Halkın zenginliği için üretim şart

TOBB, İslam Kalkınma Bankası ve İslam Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde, İslam ülkelerinin ticaret ve sanayi odaları yöneticilerine yönelik düzenlenen eğitim programı başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, doğal kaynakların insanları ve halkları değil devletleri zengin ettiğini belirterek, "Eğer halkın zenginleşmesini istiyorsanız tek bir anahtar var o da ticaret ve üretim'' dedi.

TOBB, İslam Kalkınma Bankası ve İslam Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde, İslam ülkelerinin ticaret ve sanayi odaları yöneticilerine yönelik düzenlenen eğitim programı, TOBB'da başladı.

Hisarcıklıoğlu, programın açılışında yaptığı konuşmada, 2009 yılında TOBB olarak İslam Kalkınma Bankası ile işbirliği protokolü imzaladıklarını, bu protokolün, özel sektörün gelişimi, yatırım ortamının iyileştirilmesi, kamu-özel sektör ortaklığı, organize sanayi bölgeleri, ticaret ve sanayi odaları yönetim sistemi alanındaki deneyimlerini, İslam Kalkınma Bankası üyesi ülkelerle paylaşma imkanı sunduğunu kaydetti.

TOBB Başkanı, 1990'larda dünya siyasi ve ekonomik dengelerinin değiştiğini, artık günümüzde girişimciliğin önem kazandığını, bunun olmadığı yerde kalite ve fiyat anlayışından söz edilemeyeceğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından ticaretin önündeki sınırların kalktığını, demokrasinin en önemli unsur haline geldiğini ifade etti. İslam ülkeleri olarak dünyadaki bu ekonomik değişimin çok farkına varamadıklarını anlatan Hisarcıkloğlu, 2008 yılında başlayan küresel ekonomik krizin, 'Arap Baharı' olarak nitelendirilen politik değişimin de dünyayı yeni bir noktaya getirdiğini, 57 İslam ülkesi olarak bunların farkında olunması gerektiğini söyledi.

İslam dünyasının bu değişimleri hızla takip edip, ona göre pozisyon alması gerektiğini ifade eden Hisarcıkloğlu, ''Eğer bu pozisyonu alabilirsek önümüzdeki dönem kazanan bizler oluruz ama bizler gerek ekonomik gerek siyasi değişimin farkına varamazsak maalesef kaybedenler oluruz'' dedi. 1990'larda başlayan ekonomik ve siyasi değişim sürecinin dünyayı zenginleştireceğini ifade eden Hisarcıkloğlu, en az gelişmiş ülkeler arasında İslam ülkelerinin bulunmasının üzüntü verici olduğunu söyledi.

"Koşumuz aç iken tok yatan bizden değildir'' prensibiyle yetiştiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Ama birbirinizle olan ticaret çok düşük seviyede. Birbirimizle olan ticareti muhakkak artırmamız lazım. Bizlerin zenginliği paylaşabilmesi için en önemli nokta bu. Burada odaların rolü ne? Bunun en güzel örneği Türkiye'deki oda sistemi'' diye konuştu.

TOBB olarak Türkiye'de özel sektörün gelişmesi ve güçlenmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Hisarcıkloğlu, bu çerçevede 1950'den bu yana demokrasinin yerleşmesine de katkı sağladıklarını kaydetti.

21 ülkeden temsilci katılıyor, Eurochambres destekliyor

Hisarcıkloğlu, 5 gün sürecek eğitim programının her yıl minimum bir kez düzenleneceğini ifade ederek, programa Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, İran, Ürdün, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Suudi Arabistan, Umman, Nijerya, Filistin, Suriye, Moritanya, Uganda, Arnavutluk, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gana ve Türkiye'den oluşan 21 ülkeden 22 kursiyerin katıldığını kaydetti. Hisarcıkloğlu, Eurochambres, Almanya, Avusturya, Polonya ve Türkiye'den de eğitimcilerin bulunduğunu söyledi.

Program kapsamında oda yönetimlerinin ana unsurlarını oluşturan, stratejik yönetim, finans yönetimi, küçük ve orta ölçekli işletmelere dış ticaret dahil sağlanabilecek diğer danışmanlık hizmetleri, oda kalite yönetimi, mesleki eğitim ve girişimcilik konularında tartışmalar ve bilgi paylaşımı olacağını belirten Hisarcıklıoğlu, uzmanların, kendi deneyimlerini kursiyerlere anlatacaklarını bildirdi.

İslam Kalkınma Bankası temsilcisi Ayhan Karaca da ticari işbirliğinin artırılabilmesi, ilişkilerin daha da geliştirilmesi için bu tür aktivitelere ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. Karaca, İslam Kalkınma Bankasının beşeri ve kurumsal kapasiteye önem verdiğini, ticaretin geliştirilmesine yönelik faaliyetleri desteklediğini söyledi.

Hedef, ticaret hacminin yüzde 20'ye çıkarılması

İslam Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Attiye Navazish Ali ise İslam ülkeleri arasındaki ticaret hacminin düşük olduğunu, 2015 yılına kadar İslam ülkeleri arasındaki ticaret hacminin yüzde 20'ye çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Ticaret yapacak pek çok alanın bulunduğunu anlatan Ali, ancak en büyük sorunun bölünmüşlük ve bilgi paylaşımının yetersizliği olduğunu kaydetti. Afrika'daki birçok ülkede insanların açlık sınırının altında gelire sahip olduğunu anlatan Ali, bu ülkelere yardım edilmesi gerektiğini, bunun da ticaret alanlarının geliştirilmesiyle sağlanacağını söyledi.

Az gelişmiş 48 ülkenin 22'si İslam ülkesi

1970'lerde dünyada az gelişmiş ülke sayısının21 adet olduğunu belirten Rifat Hisarcıklıoğlu "Günümüzde bu sayı 48. Dünya zenginleşeceğine küreselleşmeyle beraber fakirleşmekte. Daha üzücü olan bu 48 ülkenin 22'sinin İslam Kalkınma Örgütü üyesi olması. 57 İKÖ ülkesi, dünya nüfusunun yüzde 22'sini oluştururken, dünya üretiminin yüzde 7,2'sini üretebiliyor. Doğal kaynaklar itibarıyla İslam ülkeleri dünyanın en zengini. Şunu aklınızdan çıkarmayın; doğal kaynaklar insanları, halkları zengin etmiyor. Bunlar devletleri zengin ediyor. Halkın zenginleşmesini istiyorsanız tek bir anahtar var o da ticaret ve üretim" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir