri Halid Meşal'in Türkiye'de yaşayacağı iddialarını yalanladı. Arınç, Türkiye'nin Filistin'in birlik ve bütünlüğüne verdiği öneme değinerek "Hamas ile ilişkimiz bununla sınırlıdır" dedi.
Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, kurulda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Askerlik Kanunu'nda değişiklik yapılmasına iliştin tasarıyı sunduğunu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in ise Kadın ve Aile Bireyleri'nin Şiddetten Korunmasına dair Kanun Tasarısı'nı sunduğunu, her iki tasarının da kabul edilerek imzaya açıldığını söyledi. Arınç, ayrıca, Fransa'da İnkar Yasası'nın kabul edilmesinin ardından hangi safhada olunduğu konusunun da Kurul toplantısında gündeme geldiğini kaydetti.
Askerlik yoklaması kalkıyor
Arınç, Askerlik Kanunu'nda yapılan değişikliğe ilişkin basın mensuplarının sorularına yanıt verdi. Kanunda teknik düzenlemeler yapıldığını ifade eden Arınç, bu düzenlemelerle ilgili şu bilgileri verdi:
"Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ve Milli Savunma Bakanlığı Bilgi Sistemi'nin yürürlüğe girmesi ile yoklama faaliyetleri ve yedeklik yoklamasına ihtiyaç kalmadı. Onunla ilgili prosedür tamamen ortadan kaldırılıyor. Askerlik meclisleri uygulaması var. Askerlik meclislerinin artık kurulmaması gerektiği düşünülüyor. İlk yoklama ile yedeklik yoklama işlemleri kaldırılarak askerlik çağına girenlerle, askerlikleri geçen yıldan bu yana bırakılmışların yoklamaları ve sayire devam ediyor. Onlar kaldırılıyor."
Hamas ile ilgili iddialar
Arınç, açıklamaların ardından soruları da yanıtladı. Hamas'ın Türkiye'de bir ofis açacağı ve Türkiye'nin Hamas'a yıllık 300 milyon dolar yardım yapacağına dair iddialara ilişkin iddiaların sorulması üzerine bu iddiaları yalanladı. Arınç, Hamas'ın Türkiye tarafından geçmişten bu yana tanınan bir kurum olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Demokratik seçimler sonucunda Hamas'ın kurduğu bir hükümet bulunmaktadır. Halid Meşal'in Türkiye'de yaşayacağı şu anda söz konusu değildir. Türk hükümeti tarafından veya farklı kaynaklardan kendilerine şu kadar milyon dolar tahsis edileceği de gerçek değildir. Bunları rahatlıkla söyleyebilirim. Hamas ve diğer örgütlerin birleşerek Filistin hükümetinin güçlendirilmesi ve Filistin İsrail arasındaki barış sürecinin daha çok realize edilmesi Türkiye tarafından amaçlanmaktadır. Filistin sorunu kendisi başlı başına yılların sorunudur. Türkiye bu konuya yakından ilgi duymaktadır. Filistin'deki birlik bütünlüğün güçlenmenin, Filistin halkının yararına olacağına inanmaktadır. Hamas ve onun başındaki kişiler de bu süreçte önemli kişilerdir. Ama ilişkimiz sadece bunlarla sınırlıdır."
Türkiye'nin doğrudan dahil olmadığı süreci takip ediyoruz
Hükümet Sözcüsü Arınç, Fransa'da 60 senatörün imzasının toplanarak Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi konusundaki son gelişmelerin ne olduğu yönündeki bir soruyu da yanıtladı. Arınç, konunun takip edildiğini ifade ederek "Şimdiki süreç belli sayıda senatörün imza vermesi ile Anayasa Konseyi'ne yapacakları müracaattır. Bunda Türkiye'nin bir dahli olamaz" dedi. Arınç, Türkiye'nin doğrudan dahil olmadığı bir süreci takip ettiklerini de sözlerine ekledi.